Slovenija dvojnih meril – Janša vs. Golob: Poročanje medijev ob odložitvi soglasja za vpis na fakultete

Minister Igor Papič in predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Golobova vlada na četrtkovi seji ni podala soglasja k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in magistrske študijske programe v prihodnjem študijskem letu. Po pisanju Dela je podajo soglasja ustavil predsednik vlade Robert Golob, ker ni bil zadovoljen s predstavljenim in je menil, da se univerze ne odzivajo na družbene potrebe. A so rektorji in mediji molčali. Spomnimo natanko eno leto nazaj, ko tudi Janševa vlada ni takoj podala soglasja, pa je bil “ogrožen vpis”, in “padanje domin”.

“Skoraj natančno pred letom dni je bil vpis na fakultete ogrožen, ko vlada ni takoj podala soglasja. Danes – ko vlada prav tako takoj ni podala soglasja, ampak predsednik vlade Robert Golob zahteva povečanje vpisa – vpis ni ogrožen in so rektorji tiho. Slovenija dvojnih meril,” je komentiral profesor na FDV Miro Haček.

Preberite tudi: Ura je pet čez dvanajsto

Spomnimo se, da je nekaj podobnega pred dvema letoma storil takratni premier Janez Janša, vendar s to razliko, da je bila takrat še isti dan na nogah celostna visokošolska in opozicijska srenja z zdajšnjim ministrom za visoko šolstvo Igorjem Papičem na čelu, ki je bil takrat rektor ljubljanske univerze.

Tako so mediji poročali: 

Foto: posnetek zaslona 24ur

 

Foto: posnetek zaslona rtv

 

Foto: posnetek zaslona rtv

Pred dvema letoma je Igor Papič kot takratni rektor ljubljanske univerze ostro kritiziral spreminjanje števila vpisnih mest pet pred dvanajsto, a sedaj kot minister to počne tudi sam. Takrat je tudi pojasnjeval, da ne razume, zakaj je prišlo do ustavitve podaje soglasja na vladi, saj da je bil razpis že usklajen z ministrstvi. Usklajevanje naj bi, kot je zagotavljal, vedno opravili, še preden pride gradivo na sejo vlado. Tako se zdaj postavlja vprašanje, zakaj torej Papič tokrat ni sledil uveljavljeni proceduri in gradiva uskladil z vlado, še preden ga je ta obravnavala. Če bi namreč ga, do zapletov na vladi ne bi prišlo.

Golob bi povečal število vpisnih mest, kot je Janša želel za medicinsko fakulteto
Golob naj bi sicer podajo soglasja ustavil, ker naj bi bilo razpisanih premalo študijskih mest v programih psihologije in radiološke tehnologije. Ko je nekaj podobnega pred dvema letoma zahteval Janez Janša, le da je želel več mest na obeh medicinskih fakultetah, kar se je sicer izkazala kot nujna in dobra poteza, je bil deležen očitkov, da posega v avtonomijo univerze, da ne razume problematike in da ogroža izpeljalo novega študijskega leta. Očitke o tem so nanj naslavljali tako v visokošolskem sindikatu kot na rektorski konferenci. Oglasila se je tudi takratna opozicija s SD in Levico na čelu. Zdaj ko se nekaj na las podobnega dogaja pod Golobovo vlado, vsi omenjeni molčijo.

Sara Kovač