STA “nagrajena” z 10-odstotnim povišanjem sredstev

Direktor Slovenske tiskovne agencije Igor Kadunc (Foto: STA)

STA z direktorjem Bojanom Veselinovićem je predstavljalo eno glavnih front napada vzporednega mehanizma na prejšnjo desno vlado. Simbiotsko-parazitski odnos med STA in levimi vladami je bil pred tem že desetletje dodobra zacemenitran in šok, ko je padla Šarčeva vlada, je bil velik. Pod Veselinovićevim vodstvom je agencija naredila vse, da se v obtok drugim medijem pošilja novice, ki so za vlado čim bolj obremenjujoče, opozicijo pa predstavi v luči bodočih rešiteljev izpod mračnjaštva protikoronskih ukrepov. Zdaj bo tiskovna agencija za svoj “trud” očitno nagrajena. 

Vlada je na današnji seji namreč potrdila besedilo pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) za letos. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov. Za podpis in izvajanje pogodbe je vlada pooblastila v. d. direktorice urada za komuniciranje Petro Bezjak Cirman – bivšo “neodvisno” novinarko RTV Slovenija in ženo zloglasnega Primoža Cirmana, znanega kot medijskega eksekutorja iz Odlazkove hobotnice.

Vojna s STA, ki jo je povzročil Veselinović

Spomnimo na dvoletno sago STA in Vlade RS, ki je odmevala tudi v tujini, ko bivši direktor Bojan Veselinović ni želel vladnemu uradu za komunikacijo (UKOM-u) izstaviti dokumentov, ki bi temu omogočili pravilno oceno stroškov za javno službo, ki jo opravlja STA. Ni bilo potrebno dolgo, da se je izkazalo, zakaj se direktor tako obotavlja. Prejšnje leve vlade so namreč STA nakazovale davkoplačevalski denar kar po nekem ad hoc ključu, ki je le približno ocenil vrednost javne službe. Šlo je za povsem nezakonito stanje, ki pa sta ga obe strani tolerirali, saj sta bili v ideološko-sinergijskem razmerju.

Bojan Veselinović (Foto: STA)

Vlade so zamižale na eno oko, STA pa je, tako je bilo videti, vedno inkognito poročal v prid levim strankam, ideologiji in političnim osebnostim. Ko je Janševa vlada od STA želela dokumente, da vidijo, kakšna je dejanska cena službe, je ugotovila, ne le da STA ne ve točno, koliko zapravi za izvajanje javne službe, ampak da sploh ne izvaja vseh storitev javne službe, kot so predpisani v skladu z Zakonom o STA.

Desna vlada naredila red
Komaj z novim direktorjem se je stvar uredila, ko sta  v. d. direktorja STA Igor Kadunc in direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija podpisala pogodbo o opravljanju javne službe STA v letošnjem letu – to isto pogodbo, ki je prejšnji direktor Bojan Veselinovič ni uspel podpisati v mesece trajajoči sagi, ki naj bi STA privedla skoraj do bankrota.

Urbanija in Kadunc sta sklenila pogodbo, ki jo je prej zadrževal Veselinović. (Foto: Ukom)

Nova pogodba je temeljila na zakonu o STA, ki govori o tem, da mora STA objavljati povzetke novic o dogodkih v Sloveniji in svetu v slovenskem in angleškem jeziku, pripravljati tudi radijske novice, fotografije z najpomembnejših dogodkov ter v celoti vsebine o manjšinah in slovenski skupnosti v zamejstvu in po svetu. Teh prej STA ni objavljala brezplačno in s tem kršila zakon, saj se je s tem financirala dvakrat – enkrat prek naročnikov, drugič prek davkoplačevalcev, ki so plačevali javno storitev, katero jim je STA nato ponovno zaračunala.

STA je delovala protizakonito
“In kar je najpomembnejše, vsebine morajo biti brezplačno dostopne vsem pod enakimi pogoji. Upam, da je to pozitivno sporočilo ne le za medije, ki koristijo te vsebine, ampak tudi za vse zaposlene, kajti bilo je nesprejemljivo, da je nekdanje vodstvo STA zaposlene izkoriščalo v obupnih poskusih, da bi se izigravalo zakonska določila,” je takrat ob podpisu dejal Urbanija.

Veselinovič je namreč nasprotoval upoštevanju zakona o STA, ki opredeljuje fotografije kot del javne službe, in kot del javne službe zakon določa, da morajo biti brezplačne. “Kot veste, STA pod direktorjem Veselinovičem tega ni omogočala in so bile fotografije plačljive,” je spomnil Urbanija. Vse kaže, da se bodo stvari na STA sedaj končno postavile v normalno ter zakonito stanje.

Pogodba je bila seveda podpisana komaj po predaji dokumentov z natančnim popisom vseh stroškov, ki jih je STA imel z javno službo. V prejšnji vladi se pač nič ni zgodilo polovičarsko s približnimi zneski na račun davkoplačevalcev, kot da je proračun vreča brez dna.

Spet po starem
Zdaj pa bo očitno spet po starem oz. tako, kot se je dogajalo v času prejšnjih levih vlad (po domače bi rekli “na pamet”). Vlada je torej potrdila besedilo pogodbe o opravljanju javne službe Slovenske tiskovne agencije za letos. Vrednost pogodbe je v primerjavi z lanskim letom višja za 243.600 evrov oziroma za dobrih deset odstotkov.

Vrednost letne pogodbe znaša 2.271.600 evrov, višina mesečnih nadomestil pa ne bo odvisna od štetja novic, ampak pogodba ponovno uvaja mesečno plačilo v dvanajstih enakih zneskih v višini 189.300 evrov. Prejšnja vlada je uvedla plačilo po štetju novic ravno zaradi tega, ker se je prej vse delalo, ne da bi se natančno ovrednotilo novinarsko delo, katerega davkoplačevalci prisilno plačujejo. Tega zdaj več ne bo, saj štetje novic ne bi opravičilo 10-odstotnega “nagradnega” zvišanja sredstev.

Andrej Žitnik