Praznovanje 7. obletnice medijskega projekta, ki spreminja Slovenijo

7. obletnica Nove24TV (Foto: Polona Avanzo/Demokracija )

Ko je pred sedmimi leti nastal naš medij, je bilo konec medijskega enoumja. Sedmo obletnico smo praznovali v Stični skupaj z našimi najzvestejšimi podporniki. Dogodek je potekal v prešernem vzdušju ob spremljavi ansambla Juhu. 

Podton dogodka je v uvodu določilo domoljubno izvajanje Zdravljice ter molitev za domovino. K molitvi je pozval pater Branko Petauer, cistercijan in stiški menih. Zbrane je nato pozdravil podžupan občine Ivančna Gorica Tomaž Smole. Ta je poudaril, da Nova24TV vnaša med Slovence upanje, da bo nekoč bolje, prinaša informacije, ki jih želijo drugi zamolčati in vedo marsikaj, kar sicer ne bi nikoli izvedeli.

Sledila je glasbena točka, nato pa predvajanje (za to priložnost) zloženega prispevka, ki je zbranim pokazal sedemletno pot, ki jo je prehodil naš medij. Nova24TV je pred leti orala ledino kot prva medijska postaja v Sloveniji, ki se je lotila medijskega projekta po vzoru velikih novičarskih hiš iz tujine. Naš glavni cilj je bilo poročati o tem, o čemer drugi ne poročajo in predstavljati drugo plat medalje. Oboje je nesporno manjkalo v medijskem prostoru, ki ga dominirajo interesi in misli leve politične skupnosti.

Aleksander Rant, odgovorni urednik Nove24TV, je v prispevku dejal, da naša televizija poroča o dogodkih tako, kot so se zgodili, direktor medijske hiše Boris Tomašič je komentiral, da je Nova24TV od vseh, ki si želijo svobode, Jože Biščak pa, da je Slovenija potrebovala prav tak konservativno usmerjen medij, ki se ga sedaj levica boji, še več, v parlamentu so ustanovili parlamentarno preiskovalno komisijo, s katero želijo naš medij utišati. “So rekli, to je muha enodnevnica, ta televizija bo nastala in umrla in ne bo nič. Mi smo nastali, nismo umrli, se razvijamo, vsak dan smo boljši in vsak dan bolj gledani,” je povedal Tomašič, k temu pa je dodal Rant, da na Novi24TV “sami določamo, kaj je pomembno in kaj ne“.

Tomašič je opisal začetke medijske hiše, utesnjene prostore v četrtem nadstropju poslovne stavbe in tudi prve dni poročanja, ki so bili občasno nerodni. “Na prehojeno pot gledam z navdušenjem,” je povedal Tomašič v prispevku.

7. obletnica Nove24TV (Foto: Polona Avanzo/Demokracija )

Posebni smo, ker nas preganjajo
Rant in Tomašič sta nato spregovorila o tem, kaj dela naš medij poseben – to je, da smo medij, ki ga oblast aktivno preganja. “Prehojena pot je bila težka, predvsem zaradi pritisk na moje sodelavce … Smo eden redkih medijev, ki ga preganja politika,” je povedal Rant, Tomašič pa: “V nobeni državi na svetu ni ustanovljene preiskovalne komisije, ki jo ustanovi oblast, da preiskuje medij, ki jo kritizira. To je samo v Sloveniji. Mi smo navajeni žeti pod pritiskom, kritiko oblasti, pod zlorabo javnih inštitucij. Ljudje znajo ceniti to, kar delamo, podpirajo nas in nam pomagajo. Mi bomo preživeli. Mi se bomo razvijali ne glede na to, kar bo počela oblast.” 

Sledil je nagovor Aleksandra Ranta: “Sedem let praznujemo zato, ker vladajoča politika dela vse, da osmih let ne bi. Polni besed o Madžarski, Poljski stokrat huje posegajo v svobodo medijev, stokrat huje pritiskajo na nas, stokrat huje nas finančno izčrpavajo. Še smo tu in še bomo tu, ker vemo, zakaj smo. Smo zaradi vas, gledalk in gledalcev, zaradi vaše podpore.” Rant se je zahvalil tudi sodelavcem in sodelavkam, ki kljub pretresom, tako kadrovskim in finančnim, blatenju in grožnjam, vztrajajo. Posebno zahvalo je izrekel direktorju televizije Borisu Tomašiču.

