fbpx

[Video] Alenka Jeraj o Šetinc Pašek: Ker ni zmogla znotraj (RTV) razbijati in uničevati, je postala poslanka Gibanja Svoboda

V tokratni oddaji Tema dneva je nastopila Alenka Jeraj. Vir: Zajem zaslona, Youtube Nova24TV

Včerajšnja Tema dneva je postregla z eno najaktualnejših tem v slovenski politiki – o dogajanju v slovenskem medijskem prostoru. O tem, kako namerava vlada Roberta Goloba povsem uzurpirati medijski prostor, nameri SDS, da jim to prepreči, pa tudi o političnem aktivizmu na RTV ter teatru, ki ga zganjajo levo usmerjeni novinarji iz omenjene ustanove. Da bi popolna uzurpacija uspela, bo vlada morala spremeniti 17 let star zakon o RTV, ki doslej ni bil nikoli sporen. V ozadju “depolitizacije” kot žargonsko temu pravijo predlagatelji zakona, ni nič drugega kot želja po enostranskem poročanju. V oddaji je o tem spregovorila poslanka SDS Alenka Jeraj.

Mi smo bili najprej presenečeni, da je bil to prva stvar, ki so (vlada Roberta Goloba) se je sploh lotili, torej pomeni, da si dejansko želijo prevzeti RTV in da je tisto, kar zakon prinaša, seveda takojšnje obglavljenje vsega, kar je na RTV. Torej z zakonom želijo zamenjati v trenutku generalnega direktorja televizije, programski in nadzorni svet, skratka celotno vodstvo RTV,” je povedala poslanka Jeraj in pojasnila, da takšnemu posegu v javno RTV nasprotujejo, saj je bilo vodstvo imenovano ravno z namenom, da se izboljša kakovost programa, ki je do sedaj pešal, temu primeren pa je bil tudi padec v gledanosti.

Ravno zaradi teh projektov in uvedenih sprememb pa se je na RTV začel zganjati vik in krik v obliki javnih zborovanj, javnih groženj, vdorov v studio med snemanjem informativnih oddaj, fašistoidnih javnih pozivih po “deratizaciji” uslužbencev, ki niso na radikalno levi liniji, ter masovnem odpuščanju vseh, ki so se zaposlili na RTV v času vlad Janeza Janše.

Voditeljica Aleksandra Jug in poslanka SDS sta nato spregovorili o sami srži problema, in sicer, da je bila javna RTV vedno spolitizirana predvsem s kadri Socialnih demokratov, kar je pred časom potrdila tudi kandidatka za predsednico Nataša Pirc Musar. “Nje ni zamenjala SDS, temveč SD, in da duh Lenarta Šetinca še vedno kroži po RTV.”

Zakon RTV ima varovalko pred politično uzurpacijo
Nato je poslanka Jeraj pojasnila, da je obstoječi zakon o RTV narejen tako, da onemogoča, da bi se javnega zavoda popolnoma polastila ena sama politična stranka, ali struja. “Programski svet se menja na dve leti, tako da nikoli ne more priti do tega, da bi bila celotna garnitura imenovana v času ene koalicije. To se nam zdi v redu, zato je vedno prihajalo do tega, da ko se je zamenjala vlada, je v programske svetu bil še vedno nekdo iz prejšnje, tako da se je zagotavljalo neko kontinuiteto in kritično distanco do vsega, kar se dogaja,” je pojasnila poslanka SDS.

“Ves čas so se šli navijaštva” 
Voditeljica Teme dneva Aleksandra Jug je vprašala, kako poslanka razume številne prestope novinarjev RTV v leve politične stranke. Spomnimo le na Tanjo Fajon, predsednico Socialnih demokratov, ali te dni aktualno Mojco Šetinc Pašek, ki se je vrsto let predstavljala kot neodvisna novinarka, nato pa čez noč prestopila v Golobovo Gibanje Svoboda. “To dejansko kaže, da informativni program na RTV ni uravnotežen. Jaz razumem, da če gre pri oddaji za komentar, za to, da lahko subjektivno poveš, kaj si misliš, je to nekaj drugega kot Dnevnik, Odmevi, saj v teh glavnih oddajah, ki poročajo o politiki v Sloveniji, pričakuješ neko normalno poročanje, ne pa navijaštvo,” je bila jasna Jerajeva.

Mojca Pašek Šetinc je nenehno vpadala v besedo. (Foto: zajem zaslona)

Debata je nato nanesla ravno na prej omenjeno poslanko Šetinc Pašek, ki se hvali s 25-letno kariero na RTV. Na eksplicitno vprašanje voditeljice oddaje, ali ji je moč verjeti, da je svoj čas poročala objektivno, je Jerajeva odgovorila: “Seveda, da ne.  To ji je tudi povedal eden od njenih sodelavcev z RTV Tom Zalaznik … Kot sem rekla, ves čas so se šli navijaštva, navijali za levo politično opcijo in se obnašali skrajno neprofesionalno,” je povedala poslanka.

“Občutek imam, da je zelo jezna” 
Proti koncu oddaje sta se sogovornici še dotaknili nedavnih izpadov Šetinc Paškove v oddaji Arena, kjer so gledalci lahko spremljali agresivno odzivanje Golobove poslanke in nekdanje “neodvisne” novinarke. “Občutek imam, da je zelo jezna. Ne razumem tega, da je treba vse uničiti na RTV, zaradi tega, ker ni vse tako, kot bi si ona želela. To ni prava pot. RTV mora biti od nas vseh, vsi ga plačujemo, vsi si želimo zmernih novic, ne pa hujskaštva in neke histerije.

Gal Kovač