Rosvita Pesek: Studio City ne spada na RTV

Foto: STA/zajem zaslona

“Kot gledalka mislim, da Studio City ne sodi na nacionalno televizijo,” je dejala dolgoletna novinarka, voditeljica in zgodovinarka Rosvita Pesek, ki je tako kot drugi zaposleni v pričakovanju morebitnih sprememb po odpravi zadržanja novele zakona o RTV Slovenija. V oddaji je poleg razlogov, zakaj Studio City ne spada na RTVS, spregovorila tudi o spremembah, ki jih pričakujejo zaposleni po sprejetju novele, in kdaj meni, da se bodo te uveljavile. Priznala je celo, da tudi že večkrat razmišljala o odhodu.

Dolgoletna novinarka Rosvita Pesek je v oddaji Moč politike povedala, da nekih sprememb pri samem delu zaradi spremembe vodstva na RTV ni. Sicer so v pričakovanju nekih opaznejših premikov, vendar meni, da tistih, ki jih nekateri čakajo, še nekaj časa ne bo. “Programske spremembe mislim, da se ne bodo tako hitro poznale”, je komentirala in dodala, da je nekateri odhodi iz nacionalne televizije ne presenečajo.

Pojasnjuje tudi, kako so vodstvene menjave na RTV Slovenija ob vsaj nekakšnem dialogu potekale doslej in kako je v prejšnjem programskem svetu pa tudi zdajšnjem svetu zavoda ostala le “ena špura”. Glede na to, da je Golobova vlada ves čas trdila, da gre za novelo zakona o RTV pravzaprav za depolitizacijo, je Peskova spomnila na prihod Janeza Kocjančiča na čelo RTV, ta je bil namreč vidni predstavnik politike in tudi kasnejše menjave kadrov so šle po tem “primernem” političnem sistemu. Kot je dejala, pa je celo v tistem času obstajal dialog, ki se je zdaj porušil, kot pravi, “ker se je šlo do popolnosti v prevzem”.

Pesek: tričetrt od sedemnajstih članov pojma nima, kam so prišli
Pred referendumom se je sama izrekla proti noveli in dejala, da je bila beseda depolitizacija zlorabljena. “Nisem politično naivna in v to, da bi si nekdo sam odrezal prste tiste roke, ki ga bo čez nekaj let na volitvah oziroma ves čas v javnomnenjski podpori hranila, ne verjamem,” pravi zdaj in dodaja, da je točno določena elita izbrala, katerim civilnim družbam bodo pripadli predstavniki v svetu zavoda. “Nobene demokratičnosti ni bilo,” meni. Na vprašanje, kaj se ji zdi boljše, ali vodstvo s strani notranjega, ker pozna zadeve ali zunanjega, je odgovorila, da se ji zdi, da je RTV zdaj v fazi samoupravljanja, “šest članov od sedemnajstih, oprostite, ampak od tistih 17 jih tričetrt sploh ne ve, kam so prišli, pojma nimajo o televiziji“, je dejala.

Foto: zajem zaslona

Glede prihodnosti TV Slovenija je črnogleda, saj po njenem mnenju zamujajo z razvojem, hkrati pa se je vezano za to dotaknila tudi številnih odhodov kolegov, zaradi katerih je kakovost vsebin zdaj slabša, ter tudi nepremišljenega spreminjanja sheme. Bi se morali po njenem oddaji Studio City in Politično s Tanjo Gobec vrniti na spored? “Kot gledalka mislim, da Studio City ne sodi na nacionalno televizijo,” odgovarja in dodaja, da ne ustreza nobenemu od standardov, ki jih morajo drugi spoštovati. V zadnjih dveh letih se je po njenem oddaja spremenila v izrazito politično enosmerno. Informacijo, da njena sovoditeljica oddaje Odmevi Tanja Starič zapušča TV Slovenija, je komentirala “to me ne preseneča, kajti razmere niso dobre”. V oddaji je na vprašanje voditeljice, ali sama kdaj (sploh zdaj) razmišlja o odhodu iz nacionalne televizije, odgovorila “konstatno” in da ne ve točno, zakaj tega še ni storila. Priznala je, da je včasih komaj čakala, da pride na televizijo, da pa danes ne vidi več te motivacije v ustvarjalcih, da bi vsi “dihali za eno oddajo”.

Vse tri sogovornice v oddaji so se strinjale, da je med drugim razlog za upad javne podpore Golobovi vladi tudi njena retorika, pri čemer Peskova poudari, da so prav komunikacijo očitali tudi prejšnji, Janševi vladi, hkrati pa je dejala, da ne razume “zakaj Slovenci nenehno kot davkoplačevalci financiramo osnovno šolo in prvi razred za politike”, pri čemer je spomnila na številne spodrsljaje, ki smo jih bili deležni predvsem od nastopa Golobove vlade na oblast – tako komunikacijo z mediji kot protokolarne standarde.

Ana Horvat