Urbanija o čistkah na RTV: Bojim se, da bi se ponovila Ruanda, če ne bi bili del EU

Datum:

“Že večkrat sem omenil, da je RTV očitno prevzela stranka Levica. Tako Svet kot tudi nova uprava v celoti sledita Levici. Pri tem ni nobena izjema niti v. d. odgovorne urednice informativnega programa RTV Polona Fijavž. Temeljno sporočilo te zgodbe je, da stranka Levica z istimi metodami, kot je njena predhodnica v času bivše države, obračunava z vsakim, ki ni 100-odstotno na njeni liniji. Njihova želja ni zgolj izolirati posameznike od informacij ter jih odstraniti od vpliva na javno mnenje, ampak vsakega, ki je kakorkoli korektno delal v zadnjih dveh letih, spraviti ob eksistenco,” je opozoril bivši TV direktor Uroš Urbanija. 

Kot smo že poročali, na RTV Slovenija poteka “Noč dolgih nožev”, očitno pod taktirko “fotopabuvke”Aste Vrečko. Oddajo Arena sta morala zapustiti njena dosedanja voditelja Igor Pirkovič in Vida Petrovčič. Podobno naj bi sledilo tudi z oddajo Pričevalci Jožeta Možine. Prizanesli niso niti voditeljici TV Dnevnika Valentini Plaskan, ki je sicer sodelovala v oddaji Radio Ga Ga, skupaj s pokojnim Sašom Hribarjem, sicer znanim po svojih “zmernih” političnih stališčih. Po poročanju Bojana Požarja, so za glavno “eksekutorko” “najeli” dosedanjo berlinsko dopisnico Polono Fijavž, kar ni naključje, ker je Berlin poleg Bruslja eno od vodilnih evropskih gnezdišč oziroma “megautrdb NVO-jevskega in skrajnega levičarskega aktivizma”. Cilj ni zgolj “eliminacija” vseh, ki so na uredniška/voditeljska mesta prišli v času vlade Janeza Janše, ampak tudi takšnih, ki tedaj niso dovolj glasno protestirali in razgrajali.

Cilj Fijavževe je, da se “iztisnejo zadnji atomi pluralnosti”. Prav tako je v ozadju sprememba fokusa oddaj, in sicer po osebnem okusu premierja Robert Golob. Denimo v Areni bodo odslej, vse tja do novega leta, razglabljali le še o popoplavni obnovi, saj je to rešilna bilka za Golobovo preživetje. V resnici je sanacija daleč od tega, kar bi si želeli tisti, ki jim je odplaknilo domove in ostalo premoženje itd. (tukaj). Ključni namen je zbrati milijarde evrov, ki se bodo nato porazgubile kdo vem kam, prizadeti pa bodo deležni drobtinic z gospodarjeve (beri Golobove) mize. Upravičeno sklepamo, da se bo manj (korektno) poročalo o krizi v zdravstvu, visokih davkih in privatizaciji energetike. Verjetno se bo kakšno uslugo naredilo tudi “nadpremierju” in “nadpredsedniku” Zoranu Jankoviću, ki je pred časom na Rožniku zagotavljal, da “bodo imeli tisto, kar si želijo”. Župana zagotovo moti poročanje o kanalu C0. In nenazadnje bo z mini RTV revolucijo potešen tudi Milan Kučan (tukaj in tukaj).

“Eksekutorka” Polona Fijavž se je spravila celo na TV voditeljico Valentino Plaskan, ki ne bo več vodila TV Dnevnika. (foto: Facebook)

Stranka Levica, podobno kot njena predhodnica, obračunava z vsemi, ki niso 100-odstotno na liniji!
Svoj pogled na dogajanje na RTV Slovenija, zlasti na kadrovske čistke in na prihodnost pluralnega poročanja javnega servisa, je podal nekdanji TV direktor Uroš Urbanija: “Že večkrat sem omenil, da je RTV Slovenija očitno prevzela stranka Levica.” Spomnimo, da je Asta Vrečko v nasprotju z vsemi zahodnoevropskimi standardi, še pred pol leta, skupaj s posameznimi novinarji kričala in protestirala pred RTVS proti tedanjemu vodstvu. To kričanje se je ministrici očitno obrestovalo. Tako Svet kot tudi nova uprava v celoti sledita stranki Levica. Pri tem ni nobena izjema niti v. d. odgovorne urednice informativnega programa RTV Slovenija Fijavževa. Temeljno sporočilo te zgodbe pa je, da stranka Levica z istimi metodami, kot je njena predhodnica ravnala v času nekdanje države, obračunava z vsakim, ki ni 100-odstotno na njeni liniji.

