[Video] Uroš Urbanija: “Veliko novinarjev (RTV) praktično nič ne dela …”

Nekdanji direktor TV Slovenija Uroš Urbanija v spletni oddaji Na tekočem.

“V času mojega mandata ne boste slišali niti za en primer cenzure. Kvečjemu sem bil jaz tisti, ki sem opozarjal, če so posamezni novinarji na nižjih ravneh želeli zamolčati ali spregledati kakšno zgodbo ali pa se celo ni objavilo kakšne zgodbe,” je v podcastu Na tekočem razkril nekdanji direktor Televizije Slovenije Uroš Urbanija in poudaril, da bi bil vesel, če bi veliko novinarjev na javni televiziji delalo po svoje. “Veliko novinarjev praktično nič ne dela. To je glavni problem javne televizije,” je prepričan. Dodal je, da če bi vsi novinarji delali kot ekipa Tarče, potem bi bilo na RTV precej manj ideoloških debat in precej več strokovnih debat.

V podcastu Na tekočem s Karin Planinšek in Zalo Klopčič je Uroš Urbanija uvodoma izpostavil, da ob spremljanju medijske krajine zadnjih 30 let opaža, da gre iz slabega na slabše. “V 90-ih smo vsi brali Delo kot enega najbolj pluralnih časopisov. Pluralna debata znotraj osrednjih medijev se je začela vedno bolj slabšati.” V obdobju 2000–2010 so bili po njegovih besedah neki poskusi pluralizacije, tudi na RTV je prišlo do novega medijskega zakona. “Do nekaj malega sprememb je prišlo. Programski svet je bil namreč pred novim zakonom podoben kot sedaj,” je pojasnil in dodal, da je bilo sprejemanje drugačnosti v tistem času vseeno širše kot dandanes.

STA je po besedah Urbanije en tak tipičen primer, kako so je stvar začela radikalno zaostrovati. Spomnil je, da je bil z nastopom vlade Boruta Pahorja za direktorja po hitrem postopku imenovan Bojan Veselinovič, prejšnja direktorica pa je morala zapustiti STA. “Tega ni nihče tedaj problematiziral. Veselinovič je očitno prišel z zelo jasno misijo, da se mora znebiti odgovornega urednika Boruta Meška. Takoj, ko je nastopil mandat, so se začeli izjemni pritiski na Meška,” je pojasnil Urbnija in dodal, da je ta od Meška pričakoval, da bo vsak dan poročal direktorju, kdo dela dobro, kdo je naredil kakšno napako in tako naprej. “Ne gre za običajni način poročanja, kako delo poteka, ampak za način, ki bolj spominja na prejšnje čase,” je pojasnil in dodal, da je ta podobno zahteval tudi od njega, ko je Meška v času njegove bolniške nadomeščal.

Urbanija pravi, da obstajajo številna elektronska sporočila na to temo, kako je pritiskal in kaj je zahteval. “Ravno zadnjič sem bral v časopisih, da je izjavil na sojenju, da nikoli ni posegal v uredniške vsebine, kar je evidentna laž. Vedno se je oglašal, ko so bile kakšne desne teme. Ko je STA povzemala novinarsko konferenco ali izjavo poslanca Zvonka Černača, je Veselinovič pisal meni kot uredniku, če smo preverili, ali njegova izjava drži ali ne, preden smo jo objavili,” je razkril in dodal, da je to popolnoma skregano z logiko delovanja agencijskega novinarstva. Če nek visoki politik nekaj reče, je namreč agencija dolžna to objaviti brez komentarja. “To namreč potem delajo drugi mediji, agencija sama pa ne nagovarja širše javnosti, ampak medijsko javnost. Gospod Veselinovič se je vedno vtikal v konkretne zadeve, ampak vedno pri desnih temah.”

