Romana Tomc pozvala Sophie in ‘t Veld, naj posreduje v Golobovi vojni z mediji

Evropska poslanka Romana Tomc (Vir: Facebook)

Romana Tomc je na evropsko poslanko Sophie in ‘t Veld naslovila pismo, v katerem opozarja na vojno proti medijem in neodvisnem novinarstvu, ki smo ji priče od nastopa vlade Roberta Goloba. Kot navaja, medijska svoboda v Sloveniji naglo upada, ob tem pa je opozorila na nedavni incident, v katerem naj bi poslanka Gibanja Svoboda, nekdanja “neodvisna” novinarka Mojca Šetinc Pašek grozila članu programskega sveta RTV z neposrednimi posledicami, če se ne bo podpisal pod sklic seje, na katerem je bil namen razrešiti generalnega direktorja RTV. Poslansko kolegico je pozvala, da “skladno s svojimi pooblastili preprečijo tovrstno politično vmešavanje in grožnje programskemu svetu RTV v Sloveniji.” 

Sophie in t’ Veld je vodja skupine za spremljanje spoštovanja demokracije, vladavine prava in temeljnih pravic, ki deluje v okviru odbora LIBE v Evropskem parlamentu. Slovenska javnost jo je spoznala med mandatom prejšnje vlade, ko je kot vodja misije Evropskega parlamenta obiskala Slovenijo. Razlog za obisk je bilo preverjanje stanja na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji. Ob koncu misije je ugotovila, da slovenske institucije dobro delujejo, da pa jo skrbi nivo javne razprave.

Kot je evropska poslanka Tomc zapisala na Facebooku, je predsednik programskega sveta RTV javno objavil informacije o pritiskih na enega izmed programskih svetnikov. Naj bi pritiskala poslanka Gibanja Svobode Mojca Šetinc Pašek, rekoč, da ima zgolj 30 minut, da podpiše zahtevo za sklic izredne seje programskega sveta zavoda, na kateri bi razrešili generalnega direktorja RTV. V nasprotnem primeru mu je zagrozila z odvzemom mesta predsednika Uprave družbe Sava Turizem d. d. Družba je namreč v večinski državni lasti, država pa ima posledično moč imenovati in razrešiti vodstvene kadre.

Foto: STA

“Predsednik programskega sveta, ki je o incidentu poročal, trdi, da je na podlagi pisnih dokazov o tem pripravljen pričati tudi na sodišču. Če bi se te navedbe izkazale za resnične, bi to pomenilo še eno v vrsti epizod vse večjega političnega pritiska, ki ga slovenska vlada izvaja na vodstvo RTV Slovenija,” je zapisala.

To ni prvi poskus podrejanja
Evropska poslanka nato nadaljuje, da to ni bil prvi poskus podrejanja nacionalne radiotelevizije, saj je vlada sprejela novelo zakona o RTV, ki je po mnenju mnogih pravnikov neustaven. Zakon je bil namreč sprejet po nujnem postopku, brez javne razprave. Nujni postopek se navadno uporablja v primeru vojne ali naravnih nesreč, je pojasnila poslanka in nadaljevala, da bi predmetni zakon “obglavil sedanje vodstvo RTV” in po vsej verjetnosti prekinil pogodbe vsem zaposlenim, ki so jih podpisali v času aktualnega vodstva.  “Premierjeva retorika je v tem primeru izjemno razdiralna, saj opozicijske politike in kritične medije imenuje kot “zlo”, “temne sile”, “tovarno zla”, “tovarno laži” itd. Javno se je pritoževal nad nekaterimi novinarji in članki, ki so bili do njega kritični. Vidni člani vlade navajajo konkretne novinarje, ki bi jih radi odpustili z RTV Slovenija po sprejetju novega zakona,” piše evropska poslanka.

Nadaljuje, da je zadnji poskus premierjeve stranke, da bi prisilila člana programskega sveta RTV, da bi sodeloval pri odstavljanju trenutnega generalnega direktorja, v liniji s preteklimi poskusi zamenjave vodstva s svojimi političnimi zavezniki.

“Poslanka, ki se očitno ne sramuje s tako divjimi taktikami vzpostavljati političnega nadzora nad nacionalnim zavodom, je tudi glavna predlagateljica omenjenega kontroverznega zakona o RTV Slovenija, katerega namen je obglaviti sedanje vodstvo RTV. Poleg tega je predsednica parlamentarne komisije, ki preiskuje zasebne medije, ki niso povezani z aktualno vlado in jo pogosto kritizirajo,” piše. 

Tomčeva zaključuje pomenljivo, da je vojna proti medijem in neodvisnem novinarstvu v Sloveniji v polnem teku ter da se evropske institucije in zakonodajalci pred tem dogajanjem ne smejo obrniti stran. Namreč, če bo vlada dosegla svoje, “bo resno ogrožena ne le svoboda medijev, ampak tudi osnovna svoboda izražanja”.

Gal Kovač