[Video] Tarči je boj zoper opozicijske medije eksplodiral v obraz

Datum:

Depolitizirana RTV je morala nekako upravičit novih 15 milijonov, ki se bo stekel iz državne malhe na račun javnega medija. Zavod se je oblasti zahvalil z najnovejšo edicijo Tarče, na kateri so “obdelovali” enega zadnjih opozicijskih medijev v državi. V sami špici boja zoper opozicijske medije pa je stala medijsko politična delavka Mojca Šetinc Pašek. Nekdanja “neodvisna” novinarka je v oddaji predstavila izsledke svojega boja zoper opozicijo. Svobodnjaki so jo sicer izključili iz stranke zaradi subverzivnega delovanja. 

“Preiskava, da smo mi financirali SDS je laž. Niti enega finančnega toka ni iz naših podjetij proti SDS. To ni nihče videl, dokazal, kljub temu da nezakonito pridobivajo podatke, kršijo in zlorabljajo zakonodajo, zato so tudi v predkazenskem postopku, ki ga vodi tožilstvo,” je medijski napad na Nova24TV komentiral Boris Tomašič.

Depolitizirani mediji so takoj po izjavi Borisa Tomašiča predvajali izjavo dr. Marka Milosavljevića, sicer dokazanega lažnivca (TUKAJ), ki je zastavil naslednji argument. Ker so madžarska podjetja iz skupine Ripost dokapitalizirale oz. vložile kapital v Nova24TV in ne v dominantne medije (pod kontrolo levih političnih ozadij, op. a.), se dogaja nekaj sumljivega. Če bi se denar vložil v dominantne medije, pa se ne bi dogajalo nič sumljivega. Z drugimi besedami, profesor meni, da smejo tujci investirati le v velike medije, v majhne, s potencialom rasti, pa ne. V prispevku je nato sledila izkrivljena predstavitve razlogov za vpliv madžarskega kapitala v Sloveniji, nato pa še grafične rešitve Necenzurirano, kjer naj bi bila predstavljena komunikacija med Rokom Snežičem in Izetom Rastoderjem ter med Snežičem in Janšo.

Snežič zanika, da bi bil avtor besed iz grafičnih rešitev portala Necenzurirano. Niti ni nikoli uporabljal slike, ki se na teh grafičnih rešitvah pojavljajo. Tudi v SDS pravijo, da vsebina sporočil ni verodostojna. 

Golobovi in kitajski milijoni
“Sam uporabljam kar nekaj aplikacij, od Signala, ibra do Whatsappa … ne poznam kriptirane komunikacije, ki bi imela takšen program, kot ste kazali tukaj in kot je objavil portal za obvodno financiranje stranke Svoboda, se pravi portal Necenzurirano. Vse to je bodisi izmišljotina bodisi lepljenka. Vemo, kdo je pristojen za prodajo državnega premoženja. Bodisi SDH bodisi podjetje. V primeru Planet TV je prodajo vodil Telekom Slovenije. Nista ga vodila ne Janez Janša, ne Rok Snežič, ne Izet Rastoder. Portal Necenzurirano konstantno objavlja laži, nikoli pa ne pojasni, kako je preko Gorenja, ki je preko Hisense v lasti Kitajske, ki jo obvladuje kitajska komunistična partija, 200 tisoč evrov preko Vesne Vuković prišlo do stranke Gibanje Svoboda,”
je uvodoma povedal poslanec Žan Mahnič.

Tamara Vonta

Tamara Vonta, poslanka Svobode, je nato skušala opravičiti nikoli pojasnjeno financiranje stranke z besedami: “To, kar je počela Vesna Vuković, preden je postala političarka. To, kar je počel Robert Golob, preden je postal politik, pa res ni vaša stvar.” Absurdnost argumenta je bila nemudoma razgaljena. Mahnič je namreč odgovoril: “Ko je bil Robert Golob direktor državne firme GEN-I, je kosovskemu veleposlaniku v Zagrebu nakazal milijon in pol državnega denarja, ta je ustanovil firmo dva dni prej in 80 odstotkov denarja je dvignil v gotovini […] Gospa Erika, jaz sem pojasnil, kar se tiče Slovenske demokratske stranke. Hkrati pa bi rad videl, da so vatli enaki za vse. Vesna Vuković je dobila 70 tisoč evrov iz Gorenja, ko je bil šef Žiga Debeljak. Zdaj ste ga dali na čelo SDH. Klemen Boštjančič, ki je sedaj finančni minister, je na njeno firmo nakazal 34 tisoč evrov. Ko je bil Robert Golob šef GEN-I, je z državnega premoženja Vesni Vuković nakazal 103 tisoč evrov, danes pa je generalna sekretarka. Tako kot ste vi izpeljali tezo, pa ni nobenih transakcij, tukaj pa transakcije so. Jaz lahko trdim, da je ta denar končal za vašo volilno kampanjo in za stranko Gibanje Svoboda.” 

Tamara Vonta pojasnil ni podala.

