[Video] RTV pomagala prikriti Poklukarjevo laž glede streljanja na ljudi

Novinarka na RTVS Tanja Gobec (Foto: posnetek zaslona RTVS)

Potem ko je Golobov kandidat za notranjega ministra Boštjan Poklukar na zaslišanju pred člani pristojnega odbora odgovarjal na vprašanja v zvezi s pogledi in prioritetami, ki si jih je zadal v tokratnem mandatu, je pri enem izmed zastavljenih vprašanj postregel z očitno lažjo, in sicer, kako naj bi se v času prejšnje vlade streljalo na ljudi. Ker je še celo javni hiši RTV Slovenija kristalno jasno, da do tega resnično ni prihajalo, so besedo streljanje ob poročanju glede zaslišanja izpustili, da bi s tem prikrili laž, s tem pa pomagali oblasti, ki so jo na javni hiši pomagali izvoliti.

Spomnimo. “Najboljši uradnik je bil tisti uradnik na vrhu policije, ki nas je šprical z vodnim topom, ki je streljal in zaplinjal po Ljubljani ter odnašal mirne demonstrante, ki so brali ustavo pred Državnim zborom,” se je Boštjan Poklukar odzval na vprašanje poslanke NSi Vide Čadonič Špelič, ki je na ponedeljkovem zaslišanju pripomnila, da se ji zdi, da je kandidat za ministra dober in hvaležen uradnik tistim, ki so mu omogočili, da je in bo postal notranji minister.

V večernih poročilih je voditelj Saša Kranjc povprašal novinarko Tanjo Gobec okrog zaslišanja kandidata za ministra Boštjana Poklukarja, ki se mu na račun večine, ki jo uživa vladajoča oblast, obeta izvolitev. “Tanja, katera bo največja sprememba pri vodenju notranjega ministrstva po odstopu Tatjane Bobnar?,” je bilo eno izmed vprašanj. Godčeva je z odgovorom poskrbela za to, da gledalci niso slišali, da je Poklukar govoril, kako naj bi se v času prejšnje vlade streljalo na protestnike.

“Ena razlika je bila vidna že danes. Če je Tatjana Bobnar, preden je postala ministrica, bila karierna policistka, vse življenje v policiji, je Poklukar danes v parlamentu odgovarjal najprej kot politik, potem pa kot poznavalec resorja, kot vemo, je minister za notranje zadeve že bil. Vprašan, kako bo on opravil tako imenovano čistko kadrov v policiji, ki se niso izkazali denimo v času varovanja protestov, je bil previden, večkrat je ponovil, da ni prav, da v policiji ostajajo ljudje, citiram, ki so zaplinjeni mesto, odnašali s trgov mirne bralce ustave in tako naprej. Ampak, da ne bo ničesar prejudiciral in da je najprej na vrsti specializirano državno tožilstvo in šele po preiskavi je na vrsti direktor policije, ki edini lahko stvari uredi. To pa je pravzaprav to, kar je govorila Tatjana Bobnar,” je namreč poročala Gobčeva.

https://twitter.com/EdvardKadic/status/1625197587807576065?t=M10OgD6LWZ3pSOl4BuQaeA&s=19

Marsikdo bi morda ob poročanju Gobčeve lahko dejal, da je o tem, kar je Poklukar povedal, poročala po svoje. A vendarle je glede tistega dela, kjer je govorila o špricanju z  vodnim topom, povedala, kako citira njegove besede. Ker je seveda vedela, da do streljanja na protestnike res ni prišlo, je raje ob citiranju navedla in tako dalje, da ne bi slučajno kdo od gledalcev pomislil, da Poklukar za novega ministra ni primeren, ker že na začetku govori o stvareh, ki se resnično niso zgodile. Sicer pa je treba omeniti, da je naravnost bizarno tudi govorjenje o tem, da se je mirne protestnike aretiralo na račun branja ustave. Če si namreč nekoliko osvežimo spomin, je branje ustave v resnici predstavljalo del načrtovanega performansa. Jaša Jenull je namreč skupaj z nekaj provokatorji tedaj namreč že pred pričetkom protestov splezal čez ograjo in uprizoril branje ustave. Ko so jih policisti trikrat opozorili, naj sami zapustijo ograjeni prostor ali pa bodo odstranjeni in nagrajeni s plačilnim nalogom, so opozorila seveda prezrli. Policisti so namreč na podlagi 56. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije na Trgu republike omejili gibanje z namenom varovanja Državnega zbora, za zagotavljanje in vzdrževanje javnega reda in miru, preprečevanje izvrševanja kaznivih dejanj, zagotavljanja varnosti cestnega prometa in upoštevanja odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah. Tedaj so se sicer protestniki, kjer je bilo videti tudi transparent z napisom “smrt janšizmu” odpravili tudi na Slovensko cesto in onemogočili avtobusom normalno delovanje, a celotnega ozadja se pač raje ne omenja, ker je za propagandne namene proti prejšnji vladi to pač priročnejše. Vse skupaj pa je lažje, ko imaš medijsko podporo večinskih medijev, ki pomagajo prikrivati napake. A žalostno je, da je med njimi tudi javni medij, ki smo ga primorani plačevati v vseh slovenskih gospodinjstvih.

Sara Kovač