“Meško je bil nežna duša in teh ekstremnih pritiskov direktorja, tega ovaduštva, ki se ga je pričakovalo od njega, to ni bilo v skladu z njegovo naravo. Ga je strašno prizadelo, tako da je šel mesec ali dva, ko je Veselinovič nastopil mandat na bolniško, kjer je bil dva meseca. Večkrat sem ga obiskal. Tudi po dveh mesecih, ko se je vrnil, še isti dan je Veselinovič nadaljeval s pritiski in tovrstnim mobingom, tako da ni čudno, da je šel kmalu znova na bolniško,” je spomnil, da mu je tedaj detektiv izročil izredno odpoved. “Veselinovič je očitno človek brez srca, Meško je imel dva majhna otroka,” je izjavil Urbanija in spomnil, da je leta 2009 na novinarski povedal, če pride nov direktor, razume, da se ne razume z odgovornim urednikom in ga zamenja, ampak da je tragično, da se človeka vrže na cesto z izmišljenimi razlogi. “Problematično je, da je nezakonito odpustil človeka z očitno željo spraviti ga ob eksistenco in opozorilo drugim, da če boste delali po svoje, sledi podobno kot pri Mešku. Na koncu se je naredila huda tragedija, ko je Meško umrl, je STA morala plačati odškodnino, Veselinovič pa je ne glede na to ostal direktor,” je izjavil in poudaril, da ne ve, v kateri zahodnoevropski državi bi nekdo ostal direktor ob tovrstnem ravnanju z novinarjem. “S tožbo zoper predsednika SDS Janeza Janšo in navsezadnje tožbo zoper mene, da ne bi smeli o tem primeru govoriti, očitno želi doseči prepoved kakršnekoli komunikacije v zvezi s tem primerom. Mogoče se vseeno zaveda, da to, kar je naredil, je skrajno nespodobno, zavržno.”

Nekateri voditelji in uredniki televizijo razumejo samo kot sredstvo propagande posameznih političnih idej
V zvezi z delom na RTVS je izpostavil, da se v času njegovega mandata ne bo slišalo niti za en primer cenzure. “Kvečjemu sem bil jaz tisti, ki sem opozarjal, če so posamezni novinarji na nižjih ravneh želeli zamolčati ali spregledati kakšno zgodbo ali pa se celo ni objavilo kakšne zgodbe.” Spomnil je, da je Jože Možina naredil prispevek za ob 19.00, pa mu ga je urednica objavila raje ob 17.00, da bi bilo čim manj ljudi seznanjenih o tej temi. Osvežil pa je tudi spomin na ravnanje urednice in voditelja Saše Kranjca, ko je bilo potrebno napovedati enega od prispevkov, pa je voditelj povedal, da se prispevek objavlja na podlagi naročila odgovorne urednice. “To je z več vidikov bizarno, ker za vsemi objavljenimi zgodbami stoji odgovorna urednica. Celo dolžnost urednika je, da da svoj pečat nad zgodbami. V tem primeru sta to izpostavila, izgovarjala sta se, da je prispevek prišel uro pred tem, in da sta bila v stiski,” je izpostavil in dodal, da je tedaj odgovorno urednico pozval, naj opravi pogovor in da naj jima zagotovi primerno delo in naloge. To jima očitno ni bilo všeč. “Imam občutek, da nekateri voditelji in uredniki televizijo še danes razumejo samo kot sredstvo propagande posameznih političnih idej”.

Višje, kot so plačani posamezniki na RTV, več je izigravanja sistema
Na vprašanje, če veliko novinarjev dela samovoljno, je Urbanija odgovoril, da bi bil na javni televiziji vesel, če bi veliko novinarjev delalo vsaj po svoje. “Veliko novinarjev praktično nič ne dela. To je glavni problem javne televizije,” je prepričan. Spomnil je, da je po eni izmed Tarč izpostavil, da če bi vsi novinarji delali kot ekipa Tarče, potem bi bilo na RTV precej manj ideoloških debat, pa precej več strokovnih debat. V zvezi z brisanjem minus ur je izpostavil, da je bil Igor E. Bergant le eden izmed množice. V zvezi s sistemom nevestnega ravnanja z javnim denarjem je povedal, da se skoraj težko sreča nekoga na RTVS, ki tako ali drugače ne poskuša goljufati sistema. “Nekateri z načinom minus ur, preprosto jih ni ali pridejo v službo za 5, 10 min, drugi pa imajo viške ur. Nekdo je imel 500 ur viška, ko sem rekel, dajte mi poročilo napisat, odgovor je bil, da dela vse, kar mu je naročeno.”