Kdo je branil Slovenijo pred madžarskim kapitalom?
Soniboj Knežak
, član SD in prav tako član parlamentarne preiskovalne komisije za pregon opozicijskih medijev, je v svojih argumentih insinuiral, da je bil z vlaganji madžarskih družb v opozicijske medije ogrožen strateški interes Slovenije. “Veste, kdo je branil Slovenijo pred madžarskim kapitalom? Tretja vlada Janeza Janše. NKBM banka je bila Madžarski prodana leta 2015 v času leve vlade. SKB banka je bila Madžarski prodana leta 2019 v času leve vlade. Terme Lendava so bile prodane 2016, v času leve vlade. In veste, kdo je prodal Terme Lendava? Klemen Boštjančič, takrat je bil šef Sava Turizma, danes je minister za finance, iz Svobode.”

Poslanec SDS Žan Mahnič. Vir: Zajem zaslona, RTV

SDS je kredit vrnila
Snovalci oddaje so nato pogreli zgodbo izpred petih let. Poslanec SDS jo je komentiral na kratko: “Vse, kar ima Slovenska demokratska stranka z Diano Đuđić, je to, da smo si takrat pri njej izposodili kredit, to je bilo tudi v notarskem zapisu. To je bilo leta 2018, januarja. Ko je bilo ugotovljeno, da to ni v skladu s slovensko zakonodajo o financiranju političnih strank, je bil kredit vrnjen. V celotnem poročilu je glede Slovenske demokratske stranke zgolj to, da si je vzela kredit pri Diani Đuđić in ga tudi vrnila. Potem pa kar nekaj napletajo glede fizičnih oseb in na koncu najdejo partnerko predsednika vlade.”

V prispevku, ki so ga predvajali na Tarči, pa se je pojavila tudi Tina Gaber. Ta je danes “prva dama” oz. partnerka predsednika vlade, v svojem prejšnjem življenju pa se je ukvarjala tudi s precej nelegitimnimi poslovnimi podjetji, piramidnimi shemami, v sodelovanju s poslovneži, kot je denimo Klemen Nicoletti.

Tina Gaber je kot Vegeta
Nato se je oglasil poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek, ki je ugotovil, da sta Robert Golob in Rok Snežič povezana preko premierjeve partnerke Tine Gaber. “Kaj imata skupnega Robert Golob in Rok Snežič? Odgovor je preprost. Tina Gaber. Če se pošalim, imamo prvo damo, ki je kot Vegeta. V vse se meša in pod njo se dogaja marsikaj. Iz ozadja odstavlja ministre, prva je seznanjena, ko se kmetom jemlje živino, uničuje se slovensko kmetijstvo, iz te sheme, ki smo jo videli, pa se zelo jasno kaže, da prva dama ni zgolj zaščitnica živali, ampak se tudi bori za denar, vpliv in za svoje lastne interese,” je povedal Reberšek.

Mahnič na tej točki poda svoje mnenje, zakaj je Mojca Šetinc Pašek resnično morala oditi iz poslanske skupine Svoboda. V preteklosti se je špekuliralo, da je bil razlog v subverzivnih komunikacijah omenjene poslanke. Predsednik vlade je dejal, da igra za drugo ekipo, sama pa trdi, da razlogov še vedno ne pozna. Mahnič je prepričan, da je njen izgon iz vrst svobodnjakov povezan z njenimi odkritji v preiskovalni komisiji. Ta je, kot že rečeno, med svojim preiskovanjem naletela na Tino Gaber. To pa jo je stalo mesta v stranki in poslanski skupini.

Tarča je nato problematizirala, da nekatere gospodarske družbe oglašujejo v Demokraciji ali Novi24TV. “Očitno smo prišli do modus operandi financiranja Gibanja Svoboda. Poglejte, najprej ste omenili Klavdijo Snežič. A veste, kdo Klavdiji Snežič in Roku Snežiču gradi hišo? Nečak generalne sekretarke vlade Alenke Kolenko Helbl, ki je kandidirala tudi za poslanko pri Gibanju Svoboda. Kar se tiče urejanja vodotokov. Če se ne motim, sem tam (v prispevku op. a.) videl dve firmi, Lisca in CGP. Veste, kdo je lastnik Lisce in CGP-ja? Darij Južna je prijateljsko in poslovno povezan z Martinom Odlazkom. Martin Odlazek ima kateri portal? Necenzurirano. Kdo je “necenzuriranemu” in Vesni Vukovič dal 103 tisoč evrov? Robert Golob. Ta denar je pristal v Gibanju Svoboda ali pa Golobovem romunskem računu.” 

Mahnič na koncu zaključi, da Računsko sodišče pri stranki SDS ni nikoli našla nič spornega, kljub temu da so tega vodili Tomaž Vesel in drugi iz kadrovskega bazena levice.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

[Dokument] Ministričino cenzurirano poročilo kaže s prstom na SD in podrejene

Dominika Švarc Pipan, pravosodna ministrica v odhodu, je objavila...

Med obtoženimi za atentat tudi predsednikova žena

Haitski sodnik Walther Wesser Voltaire je za atentat na...

Jelko Kacin: Ukrajina ne bo padla!

Natanko pred dvema letoma, 24. 2. 2022, je Vladimir Putin izvedel...

Mercedes zamaknil strategijo prodaje električnih avtomobilov do leta 2030

Mercedes-Benz je ta teden za pet let odložil svoj...