Sivec vnovič potrdil: Kučan je dobil vnaprej pripravljena vprašanja

Datum:

Oddaja Intervju z dr. Jožetom Možino je močno razburila tranzicijsko levico, tako zelo, da so Možino kmalu za tem obiskali celo policisti iz še danes neznanega razloga. Izjava slovenskega pisatelja Ivana Sivca o dvojnih merilih, ki so jih imeli levi mediji v preteklosti, za marsikoga ni bila presenečenje, vsekakor pa je močno zatresla tla “stricev iz ozadja”. Zdaj jo je Sivec ponovil še enkrat.

Ups, pisatelj Sivec v novi @druzinadoo – potrjuje, da je Milan Kučan za pogovor na @radioPrvi vprašanja dobil vnaprej, Janša pa ne,” je na Twitterju zapisal dr. Jože Možina, ki je objavil odlomek ponovljene izjave Ivana Sivca. Sivec je priznal, da ga je reakcija “starih političnih kadrov s Kučanom na čelu močno presenetila”, hkrati pa se sprašuje o verodostojnosti ene od časopisnih hiš.

Številni nad povedanim s strani Sivca niso bili presenečeni, nasprotno, njegova izjava o dvojnih merilih je bila le potrditev tega, kar smo doslej že vedeli. Pa vendar se je zdelo, da je v javnosti najbolj odmeval prav tisti del pogovora, v katerem je govoril prav o tem, in sicer dejstvo, da so bila uredniška novinarska merila pristranska pri obravnavi ljudi iz tranzicijske levice na eni strani in izvorno demokratičnih strank na drugi. Na prošnjo spraševalca je Sivec za Družino povedal, da ga je reakcija “starih političnih kadrov s Kučanom na čelu” močno presenetila, saj da je povedal samo to, da je “omenjena oseba še naprej, tudi v dobi začetka demokracije pri nas, vprašanja dobivala vnaprej, na primer g. Janša pa ne”.

Pojavili so se zametki demokracije, a padamo nazaj v enoumje
Sivec v nadaljevanju pove, da kljub domnevam, da se bodo zadeve z dvojimi merili po več kot 30 letih po osamosvojitvi umirile, še vedno ni tako. Meni, da so se v zadnjih dveh, treh letih na javni televiziji pokazali “zametki prave demokracije, a bati se je, da pademo nazaj v enoumje,” zatrjuje in dodaja, da to sledi sploh, če bodo ukinjene nekatere oddaje, in to se je že začelo, saj je novo vodstvo RTV že začelo rezati kadre, o čemer si lahko preberete tukaj. Kmalu po oddaji s pisateljem, ki je razkril pristransko obravnavo “starih političnih kadrov”, pa so dr. Jožeta Možino kar na nacionalnem mediju iskali policisti, ki je po dogodku javno spregovoril in pojasnil svoj pogled na zadevo. S svojim razmišljanjem je podal podobna stališča, kot so jih mnogi izrazili že takoj po razkritju, da so ga policisti obiskali kar na RTV Slovenija. Takrat je dodal, da so številni poznavalci opozorili, da bi to lahko bil razlog za obisk policistov pri njem, ker se je nekdanji predsednik ob teh dejstvih oziroma povedani resnici močno vznemiril.

Milan Kučan (Foto: STA)

Za Sivca so bile sicer nerazumljive demonstracije pred RTV, ker so se stvari začele spreminjati. S tem so po njegovem demonstrirali proti demokraciji, svojemu pogledu na svet. Meni, da bo depolitizacija dolgotrajen proces. “Pravijo, da tisti moment, ko se stranke kot tudi novinarji soočijo z resnico z obeh strani, tisti moment človek dozoreva. Mislim, da bomo prej ali slej prišli do tega, sicer bomo Slovenijo izgubili. Glede na to, da smo tisoč let ostali na tej zemlji, je “stati in obstati” naše osnovno geslo, ki je izvršljivo. Poslušajmo se, razumimo se, soočimo različna mnenja, pa bo lažje,” pravi.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...