fbpx

Tako se dela v režimski STA! Za Golobovo kadrovanje so obtožili kar mesec november

Direktor STA Igor Kadunc. (Foto: STA)

“November je prinesel več sprememb v vodstvih državnih podjetij,” poroča STA, kot da premier Robert Golob ne bi imel nič zraven – si predstavljate, kako bi to napisali v času vlade Janeza Janše? Bombastični naslovi bi se kar vrstili, kakor da se pripravlja konec sveta. Tako pa kadrovske menjave prinašajo in odnašajo meseci leta, podobno kot samo kredibilnost agencije. Menjave vodstva sicer ni pričakovati. STA namreč vodi Igor Kadunc, nekdanji generalni direktor RTV in eden od medijskih izbrancev levice. 

Delovanje lahko brez pretiravanja opišemo kot: paktiranje “neodvisne” institucije z Golobovim režimom. Lahko bi tudi rekli, da gre za načrtno prekrivanje vira menjav in predstavljanje kadrovskih menjav kot povsem običajnega fenomena poslovodenja vlade, medtem ko se v času druge vlade isto informacijo uporabi kot orožje za razredni in kulturni boj. Vse v imenu neodvisnosti in objektivnosti, kajne?

STA v nadaljevanju poroča, da sta v obeh energetskih stebrih mandate začela novi generalni direktor družbe Gen energija kot krovnega podjetja skupine Gen Dejan Paravan in novi generalni direktor Dravskih elektrarn Maribor iz skupine HSE Damjan Seme. Naloge novega šefa Pošte Slovenije pa je začel opravljati Marko Cegnar. Paravan je bil v skupini Gen že na več vodstvenih funkcijah, nazadnje član uprave trgovca z elektriko in plinom Gen-I. Na novem položaju je nasledil Blaža Košoroka. Vodenje največjega proizvajalca elektrike iz obnovljivih virov v državi prevzema od Aleksandra Brunčka, že do zdaj pa je bil del poslovodstva. Cegnar pa bo na čelu Pošte nasledil Tomaža Kokota. Kokotovo vodenje so po besedah STA spremljali številni očitki, novi nadzorni svet ga je na koncu odpoklical iz poslovno-ekonomskih razlogov.

Seveda pa podobno kot STA poročajo tudi ostali dominantni mediji, ki so naklonjeni “antijanšizmu”. Na portalu 24ur so tako septembra napisali, da je Golobova vlada “posegla v Janšev kadrovski cunami in opravila nekaj najpomembnejših menjav”. Temu so še dodali, da je “po celi seriji političnih kadrovanj prejšnje vlade Janeza Janše novo vlado čakal kadrovski izziv”. “Tako kot vsaka dosedanja vlada bo tudi Golobova koalicija na prvi seji predvidoma 3. junija opravila najnujnejše zamenjave,” je prijazno zapisal Večer, v Delu pa so poročali, da se bo Golob lotil sistematizacije delovnih mest. Lahko tovrstnemu poročanju sploh rečemo objektivno oziroma nevtralno? Množični mediji oblikujejo svoj lastni medijski diskurz, ki naj bi se izražal predvsem v informacijski funkciji medijev – razen če se ne. V naših večinskih medijih se namreč pogosteje uporablja politični diskurz, ki izraža pripadnost določeni ideologiji oziroma politični skupini. Kar ne bi bilo nujno problematično, če bi bili bralci, poslušalci in gledalci na to tudi opozorjeni.

Sara Kovač