Valentino Plaskan z RTV odpeljali z rešilcem

RTV novinarka Valentina Plaskan, je zaradi mobinga potrebovala zdravniško pomoč. (Vir: X/Bojan Požar)

Nekdanjo voditeljico Dnevnika so z RTV odpeljali z rešilcem. Fotografije je na spletu objavil Bojan Požar. Zapisal je, da je Plaskanova po neuradnih informacijah podlegla stresu, v Klinični center pa naj bi jo spremljal Luka Svetina. 

Tako Plaskanovo kot Svetino je “depolitizirana” oblast na RTV razrešila iz njunih prejšnjih delovnih mest. Svetina je vodil Odmeve, Plaskanova pa Dnevnik. Požar je kasneje dopisal, da naj bi Plaskanova pripravljala prispevek o letalskih poteh premierja Goloba. Več o teh – TUKAJ.

Novo vodstvo javne RTV se je po prevzemu oblasti prek ustavno sporne novele zakona o RTV lotilo masovnega čiščenja medija. Najprej je bil odstranjen v. d. generalnega direktorja Andrej Grah Whatmough, nato v. d. direktor TV Slovenija Uroš Urbanija. Zaradi serije razrešitev trije evropski poslanci Milan Zver, Romana Tomc in Franc Bogovič od Evropske komisije terjajo odgovor. Ljudmila Novak je v nasprotju s predsednikom stranke Nova Slovenija zavzela stališče politične levice.

Dominantni mediji razen redkih izjem o masovnih čistkah na javnem mediju niso poročali.

Odkrite napovedi čistk
Ko je javnost spremljala nerodno sestavljanje “depolitiziranega” vodstva RTV, so nekateri odkrito napovedali čistke na javnem mediju. Tako je član uprave Simon Kardum kar z izštevanko napovedal čiščenje nezaželenih. “Naporno bo. Zna biti tudi veselo. In zato vam postrežem z eno otroško izštevanko: Am bam, pet podgan, štiri miši, uh me piši, vija, vaja ven,” je napovedal.

Dogodek je že komentiral Tomaž Štih, znan pod imenom Libertarec, ki je zapisal: “Ste zdaj zadovoljni: Martiči, Novakove, Fijavževe, Preglji, Vezjaki? Je zdaj dobro, a?” Odzval se je tudi Uroš Urbanija nekdanji direktor TV Slovenija, ki je zapisal: “Očitno se je na RTV Slovenija začelo dogajati to, kar se je pod Martićem dogajalo na MMC. Res mi je hudo za vse tiste zaposlene, ki živijo s to hišo, trdo delajo, sedaj pa so postali vsi talci nekaj #cestar-jev. Ni bilo kar tako, da Martića na Svetu ni podprl le predstavnik MMC.” 

Urbanija je tudi povsem jasen glede tega, kdo je odgovoren za dogodek: “Se bosta Martić in Polona Fijavž kaj zamislila? Zadnjič je bila na urgenco po pogovoru z Martićem odpeljana gospa iz komisije za mobing, sedaj tole … ko uprava govori danes o pritiskih, lahko mirno opiše svoje delovanje … in delovanje #cestarjev v zadnjem letu.”

Več sledi …

Ž. K.