Profesionalnost javnega novinarstva – Javna RTV na naslovnici objavila Hamasovski bilten

Pripadniki palestinske teroristične organizacije Hamas (Foto: epa)

Od nacionalne Radiotelevizije bi pričakovali, da bi z vso intenzivnostjo in doslednostjo poročali o dogajanju na domačih tleh. Ko se sesuje živčevje javnega zdravstvenega sistema (beri: informacijski sistem naročanja in beleženja čakalnih vrst), bi vsak normalen potrošnik informacij pričakoval, da bo takšna novica na prvi strani portala MMC. Narobe. V Sloveniji se na naslovni strani pojavi intervju z naslovom “Izrael se ni prelevil v normalno državo, izid volitev je pokazal njegov resnični obraz”. Gre za nekakšen propagandni intervju, ki bolj kot na objektivno novinarstvo spominja na Hamasov mesečni bilten.

Intervju s palestinskim novinarjem je opravil nihče drug kot Boris Vasev. Da, tisti Vasev, ki je nekoč zapisal: “A je slab trenutek, da ponovim stališče, da bi bilo treba izpred šol in RTV odstraniti slovenske zastave?”

Seveda nihče ne problematizira pisanja o svetovnem dogajanju, v tem primeru interpretacije nedavnih volitev v Izraelu. Slovenska javnost ima tudi po zakonu pravico vedeti, biti obveščena. Zato javna RTV tudi obstaja. A slovenska javnost ima tudi pravico biti objektivno in nepristransko obveščena. Intervju, ki so ga objavili uredniki javne MMC, to prav gotovo ni.

Boris Vasev, ljubitelj palestinske teroristične skupine Hamas bo skupaj s Domnom Savičem predaval o "sovražnem " govoru. (Foto: Twitter)

Citat novinarja RTV Borisa Vaseva (Foto: Twitter)

V intervjuju povprečen slovenski bralec “izve”, da je politična zmaga desnosredinskega politika Benjamina Netanyahuja nekaj slabega, da je vladavina prava v Izraelu ogrožena, medtem ko Palestinci očitno komaj čakajo, da razprejo svoja demokratična krila (op. a. s pomočjo improviziranih raket, ki jih izstreljujejo na izraelska civilna naselja), Netanyahuvi bodoči koalicijski partnerji so rasisti, da so izključni krivci za tamkajšnje dogajanje Izraelci, pa tudi o smotrnosti obstoja marginalnih oboroženih skupin, kot je npr. Levji brlog. Intervju se sicer zaključi z ugotovitvijo, da je Palestinsko gibanje razdeljeno tudi navznoter, pri čemer Zahodni breg nadzoruje Fatah, Gazo pa obvladuje iranski proxy Hamas.

Stanje duha na javni RTV
Pričujoči intervju je kronski dokaz o stanju duha novinarjev na RTV. Zaposleni na javni inštituciji, ki so po zakonu zavezani k uravnoteženemu in objektivnemu poročanju, producirajo aktivistične pamflete s popolno odsotnostjo uravnoteženega razmisleka ali kritičnih podvprašanj. Oziroma kot je dotični intervju komentiral novinar Dejan Steinbuch: “Here we go again … Arabci so dobri, Židje so slabi. Arabci so žrtve, Izraelci zločinci. Gospod Vasev je kot stara plošča – in nikoli ne razočara. Aktivizem brez primerjave.”

Gal Kovač