Ruski troli angažirani tudi na javni MMC

Foto: Freepik

Pisali smo že o tem, da je bilo mogoče z depolitizacijo javne RTVS opaziti zapis, ki predstavlja prikrito promocija ruske agresije v Ukrajini. A daleč od tega, da je to vse. Marsikdo, ki namreč redno prebira komentarje pod članki na portalu MMC, lahko opazi, da so komentarji izrazito prorusko usmerjeni. Ko je včeraj nemudoma odjeknila novica o tem, da je strmoglavilo letalo, na katerem je bil šef Wagnerja Jevgenij Prigožin, pa narave komentarjev, kot da jih je vse skupaj iznenada presenetilo, ni bilo. 

“Ob sestrelitvi letala s Prigožinom so ruski boti na MMC obnemeli. Ker playbooka za kaj takega ni bilo. Med komentarji je bilo razmerje pro/con cca 5/95, običajno je cca 95/5,” je v zvezi s komentarji pod članki opazil odvetnik Vladimir Bilić. Preko družabnega omrežja Twitter je ta izpostavil, da so se nekateri izmed redno najbolj aktivnih botov zganili šele v jutranjih urah.

Tudi v primeru, ko je prišlo do Prigožinovega pohoda na Rostov in naprej proti Moskvi, je bilo opaziti podobno, torej, da so boti na MMC-ju obnemeli in izginili, spominja v nadaljevanju. “Iz istega razloga. Navodil naročnikov in plačnikov za komentiranje (še) ni bilo. Kar zelo očitno kaže na to, da gre za plačane bote in ne za uporabne idiote,” je prepričan. “Uporabni idioti” namreč po njegovih besedah objavljajo zapise iz lastnega ideološkega prepričanja in za pisanje le-teh ne potrebujejo kakšnih predhodnih navodil ali pa odobritve.

Foto: Facebook

“Od včeraj zvečer do danes zjutraj proruskih komentarjev na MMC ni bilo niti 5 odstotkov, če sploh toliko,” je izpostavil tviteraš in na podlagi vzorca proruskih komentatorjev na MMC prišel do večjega števila zaključkov. Prvič, uporabnih idiotov skorajda ni, gre za plačance, bote, Russian Web Brigades (“ruske spletne brigade”)”. Ko govorimo o ruskih trolih, imamo v mislih ljudi, ki anonimno preko spleta objavljajo politične komentarje in so sponzorirani s strani ruske vlade. Cilj le-teh je vplivati na javno mnenje s širjenjem proruske propagande. 

https://twitter.com/BilicVladimir/status/1694618426289909765?t=WCqbkPSfNo_dMKHEbu6VYw&s=19

Raziskava britanske vlade je po poročanju Guardiana lani pokazala, da ruski internetni troli s sedežem v stari tovarni orožja v Sankt Peterburgu ciljajo na svetovne voditelje in preko spleta širijo podporo invaziji Vladimirja Putina na Ukrajino. Tovarno trolov so povezovali z nekdanjim tesnim Putinovim zaveznikom Jevgenijem Prigožinom, ki je v Sankt Peterburgu ustanovil Agencijo za internetne raziskave. Študija je podrobno opisala, kako režim ruskega predsednika poskuša manipulirati z javnim mnenjem na družbenih medijih, tudi s komentiranjem v večjih medijih.

Odkrito je bilo, da so bili za širjenje prokremeljske propagande uporabljeni tudi vplivneži na priljubljenem družabnem omrežju TikTok. Prihajalo naj bi tudi do manipulacije z anketami v zahodnih medijih, med drugim za izkrivljanje rezultatov ankete o podpori sankcij proti Rusiji. Zaznane so bile tudi dejavnosti na Twitterju in Facebooku, vendar je bilo ugotovljeno, da so še posebej koncentrirane na Instagramu, YouTubu in TikToku. Ključno vlogo naj bi imel kanal na Telegramu z imenom “Cyber Front Z”.

Kot je opozoril omenjeni tviteraš, je sicer več kot očitno, da so komentarji na MMC povsem diametralno nasprotni razpoloženju, ki v državi vlada okrog ruske agresije v Ukrajini. “Kar trdim že ves čas in kar potrjujejo tudi Eurostat raziskave. Tretjič, MMC je glavna platforma za delovanje plačancev iz tujine z namenom vplivanja na javno mnenje ali prikazovanje izkrivljenega javnega mnenja, kar ne bi bilo mogoče brez ali aktivnega sodelovanja ali vsaj tihe odobritve s strani MMC,” navaja in dodaja, kako naj bi bile varnostno-obveščevalne službe pri nas nesposobne in nekoristne. “/….tuji plačani agenti jim sedijo dobesedno ulico ali dve stran že 10 let. Še tista dva ruska agenta lani so prijeli na podlagi obveščevalnih informacij iz tujine.”

Ana Horvat