fbpx

Slovenija ne potrebuje Russia Today – ima javno RTV!

Ruska propaganda na javni RTV (Vir: zajem zaslona, MMC)

Ob nezakoniti in neizzvani agresiji Rusije na Ukrajino so še najbolj vročekrvni zagovorniki Putina in njegove zunanje politike dvakrat premislili, ali je ruskega vodjo še mogoče podpirati. Nekateri so vrnili odlikovanja, ki jim jih je podelil avtokrat, spet drugi so se odločili, da mu bodo skušali pomagati tako, da bodo zahtevali takojšnja mirovna pogajanja, pri čemer bi Ukrajinci izgubili precejšnji del ozemlja na vzhodu države. Širom Evropske unije se je propagandni kanal Russia Today zatemnil. V Sloveniji je bil to sicer povsem nepotreben ukrep, ker imamo na sončni strani Alp svoj lastni ruski propagandni kanal, ki ga plačujemo vsak mesec z obveznim prispevkom. Pravimo mu MMC, spletni portal nacionalne RTV, kjer lahko Rusiji naklonjeni mirne vesti objavljajo propagandne vesti iz Kremlja. 

Tako se je na portalu pojavila vest v času, ko se tako ukrajinska kot ruska stran pripravljata na odločilni pomladni spopad za ozemlje, ki po zakonu in morali pripada Ukrajini. “Predsednik ruske dume: Nadaljnje dobave orožja Ukrajini lahko vodijo do svetovne katastrofe,” je v naslovu zapisala novinarka MMC, njen propagandni zapis pa ni ušel kritičnim očem javnosti.

Naslov je zmotil spletnega uporabnika Twitterja Petra Štrovsa, ki je zapisal naslednje: “Po EU je ruski propagandni kanal RT pretežno zatemnjen. Ne pri nas – javna RTV z neko kulinarično novinarko zvesto poroča, kaj da je šinilo v glavo j……u predsedniku ruske dume.” 

Naslov članka je spletne uporabnike zmotil, ker je imel očiten namen, da stopnjuje pritisk in občutek v javnosti, da pomoči evropskih držav Ukrajini škodijo velikodušnim državam, ki so pripravljene Ukrajini podariti vojaško pomoč, da bi ta lahko ubranila svojo suverenost. V nadaljevanju članka so trditve predsednika ruske dume Volodina podane povsem nekritično. Na primer, kako bo Rusija za borbo proti zahodnemu orožju v rokah Ukrajincev uporabila “še močnejše orožje” in da hkrati napad na ozemlje, ki si ga je Rusija priključila pred kratkim z nezakonitimi referendumi, jemlje za napad na lastno suvereno ozemlje. Argument je seveda nevzdržen, saj omenjeni referendumi niso bili niti približno izpeljani po zakonitih pravilih, odvijali pa so se na ravnokar osvojenem ozemlju.

Navajanje logičnih nesmislov ruskih politikov
Predsednik ruske dume pa se je, kakor ga je povzela novinarka na MMC, obregnil tudi argumente zahodnih držav: “Jedrske sile doslej niso uporabile orožja za množično uničevanje v lokalnih konfliktih. To je po njegovem mnenju zato, ker se te države niso spoprijele z grožnjo varnosti njihovih državljanov in ozemeljski celovitosti države,” je Volodina povzemala novinarka, pri čemer je prikladno izpustila, da je že sam argument, ki ga uporablja Volodin, notranje logično nevzdržen. Rusija bi namreč z uporabo jedrskega orožja v lokalnem konfliktu atomsko bombo morala hkrati uporabiti na ozemlju, za katere meni, da ji pripada, in na svojih vojakih, ki bi bili kolateralna škoda.

Gal Kovač