RTVS bo le nagrajen za “depolitizacijo”

Datum:

Po tem, ko je predsednik Sveta RTVS Goran Forbici v Odmevih priznal, da se RTVS bori z več kot 10-milijonsko luknjo, je izrazil tudi pričakovanje, da jim bom Golobova vlada prišla “nasproti” s financiranjem. In res je tako, Golobova vlada je novemu vodstvu zagotovila dodatna finančna sredstva. Sicer niso razkrili, od kod, a je verjetno vsem jasno – po vsej verjetnosti bo to nova obdavčitev, kot je napovedal že Forbici.

“Danes je @vladaRS privolila v plačilo prvega obroka za opravljeno “depolitizacijo” oziroma “čiščenje janšistov” na  @RTV_Slovenija. Cena? 10 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Ostali obroki, katerih višina ni znana, še zapadejo v plačilo,” je na X zapisal nekdanji v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough. Vlada je po poročanju STA RTVS zagotovila finančno pomoč, ki bo po vsej verjetnosti prišla iz žepov davkoplačevalcev in davkoplačevalk.

Po poročanju Televizije Slovenija naj bi vlada za financiranje programov za narodnosti za letos zagotovila dodatnih pet milijonov evrov, prihodnje leto pa 10 milijonov evrov. Iz vlade so zapisali, da vladne pošiljke denarja niso dolgoročna rešitev in da “ta pričakuje, da bo k reševanju zatečenega stanja aktivno pristopilo tudi vodstvo zavoda in našlo ustrezen način, ki bo omogočil delovanje RTV Slovenija kot sodobnega medijskega servisa”. Podrobnejše dokumentacije o pogovorih z vlado RTVS ni razkril, kakšne preračune pa je prejšnji teden zahteval Svet RTVS, ki jih javnosti iz javnega servisa prikrivajo, kaže uradni dokument:

Foto: X

Spomnimo, da je “teren” za potrditev financiranja s strani vlade v Odmevih minuli teden pripravljal že predsednik Sveta RTV Goran Forbici, ki je dejal, da za potrebe delovanja potrebujejo 23 milijonov evrov v tem in naslednjem letu, da bi ljudem zagotovili to, kar jim narekuje zakon o RTV. Poudaril je, da računajo na pomoč vlade, ki pa bo (kot ponavadi) znova sedla v žep državljanov in državljank. Sicer pa kaj drugega ni bilo moč pričakovati, saj so po nagradah nevladnikom zdaj prišli na vrsto tudi na RTV.

“Kadrovska čistka janšistov” na RTV, ki je bila prav tako načrt tako novega vodstva javnega servisa kot Golobove vlade od sprejetja novele o RTV, zdaj zahteva svojo nagrado. Sicer bi pričakovali, da bo po “depolitizaciji” javna televizija cvetela, vendar so se kar naenkrat znašli v več kot 10-milijonski luknji. Ob novici o zagotavljanju denarja pa se je oglasil tudi nevladni-vladni NVO I8m, ki je skupaj z Gibanjem Svoboda aktivno sodeloval in finančno pripomogel k referendumu o čistki na RTVS, ki je danes še v večjih težavah, kot je bila. Kot ponavadi za to skušajo okriviti prejšnjo vlado.

Foto: FB Nika Kovač

Vprašanje, ki se ob tem pojavlja, pa je, zakaj potem napovedujejo luknjo že za naslednje leto, ko pa so zdaj nastavili “prave in sposobnejše” kadre? Forbici je v Odmevih dejal, da bodo tudi naslednje leto imeli 13-milijonsko luknjo. “Klinično mrtva vlada bo vzela NAŠ denar, za katerega zatrjuje, da ga je zmanjkalo (s čimer opravičuje drakonsko obdavčitev), in ga redistribuirala tja, kamor se ji bo zdelo ideološko smelo,” je komentiral politični analitik Mitja Iršič, ki se je odzval na zapis kulturne ministrice Aste Vrečko, ki je izpostavila, da so se predstavniki ministrstev za finance in kulturo večkrat sestali s člani uprave. Po preučitvi stanja pa je bilo dogovorjeno, da bo vlada za letošnje in prihodnje leto zagotovila dodatna sredstva za financiranje programov za narodnosti.

Sledi njihov “načrt”
Za zagotavljanje stabilnega financiranja imajo že načrt, in sicer, kot je dejal Forbici, je načrt ne le povišati RTV-prispevek, ampak ga celo pretvoriti v nov progresivni davek. Predlog spremembe zakona o RTV je po njegovih besedah že na mizi, vendar se o tem ni pisalo, čeprav je javna televizija dolžna poročati o zadevah, ki se tičejo prav vsakega – saj so prav vsi primorani plačevati RTV- prispevek. “Ključen problem je, da se naročnina na RTV ni dvignila že 11 let, da se ne usklajuje z inflacijo, medtem ko se stroški, ne samo zaradi inflacije, ampak tudi zaradi dviga plač javnih uslužbencev, zvišujejo,” je dejal Forbici, ki pa očitno pozablja, da je prav ta vlada, ki jim je pomagala pri “prevzemu” vodstva RTV, nepremišljeno dvignila plače kljub vsem dobronamernim opozorilom pred posledicami.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...

Luka Svetina odhaja z nacionalne televizije

"Drži, odhajam iz RTV. Ko dobiš bolj mamljivo ponudbo,...

Mursko Soboto in Gornjo Radgono zasedli jezni kmetje

Danes vsi evropski, med njimi tudi slovenski kmetje, izvajajo...

Medvedjev o umoru ruskega pilota: “Pes umre kot pes!”

Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev se je odzval na...