“V slogu absolutnih čistk, ki so se dogajale po 2. svetovni vojni, se odvija tudi scenarij na RTV”
Ni pomembno ali gre za že uveljavljene novinarje, ki so že dolgo časa na RTVS, ali pa gre za posameznike, ki so tja prišli nedavno. Prav tako zanjo ni pomembno ali gre za posameznike z “bolj desnim prepričanjem”, ali pa za tiste z bolj levim, ki pa si želijo delati korektno. “V slogu absolutnih čistk, ki so se dogajale v 50. letih oziroma po 2. svetovni vojni, se odvija tudi scenarij na RTV.” Urbanija meni, da smo lahko “samo veseli”, da smo del zahodne Evrope, ker sicer se boji, da bi prišlo do podobnega obračunavanja kot v Ruandi v 90. letih. Spomnil je, da je novo vodstvo odstavilo celo voditeljico TV Dnevnika Plaskanovo, ki je bila po mnenju Urbanije “ena boljših”. Edino, kar ji po njegovem lahko očitajo je to, da je bila tudi vizualno odlična. K njeni odstavitvi (odstavljena je bila celo med prvimi), so očitno privedle zamere in zavist. Urbanija je spomnil, da je bila Plaskanova tudi del oddaje Radio Ga Ga.

Ministrica Asta Vrečko je bila “glavna gonilna sila” pri tem nezakonitem, nedemokratičnem, vdoru na javno RTV. (Foto: sta)

“Vrečko je glavna gonilna sila pri tem nezakonitem, nedemokratičnem, vdoru na javni servis!”
“Spomnimo, da so en teden zlorabljali Saša Hribarja, sedaj pa že obračunavajo z njegovimi najboljšimi kadri. To veliko pove tudi o odnosu in iskrenosti, ki so jo gojili do gospoda Hribarja,” je opozoril Urbanija. Prepričan je, da bo tudi Golob slej ko prej spoznal, da mu ni ostal niti “vrabec v roki, ampak samo golob na strehi”. RTV Slovenija namreč spada pod okrilje kulturnega ministrstva, torej ministrice Aste Vrečko. Spomnil je, da je bila prav ona tista “glavna gonilna sila” pri tem nezakonitem, nedemokratičnem, vdoru na javno RTV. “Prva violina je stranka Levica, najbolj radikalna in nedemokratična stranka našega parlamenta”. Opozoril je, kako so nekateri novinarji v preteklosti pozabili na poklicno etiko, se fotografirali skupaj s člani Levice (in Inštitutom 8. marec) ter se prelevili v “popolne aktiviste”. Enako velja tudi za novo v. d. odgovorno urednico Fijavževo.

“Fijavževa je pogosto pozabila na osnovne standarde novinarstva ter se posluževala skrajno levičarskega aktivizma!”
Urbanija: “Namesto, da bi opravljala svoje novinarsko delo, je pogosto pozabila na osnovne standarde novinarstva, zato sem bil v preteklosti večkrat do nje kritičen.” Namesto novinarskih metod dela, se je posluževala skrajno levičarskega aktivizma. V nadaljevanju se je bivši direktor TV dotaknil tudi usode odstavljenih “motečih” novinarjev. Četudi bodo ostali, se jim bo odrekalo delo. “Če človeku ne daš delat, kar se trenutno dogaja na RTV – da se posameznikom namensko blokira dostop do kakršnihkoli informacij (ne samo novinarjem, ampak tudi drugim delavcem na RTV) … Po cele dneve ostajajo brez dela, kar je včasih še hujša oblika mobinga, kot če bi jim dali vsaj kakšno delo.” Spomnil je tudi na nekdanjega v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha. V njegovem primeru so si kar izmislili razloge za izredno odpoved. Ravno zato Urbanija ne bo začuden, če se bodo tudi tokrat posluževali “najbolj umazanih” iger.

