Šokantna izpoved nekdanjega RTV-jevca! Če menite, da je bilo v zadnjih desetletjih z RTV-jem vse v redu, si nujno preberite ta zapis

Datum:

Kdor vsaj malo pozna dogajanje na RTV Slovenija, se zaveda, da zdaleč ni neodvisna, z novim zakonom o RTV pa bo imela levica še večji nadzor. In kdo meni, da je stanje “alarmantno” le v zadnjih letih in je bilo zadnjih 30 let z RTV-jem vse OK, potem naj si prebere, kako “neodvisna” in profesionalna je bila RTV v preteklosti. Svojo izpoved je zapisal nekdanji zaposleni na RTV Slovenija Janez Snoj in povedal, zakaj se je pred leti odločil dati odpoved. Njegovo pričevanje nazorno opisuje stanje na RTV Slovenija, kjer prevladujejo večinoma levici naklonjeni novinarji.

“Pred 18 leti sem dal odpoved. Danica Filač, takratna o. u. info programa, je dejala: “Če daš odpoved, bom poskrbela, da nikoli več ne prestopiš praga te hiše! Kot zaposlen ga res nisem kot gost v oddajah pa. Zakaj sem dal odpoved?” je uvodoma zapisal Janez Snoj.

Snoj je delal v režiji 3. informativnega programa za oddaje Dobro jutro, Dnevnik, Odmevi, vreme, šport. Skupaj takrat še s Tomom Zalaznikom in kolegi. “Priča sem bil obsednem stanju v režiji, ko je gostoval Janez Janša in popolnoma drugačnim pristopom, ko je gostoval na primer takratni predsednik vlade Anton Rop.” Zalaznik je temu pritrdil in dodal, da je bil boljši odraz licemerstva sprejem gostov – “metropolit Šuštar je v avli čakal, da ga je v studio pospremila organizatorka, Milana Kučana pa so pričakali direktor, odgovorni urednik in producent – pa zvečer skoraj nikoli niso bili v službi,” je dejal.

V slušalke so kriče podajali vprašanja, če so intervjuvali desne politike
Snoj je dejal, da je veliko več ljudi vplivalo na novinarja in mu v slušalko, včasih tudi kriče, podajalo vprašanja, če je le-ta intervjuval desne politike. Desni gost je tako odgovarjal na vprašanja vsaj petih ljudi, ki so ga med drugim tudi zmerjali, žalili in psovali – v zavetju režije. Temu je pritrdil tudi kamerman, ki je še kot študent delal na osrednji popoldanski informativni oddaji. Objavo je komentiral:Direktne komande uredništva RTV, Odmevi, Uroš Slak dvoplan Drnovšek. Iz režije klic: ugasni kamero tri ker snemaš plešo. Drugič, Danica Filač, dej nastavi Janšo v podbradek.”

Snoj je nadaljeval, da so mnogi tudi izkoriščali slabo vodenje RTV-ja in si na dveh koncih hkrati pisali ure. A na koncu je to nemogoče enostransko vzdušje “dušilo že tako temne hodnike in obraze. Danes, ko zgolj nekaj oseb v najvišjem vodstvu ni po “njihovih” željah, delajo skoraj revolucijo”.

Sindikalistka na RTV Helena Milinković je vse, ki se z njo ne strinjajo, zmerjala s psi. (Foto: STA)

Ob tem se je spraševal, ali je prav storil, da je odšel, in ali bi več pripomogel, če bi ostal. “Menim pa, da RTV potrebuje celostno prenovo. Verjetno celo ukinitev in novo ustanovitev. Javno RTV potrebujemo samo, če bo strokovna in pluralna. Resnično javna.” Snoj je dejal, da sedaj vidi enake vzorce kot pred 18 leti in da si oblast želi še naprej podrejati javni medij, pa čeprav je le za hip izgubila nadzor na par funkcijah. To isto sršenje gnezdo zdaj dramatizira, ker prvič v zgodovini nekaj ni po njihovem. Celo vlada je šla po hitrem postopku pisat zakone. Se zavedate resnosti situacije in stanja demokracije?

Uroš Urbanija (foto: STA)

Kaj nas čaka?
Kaj nas čaka po tem, ko so ljudje glasovali za nov zakon o RTV, ki ukinja vse nadzornike? Čaka nas enoumje na nacionalni televiziji. Zakon namreč obglavlja legitimno izvoljena Programski svet in Nadzorni odbor tega javnega zavoda sredi prvega dela mandata. “Namesto predstavnikov poslušalcev in gledalcev bodo z nacionalko upravljali predstavniki prvorazrednih. Poraba preko 100 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja letno bo brez nadzora, ker novi zakon Nadzornega odbora sploh ne predvideva,” pa je v poglobljeni analizi zapisal Janez Janša.

Očitno pa se, kot je dejal Bojan Požar, po ljubljanskih lokalih že mrzlično vrstijo diskretni pogovori o post-referendumski delitvi direktorskih funkcij in uredniških položajev na RTV Slovenija. “Bar Golf, danes zjutraj, Ksenija Horvat in Igor Kadunc.”

Zaradi popolne servilnosti medijev bo Gibanje Svoboda požela enako usodo kot LDS, SAB, LMŠ
Želijo si popoln nadzor nad RTV SLO, ki pa prinaša tudi popolno servilnost medija do vladajočih. Janez Janša je v referendumski analizi dejal, da je le ena medijska obravnava bolj nevarna za vsako vladajočo stranko od te, ki  jo je doživljala Janševa v obliki vsakodnevne medijske gonje. In to je popolna servilnost in nekritičnost medijev do vlade, kar pa je tudi eden poglavitnih razlogov za zaton in propad LDS, Zares, PS, SMC, SAB in LMŠ.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...