Srhljivo razkritje Svetliča o politično izsiljenem sklepu; Janša sklical izredno sejo izvršilnega odbora SDS!

Ustavni sodnik Rok Svetlic. Vir: STA

Ustavni sodnik Rok Svetlič je v odklonilnem ločenem mnenju povzel, da je sprejeti sklep ustavnega sodišča nezakonit, saj nima podlage v ustavi niti v kakšnem zakonu ali sodni praksi. Svetlič pritrjuje, da je bil sklep politično izsiljen, pa tudi da je bilo izsiljeno glasovanje, kar je z agresivnostjo dosegla ena od ustavnih sodnic. “Ena od sodnic je z neomajno angažiranostjo zahtevala, da se nemudoma preide h glasovanju o odpravi začasnega zadržanja. Pred glasovanjem ni bila opravljena razprava niti ni poročevalec predstavil osnutka sklepa, o katerem smo odločali. Izvedlo se je zgolj glasovanje,” pravi Svetlič. Šlo naj bi za Špelco Mežnar. Zaradi navedenega je prvak opozicije Janez Janša sklical izredno sejo izvršilnega odbora SDS.

Ko je bil sklep izglasovan, ga je Ustavno sodišče sporočilo javnosti nemudoma, kar se zgodi zelo redko, še pravi Svetlič. V nadaljevanju je dejal, ta sklep celo laže, saj je bilo za možnost ene kompromisne vsebinske odločitve celo šest glasov, za drugo pa pet glasov ustavnih sodnikov, vendar do tega, kot kaže, ni smelo priti. Edini namen tega sklepa je bil prevarati pobudnike za ustavno presojo Golobove novele zakona o RTV, saj se pravnih argumentov, zapisanih v pobudi, ne da logično zavreči. Zato so izvedli procesni trik ter sklep tudi nemudoma (takoj) odpravili in s tem preprečili evotacijo, povzema Bojan Požar, ki je Svetličevo odklonilno mnenje označil kot kriminalko.

Premier Robert Golob (Foto: STA)

Nenavadne okoliščine primera — vlada je želela izigrati začasno zadržanje
Težko je spregledati, da ta primer že od začetka spremljajo številne nenavadne okoliščine, tudi na stani Ustavnega sodišča. Predstavniki izvršilne in zakonodajne oblasti so sprva večkrat javno izrazili pričakovanje, da bo Ustavno sodišče odločilo hitro. Če je tako javno izražanje pričakovanj zgolj malce nenavadno – saj se lahko postavi le na konec dolge vrste pričakovanj vseh tistih, ki čakajo na odločitev Ustavnega sodišča – pa so v nadaljevanju sledile poteze, ki so Ustavno sodišče postavile v veliko zadrego, še pravi Svetlič. “Vlada je denimo tik pred sejo dne 15. 2. 2023 predlagala izpeljavo zamudne javne obravnave, s čimer bi v naslednjih dneh omogočila dokončno konstituiranje novih organov RTV in tako izigrala morebitno začasno zadržanje, o katerem je takrat odločalo Ustavno sodišče. S tem bi že takrat dosegli rezultat, do katerega je prišlo sedaj z odpravo začasnega zadržanja. Nadalje, tako Vlada kot Državni zbor sta se vključila v tekmo taktičnih izločanj sodnikov, kar se prav tako ni zgodilo še nikoli. Številnih grobih izjav glede Ustavnega sodišča in zagotovil, da bo oblast dosegla svoje na tak ali drugačen način, ni štel nihče več.”

Slavje nekaterih zaposlenih je srhljivo
Kako škodljiv odnos do Ustavnega sodišča je bil s tem ustvarjen v javnosti, priča slavje nekaterih zaposlenih na RTV ob odpravi začasnega zadržanja. V zanesenih javnih govorih se je govorilo o “zmagi” v težkem “boju”, izražale so se zahvale vsem, ki so “pomagali” do zmage, itd. Te besede so srhljive. Kdo se lahko veseli delovanja javnega zavoda posebnega ustavnopravnega pomena na pravni podlagi, o ustavnosti katerega še ni odločeno oziroma v bistvenem delu nikoli ne bo, se v odklonilnem mnenju sprašuje Svetlič. “Kako lahko kdo spregleda, da odločanje sodišča ni “boj” in uspeh neke stranke ni “zmaga”? Ne gre za zmago kogarkoli, pač pa za poraz institucij demokracije. Torej vseh nas. Načelno velja, da obnašanje strank in taktične procesne poteze ne smejo vplivati na odločitev Ustavnega sodišča, toda ni mogoče spregledati, da so opisane razmere ustvarjale dodatno breme. Zato bi bilo, če kdaj, v teh razmerah še posebej pomembno, da bi Ustavno sodišče sledilo svoji ustaljeni sodni presoji.”

Foto: STA

Navidezno olajšanje
S sprejetjem odločitve o odpravi začasnega zadržanja je po treh mesecih odločanja, deležnega političnih pritiskov in izjemnega interesa medijev, nastal občutek olajšanja. Toda ta občutek je lažen, pravi Svetlič. Ustavno sodišče se je znašlo v veliko težjem položaju, kot je bilo prej. Dokazovati bo moralo, da odprava začasnega zadržanja ni bila arbitrarna, kar pomeni, da bo moralo nadaljevati z vpeljano doktrino odprave začasnega zadržanja po uradni dolžnosti.

Goljufanje US razlog za sklic izredne seje izvršilnega odbora SDS
Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju opozoril, da se lahko zaradi tovrstnih odločitev hladna državljanska vojna hitro spremeni v vročo. Goljufanje s strani ustavnega sodišča namreč vzbuja sume, da je pravično sojenje in iskanje pravice na naših sodiščih farsa. Za jutri je prvak opozicije zato sklical izredno sejo izvršilnega odbora Slovenske demokratske stranke.

Celotno odklonilno mnenje lahko preberete tukaj.

Sara Kovač