Leva propagandistka Polona Fijavž je očitno podizvajalka Aste Vrečko, za dokončno uzurpacijo javnega servisa. (Foto: X/Posnetek zaslona RTVS)

“Želja novega RTV vodstva je vsakega, ki je korektno delal v zadnjih dveh letih, spraviti ob eksistenco!”
Njihova želja ni zgolj odstraniti posameznike od informacij ter jih odstraniti od vpliva na javno mnenje, ampak vsakega, ki je kakorkoli korektno delal v zadnjih dveh letih, spraviti ob eksistenco. Gre za metodo, s katero se je Urbanija prvič srečal pri Bojanu Veselinoviču, na Slovenski tiskovni agenciji. Spomnil je, da Veselinovič ni zgolj razrešil nekdanjega odgovornega urednika Boruta Meška, ampak ga je na smrt bolnega vrgel na cesto. Za konec se je bivši TV direktor dotaknil tudi prihodnosti javnega servisa. Prepričan je, da zadeva, kot so jo zastavili, ne more dolgo delovati. Urbanija: “Te pogromi so daleč proč od demokratičnih principov vodenja medija. Moj princip je bil povsem drugačen.” Praktično nikogar ni odstavil, je pa odprl vrata marsikomu, da je lahko začel ustvarjati na RTV-ju. Navsezadnje pa je zbral kadre, ki jih je vzgojil Sašo Hribar (denimo Plaskanovo, Nejca Krevsa itd.).

Urbanija je marsikomu odprl vrata RTV, ne glede na politično prepričanje
Bivši TV direktor je marsikomu odprl vrata RTVS, ne glede na njegov svetovni nazor. Zanj je bilo ključno to, da imajo te ljudje “nek potencial”, da bi doprinesli k javnemu dialogu in pluralnemu medijskemu prostoru. Pogled “odpiranja vrat”, je po njegovem tudi edini pravi. Javna TV mora biti prostor različnih pogledov in različnih zamisli. Novo vodstvo pa vrata javnega servisa načrtno silovito zapira. Toda v trenutku, ko medij postane nedemokratičen, to pomeni tudi njegov konec in propad. Zagotovo bo sledil padec gledanosti. Že v času mandata Urbanije, se je javni servis ukvarjal z izrazitim padcem gledanosti. Oddaja Odmevi, ki je nekoč beležila visoko gledanost (pred desetletjem), dejansko postaja marginalna.

“Spomnimo, da so en teden zlorabljali Saša Hribarja, sedaj pa že obračunavajo z njegovimi najboljšimi kadri,” opozarja Urbanija. (Foto: sta)

“Goljufija je “vtkana” v delo na RTV-ju!”
To pa je posledica nenehnega zapiranja oziroma odrekanja osnovnemu poslanstvu – predstavitev in soočenj različnih mnenj sočasno (na eni strani je na primer minister, na drugi pa opozicijski politik). In prav to dela oddajo bolj zanimivo. Če pa se predstavitev enostranskih stališč omogoča zgolj vladajočim, pa dobimo piar oddajo, kar je daleč od tega, da bi bila polemična, zanimiva. Posledica tovrstnega razmišljanja pa je padec gledanosti. V zadnjih letih so se trudili ta trend obrniti, kar je na posameznih področjih tudi uspelo. “Sedaj pa ne vidim razloga, zakaj bi nekdo gledal piar oddaje.” In navsezadnje se pojavlja tudi vprašanje transparentnosti trošenja javnega denarja pod novim vodstvom. Urbanija je že večkrat poudaril, da je goljufija “vtkana” v delo na RTV-ju (denimo pri pisanju delovnih ur). Zdi se, da bo pod novim vodstvom tega še več.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...