Ali so življenja starejših kaj manj vredna?
Nato je nastopila Tinkara Rant, urednica 2. programa Nove24TV, ki je povedala, da drugi program naše televizije, ki je namenjen parlamentarnim vsebinam, velikokrat preseže gledanost tretjega programa javne RTV. “V prihodnosti si želimo kadrovske okrepitve, da bomo lahko ponudili še več programa,” je povedala in se zahvalila tako Aleksandru Rantu kot Borisu Tomšiču, brez katerih bi po njenih besedah televizija že davno propadla. Dotaknila se je tudi laži levice, da je naš medij gledajo samo starejši. Povedala je, da to ni res, pa tudi če bi bilo – tovrstni napadi, ki prihajajo iz levice, kažejo na to, da se starejših z vsem njihovim bogastvom izkušenj v Sloveniji ne spoštuje.

Nato je direktor televizije Boris Tomašič podelil posebno nagrado Binetu Gegiču, vodji “playouta”, ki je pri nas od samih začetkov, vsem znani Aleksandri Jug, ki se je ekipi prav tako pridružila na začetku delovanja, danes pa vodi oddajo Tema dneva.

Sledilo je žrebanje nagrajencev tednika Demokracija. Nagrajenci so prejeli različne nagrade, najsrečnejši pa so prejeli letno brezplačno naročnino. “Ko postanete naročniki Demokracije, pripomorete k temu, da je slovenski medijski prostor bolj pluralen in bolj svetovnonazorsko uravnotežen,” je povedal Metod Berlec.

7. obletnica Nove24TV (Foto: Polona Avanzo/Demokracija )

Ne zavedate se, kako veliko delo opravljate
Sledil je osrednji govor večera, ko je spregovoril Boris Tomašič. “Sanjal sem, da bomo ustanovili medijski projekt, ki bo vrgel iz oblasti grdo lažnivo zlobno oblast … ne vem, zakaj, ampak zdi se, da se sanje uresničujejo.” Nato je nagovoril zbrane v dvorani: “Mislim, da se ne zavedate, kako veliko delo opravljate, ko ste danes tukaj, ko podpirate edini televizijski projekt, ki lahko spremeni Slovenijo v to, kar smo želeli leta 1991.” 

Spomnil je na čase osamosvajanja, ko je bila Slovenija poenotena in tiste čase primerjal z današnjimi, ko imamo oblastnike, ki so se do moči prikopali z lažmi, izključevanjem in zlobo. Spregovoril je o tem, da sta v Sloveniji medijski prostor kot tudi šolski prostor kradena, kar otežuje spremembe na bolje.

“Ko smo pred sedmimi let ustanavljali projekt Nove24TV, smo si zastavili cilje. Da bomo preživeli,  da se nas bo opazilo, da bomo medij, ki bo nekaj pomenil v tem prostoru. Danes lahko s prijatelji, ki so v resnici sodelavci, stkali posebne vezi, zaradi katerih lahko delamo stvari, ki jih ne more nihče drug. Hvala prijateljem, s katerimi premikamo politični prostor.” 

Nato je ponovno spomnil na dejstvo, da je Nova24TV tarča neposrednih političnih napadov oblasti in se retorično vprašal, ali obstaja še kakšna država, kjer vladajoča koalicija prek parlamentarnih preiskovalnih komisij preiskuje medij, za katerega sicer trdijo, da je obskuren.

Klakočar Župančičeva, Šetinc Paškova in Fajonova se niso odzvale
Tomašič je nato razkril, da so bile na svečano obletnico povabljene tudi vidne predstavnice levice, med drugim predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič, predsednica preiskovalne komisije, ki preiskuje naš medij, Mojca Šetinc Pašek, in Tanja Fajon. “Bodimo pozitivni, to so naši promotorji, brez Mojce Pašek Šetinc. Ona je super, ona je zakon, komaj čakam, da me povabi na preiskovalno komisijo,” se je pošalil Tomašič in poudaril demokratični karakter našega medija, ki ne zamolči drugačnih idej. “Želimo ustvariti družbo, v kateri se bomo drugače misleči normalno pogovarjali med sabo,” je povedal.

G. K.