Upokojenci naj bi novinarjem RTV “grozili”; Rupar poziva, naj posnetke “napada” objavijo

Snemanje protestnikov iz prostorov RTV (foto: Anton Kranjc, FB)

Še preden je zaprisegla tretja Janševa vlada, so se po centru razlegali kriki “Ubi Janšu” in “Janšo je treba ubit”. Kasneje je ubijanje postalo leitmotif vsakokratnih protestov. “Smrt Janšizmu” se je razrasel na vsak drugi plakat in usta protestnikov. Včeraj naj bi novinarji RTV, ki so ob teh grožnjah nekdanjemu predsedniku vlade stali križem rok, na Ruparjevem shodu slišali tudi nekaj žaljivk na svoj račun. Nekdo naj bi jih označil za komuniste in drhal. 

“Ta levi del novinarjev na RTV je le ugotovili, da grožnje s smrtjo niso zelo prijetne in da je nasilje nevarno. Ko so njihovi protestniki to počeli drugim, jih ni tako motilo. In še danes številni zato slavijo pozive k smrti in takšno ravnanje. Tudi vladajoči politiki,” pravi novinar Peter Jančič.

Spomnimo, že peti shod upokojencev se je včeraj začel na dveh lokacijah. Prva skupina, zbrana po regijskem ključu, se je zbrala pred RTV, druga na običajni lokaciji pred Državnim zborom. Sledil je pohod po Ljubljani, tudi mimo Ustavnega sodišča, nato pa je pot vodila nazaj pred hrame demokracije. Začetna lokacija prve skupine je bila pomenljivo izbrana. RTV je bil v središču truda oblasti, ki ji ga je naposled uspelo uzurpirati s pomočjo Ustavnega sodišča.

V tem trudu so aktivo sodelovali tudi novinarji in novinarke javne hiše, ki so v kampanji (sicer pa že desetletja prej) izgubili zadnjo sled profesionalne kredibilnosti in se povsem spojili s tranzicijsko levico. V tem duhu so na novinarke RTV letele žaljivke. Ena od njih, Nataša Štefe, je zapisala: “Komunisti, se zadere name, ko odklepam kolo pred radijsko stavbo. Po starosti bi lahko bil moj oče ali dedek. Malce hiti, avtobus na koncu ulice ima že prižgan motor. “Srečno pot” mu prijazno zakličem. Še dobro sem jo odnesla, na starejšo kolegico so se drli prostitutka.”

Krvave mize pred ministrstvom za kulturo v času prejšnje vlade Janeza Janše. Foto: Nova24TV

Kaj kmalu je nastal ogorčen članek na portalu MMC, kjer so zoper enega domnevnega uporabnika ustavnih zagotovil svobode govora podali kazensko ovadbo.

Rupar zahteva dokaze
Vmes se je na domnevni incident odzval tudi vodja shoda upokojencev Pavel Rupar, ki ni prepričan, da je do domnevnih groženj tudi prišlo.

“Prosim vse, ki so posneli včerajšnji “napad na neko novinarko rtv”, da objavijo posnetke, v kolikor je do incidenta res prišlo! Prosim, ne pošiljajte mi napadov huliganov pred dvema letoma iz protestov Jenullovih kolesarjev in hudo poškodovanih novinarjev, ki so utrpeli hude telesne poškodbe .. osebno menim, da so si včerajšnji incident preprosto izmislili sami ali pa ga sami tudi zrežirali!! Naši protestniki tega zagotovo niso počeli, lahko pa so simpatizerji vladajočih sami poslali provokatorji med nas! V kolikor bomo prepoznali “napadalca”, bomo sami podali ovadbo zoper njega in se tej “novinarki” tudi opravičili!! Prosim za posnetke,” poziva Rupar. 

Janša: Kje so nastali ti zapisi?
Na obtožbe pa se je odzval tudi predsednik SDS, ki je spomnil na izrazito nasilno politično retoriko v času njegove vlade. “Ja, kako pa da naenkrat grožnje niso več višek demokracije,” je Janša zapisal na socialnem omrežju Twitterju. Potem, ko je zaprisegla njegova vlada, so se slabo prekrite grožnje razbohotile. Ko je o paroli “Smrt Janšizmu” presojalo tožilstvo, je ugotovilo, da je ta v sklopu svobode govora in metaforična v naravi.

Tako bodo tudi tokrat ugotovili, da so bile oznake komunisti le metaforične narave, mar ne? Povsem jasno je namreč, da gre pri nekaterih novinarjih RTV le za komunistično stanje duha.

Gal Kovač