[Video] Portal 24ur zavaja o uničenih slovenskih tankih na ukrajinski fronti?

Tank M55 S Slovenske vojske. (Foto: STA)

Portal 24ur in televizija Pop TV, sta objavila vest z bojišča na vzhodu Ukrajine, kjer naj bi prišlo do uničenja enega izmed tankov M-55S, ki jih je Ukrajini lani jeseni poslala Slovenija. Na vest se je odzval generalmajor Miha Škerbinc, ki je podvomil v resničnost pisanja omenjenih medijev. 

“Očitno se je nekdo odločil, da bo točno vsak drugi mesec obvestil Slovence, da je bil uničen donirani tank. Skoraj enak članek je bil namreč objavljen 13. 5. na podlagi podobnega posnetka z družbenih omrežij. Takrat so strokovnjaki z veliko gotovostjo povedali, da to ni tank T55S. Prav tako je tudi tokrat slika premalo kakovostna, da bi bilo mogoče to z gotovostjo potrditi. V današnjih časih je treba biti pozoren na zanesljive vire informacij. In tako žal v Sloveniji gledamo, beremo in poslušamo vse preveč rusko propagando,” je zapisal na Facebooku.

Videoposnetek naj bi ostal na območju mesta Kremin v regiji Lugansk, prikazuje pa močno eksplozijo bojnega goseničnega vozila. Za slovenski tank naj bi bil usoden orožni sistem Krasnopol in njegov lasersko vodeni izstrelek kalibra 152 mm. Pri tem naj bi šlo za prvo potrjeno uničenje tega modela tanka v Ukrajini med rusko invazijo.

Foto: zajem zaslona

V čem je smisel takšnega poročanja?
POP TV in portal 24ur še zdaleč nista edina, ki nekritično povzemata informacije, ki se ustvarjajo v Kremlju. Portal MMC javnega zavoda RTV Slovenija objavlja govore kremeljskih politikov na naslovnici skoraj z enako rednostjo kot ruski mediji. Večkrat na naslovnici beremo o tem, kaj si Medvedev, Putin ali Prigožin mislijo o zahodni pomoči Ukrajini.

Portal javne televizije MMC na naslovnicah redno objavlja novice iz Moskve kot kakšen Sputnik News. (Foto: zajem zaslona)

Prav tako se poudarjajo pisma “mirovnikov”, kot so Milan Kučan, Danilo Türk ali Spomenka Hribar, ki pozivajo, naj Slovenija in druge zahodne države nehajo pošiljati orožje v Ukrajino, da bo ruska okupacija Ukrajine čim manj boleča in krvava. Gre za celotno medijsko mašinerijo, ki se bori proti javnemu mnenju, ki Rusijo še vedno vidi kot agresorja, Ukrajino pa kot žrtev, kar je za slovensko, Rusiji naklonjeno, levico prava geostrateška tragedija.

Milan Kučan v družbi predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina. Za slovensko levico je javno dojemanje Rusije kot agresorja geostrateška tragedija. (Foto: družbena omrežja)

Ta naklojenost je še najbolj opazna med vsakoletno “zmago nad nacifašizmom”, boljševiški praznik, ki ga sicer mi in Rusi praznujemo ob različnih datumih, a se vendarle z njim poistovetimo – vsaj nekateri. “V Rusiji ob obletnici konca druge svetovne vojne praznujejo dan zmage. V Moskvi poteka vojaška parada, na katero Kremelj ni povabil nobenega tujega voditelja. Predsednik Vladimir Putin je dejal, da se vojaki v Donbaškem bazenu borijo za svojo domovino,” so poročali na portalu MMC, medtem ko so na 24ur očitno menili, da je bila Putinova posebna vojaška operacija potrebna. Pri tem ne gre za naključje, da gre za iste medije, ki so omogočili zmago Roberta Goloba na parlamentarnih volitvah.

Morda bodo po opozorilu generalmajorja Škerbinca v naslednjem članku čez dva meseca na Pop TV vendarle previdnejši, ko bodo pisali o uničenju slovenskega orožja in s tem tiho prikimavali slovenskim “mirovniškim” silam, da je treba prenehati s pošiljanjem orožja v okupirano Ukrajino.

Andrej Žitnik