Sodišče odločilo: programski svet RTV bi moral upoštevati tudi prepozno prijavo Gorščakove

Nekdanja direktorica Televizije Slovenija Natalija Gorščak (Foto: STA)

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je sprejelo sodbo, s katero je razveljavilo sklep, s katerim je programski svet RTVS marca lansko leto imenoval Andreja Grah Whatmougha za generalnega direktorja ustanove. Sodišče meni, da bi morala biti upoštevana tudi vloga Natalije Gorščak, ki je vlogo oddala po preteku roka za prijavo, pojasnjujejo v RTV. Vodstvo javnega medija je zato že napovedalo pritožbo. 

“Sodišče je razsodilo, da bi programski svet RTV Slovenija moral upoštevati tudi prijavo Natalije Gorščak, čeprav je njena vloga v vložišče javnega zavoda prispela po poteku roka za prijavo, v razpisu pa je bilo jasno navedeno, do katere ure in dneva se vloge štejejo za pravočasne, “ so zapisali v vodstvu zavoda.

Na RTV pojasnjujejo, da so v ponedeljek, 3. 7. 2023, prejeli sodbo o zadevi, v kateri je Natalija Gorščak kot neizbrana kandidatka izpodbijala sklep 4-4 2. redne seje programskega sveta RTV Slovenija z dne 17. 3. 2022. S tem sklepom je bil Andrej Grah Whatmough imenovan za generalnega direktorja RTV. Gorščakova je zahtevala, da se izbirni postopek ponovi z upoštevanjem njene prijave za generalno direktorico. Na RTV so takoj napovedali, da se nameravajo pritožiti na prvostopenjsko odločitev delovnega in socialnega sodišča na višje sodišče. Sodba namreč ni pravnomočna.

Kot osnovni razlog so navedli, kot smo že zapisali, da je bila njena vloga vložena po predpisanem roku za prijave. Ob tem pa so navedli še naslednje – zaradi sodbe sodišča bi lahko bila pravno vprašljiv tudi trenutni razpis za predsednika in člane uprave javnega zavoda.

“Še več. Skoraj povsem enak razpis z upoštevanjem prejemne teorije je objavil tudi svet RTV Slovenija za predsednika in člane uprave javnega zavoda, zato se zastavlja vprašanje, ali so takšni razpisi, ki določajo prejemno teorijo v javnem zavodu, sploh zakoniti,” so v svetu RTV zapisali v sporočilu za javnost.

V. d. generalnega direktorja RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough (Foto: STA)

Izbirni postopek se ne bo ponovil
Sodišče je kljub svoji razsodbi odločilo, da izbirnega postopka ne bo ponovilo in je tako zahtevek Natalije Gorščak zavrglo. “V tem delu je sodišče poudarilo, da Andrej Grah Whatmough nima več mandata generalnega direktorja, da pa delo opravlja kot vršilec dolžnosti do imenovanja uprave. V tem delu sodba vzpostavlja dodatni dvom v to, da bi bilo mogoče Andreja Graha Whatmougha kot vršilca dolžnosti generalnega direktorja razrešiti pred imenovanjem uprave,” piše v izjavi za javnost.

Gal Kovač