Ustavno sodišče še vedno brez odločitve o Golobovem zakonu o RTV

Foto: STA

Ustavno sodišče, ki je imelo na dnevnem redu današnje seje tudi ustavno pobudo o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) s prvopodpisanim predsednikom programskega sveta zavoda Petrom Gregorčičem, danes v tej zadevi ni sprejelo odločitve, so za STA sporočili z ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče ima že tri mesece na mizi ustavno pobudo o noveli zakona o RTV Slovenija, vendar tudi tokrat ni sprejelo dokončne odločitve. Februarja je zadržalo izvrševanje dela 23. člena novele, po katerem se svet zavoda konstituira najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele, ki je začela veljati 28. decembra lani. V celoti pa so zadržali 24. in 25. člen, po katerih svet zavoda v šestih mesecih po konstituiranju sprejme nov statut, v 15 dneh po konstituiranju objavi javni razpis za predsednika in člane uprave ter način glasovanja predsednika in vsakega člana uprave.

Ustavni sodniki so ves čas od vložitve ustavne pobude pod enormnim pritiskom sil tranzicijske levice, ki si prizadeva, da sodniki sprejmejo protiustavno odločitev in odpravijo začasno zadržanje, kar bi levici omogočilo napad in prevzem RTV.

Pravo kot politično sredstvo leve elite
Da bo RTV kmalu v “pravih rokah”, je na Orlah napovedal ljubljanski župan Zoran Janković, ustavni pravnik in zadnji vodja Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije Ciril Ribičič pa si je izmislil pravni obvod s sklepom, s pomočjo katerega bi odpravili zadržanje dela novele zakona, ki levici preprečuje naskok na RTV.

Ljubljanski župan Zoran Janković je na Orlah napovedal prevzem RTV. (Foto: STA)

Kot smo že opozarjali, bi vsaka taka odločitev posledično pomenila skoraj gotovo klofuto Evropskega sodišča za človekove pravice.

Sara Kovač