“Višje, kot so plačani posamezniki na RTV, več je izigravanja sistema. Tisti najnižje plačani med 25. in 35. plačnim razredom, so nekateri res trdno garali za denar. Diskrepanca med enimi in drugimi je zelo velika na RTVS,” je problematiziral in dodal, da to ni pravično. Poudaril je, da je v celem mandatu samo eno gospo odpustil, in še to po ne vem kolikih prošnjah, naj neha goljufati in dela korektno. “Nič ni pomagalo. Zemiro Pečovnik Alajbegović je podprla kulturna ministrica. Če se neka ministrica vmešava in podpre goljufijo, si ne predstavljam, kaj delajo na ministrstvu,” je bil kritičen in dodal, da si v neki demokratični zahodni državi ne predstavljamo, da bi ministrica protestirala skupaj z novinarji. Z udeležbo jih je po njegovem kvečjemu ponižala v preproste aktiviste te vlade. Da se s tem sistemom ne strinja večina zaposlenih na RTV, je ponazoril s primerom, da je bil v času stavke daljši Dnevnik. “Vsi ostali so uspeli narediti več brez stavkajočih.” Problematiziral je tudi, kako posamezni novinarji, voditelji ne razumejo, da gre za ekstremen konflikt interesov in kršitev vseh standardov RTV, da dopoldan vodiš vladno okroglo mizo, zvečer pa vodiš Odmeve. “To je skrb zbujajoče.”

Na RTVS imajo enoumni sistem
V zvezi z novelo RTV je spomnil na pritiske na ustavno sodišče. “Od aprila dalje ne govorijo več, da je potrebno hitro odločiti o zakonu,” je spomnil in dodal, da so vendarle dosegli svoje, prevzeli so torej RTV. Svet, ki je bil imenovan, si je po besedah Urbanije izmislil razloge, da je odstavil nekdanjega generalnega direktorja RTV. “Bil je na dopustu, bizarne afere so sprožili, češ da ga iščejo. Šli so se propagandno vojno, 8. marec je dal ven propagandne plakate v smislu Divjega zahoda, prinesite ga živega ali mrtvega. Izmislili so si razloge za njegovo odstavitev, da direktor ni odobril odvetniške pisarne Čeferin, da bi svetovala Forbiciju.” Pojasnil je, da slednji ni imel nič s tem, saj ga je sam tedaj nadomeščal in ni podal odobritve. “Nisem tega storil, ker javno naročanje ima neke omejitve. Dobiti moraš najcenejšo ponudbo. Dobesedno so si izmislili razloge, povozili pravo. Niso mogli počakati 10 dni, raje so si razloge izmislili, z mano pa so naredili podobno,” je spomnil in problematiziral, da mu uprava ni predložila dokumenta, kjer so bili razlogi za njegov odhod, ravno tako ni imel možnosti zagovora na svetu. Doma je prebral, da so trdili, da v zvezi z očitki za odpoved ni imel soglasja, kar je bila po njegovih besedah evidentna laž. “Uprava je lagala, da ni materialnih dokazov, zato mi niso dovolili govoriti. Kršili so vse pravne norme, kar bo presojalo sodišče,” je pojasnil in dodal, da gre za enostaven primer, saj obstajajo mejli.

“Na RTVS imajo enoumni sistem, da ne rečem enopartijski znotraj sveta, kjer je vse soglasno. Če imaš absolutno oblast, absolutna oblast kvari,” je prepričan in dodal, da si želi, da bi bila RTV na poti pluralnosti, kot so jo začrtali.

N. Ž.