fbpx

Vodeb Mladini poslal obsežen odgovor, oni so ga razglasili za seksista in objavili dva stavka

Roman Vodeb (Foto: STA)

Sedaj ste ravno Vi, Mladina, tisti, ki lahko Urško Klakočar Zupančič posredno streznite tako, da objavite cel moj intervju. V dobro države, naroda, koalicije, Gibanja Svoboda,” je Roman Vodeb pozval novinarja Mladine, ki je psihoanalitika prosil za komentar. A pri Mladini očitno niso bili tega mnenja – še več, novinar je Vodeba označil za razvpitega seksista in samooklicanega psihoanalitika, iz njegovega obsežnega komentarja pa objavil zgolj dva stavka.

Da je Urška Klakočar Zupančič zoper Romana Vodeba in TV3 podala prijavi, je poročala tudi Mladina  – novinar Luka Volk je ob pripravi članka Vodebu poslal vprašanje, kako komentira odziv predsednice državnega zbora in kako dejstvo, da ga je prijavila na policijo. Vodeb ni skoparil z besedami, novinarju je poslal obsežen odgovor – ob objavi članka pa razočarano ugotovil, da so ga le skopo povzeli – čeprav jim je že pri posredovanju komentarja napisal, da bi morali to, kar počne on sam (kot kritični mislec), početi mainstream mediji oziroma novinarji z Mladino na čelu. “Sedaj ste ravno Vi, Mladina, tisti, ki lahko UKZ posredno streznite tako, da objavite cel moj intervju. V dobro države, naroda, koalicije, Gibanja Svoboda,” je pozval novinarja.

Vodeb je po srcu sicer levičar, vendar pa ima po svojih besedah razvito najvišjo stopnjo (postkonvencionalnega) moralnega razsojanja – zato se mu zdijo bolj od njegove generalne politične opredelitve pomembne določene vrednote, ki se jih tradicionalno pripisuje desnici. Prepričan je, da je usoda družbe oz. celotne človeške civilizacije odvisna od psihično trdnih in moralno odgovornih ljudi. “To, da sem trn v peti levim – in to kot levičar – se ve že dolgo. Vsi levi MSM so do mene sovražno nastrojeni – zgolj in samo zato, ker sem bil (kot) levičar proti posvojitvam v istospolno partnersko skupnost,” je povedal pred časom in zaradi podlih pristopov, s katerimi se na levi lotevajo svojih (domnevnih) političnih nasprotnikov, zapisal: “Groza! Kako naj bo potem pošten človek še levičar?!” No, Vodeb očitno občasno še vedno naivno verjame, da mu bo naklonjen kateri od njegovih levih medijev, a se to ne zgodi – novinar Mladine ga je tokrat označil za razvpitega seksista in samooklicanega psihoanalitika, celotni članek pa je bil obarvan z naklonjenostjo predsednici DZ.

Foto: zajetje zaslona/Mladina

Mainstream mediji, ki so predvsem levi, bi morali biti v teh časih kritični tudi do svojih
Vodeb je v svojem komentarju, namenjenem Mladini, med drugim napisal, da morajo biti mainstream mediji, ki so predvsem levi, v teh časih kritični tudi do svojih, torej do te koalicije, do Gibanja Svoboda in tudi vseh treh oz. štirih predsednikov – torej tudi do Urške Klakočar Zupančič. Državi se brez kritične misli slabo piše. “Moja moralna dolžnost je, da kritično mislim – ne morem se izneveriti narodu, ki od mene pričakuje, da kaj kritičnega in pametnega povem tudi na račun te vlade. Glede na to, da je psihoanaliza tako rekoč veda o seksualnosti, da ne rečem veda o ženski želji, ki je vselej seksualna in predvsem nezavedna, moram kritično spregovoriti – po načelu, kdo drug, če ne jaz,” je pojasnil Vodeb in dodal, da tudi Slavoj Žižek ne bi smel biti tiho – po Vodebovih besedah je vsaj Vesna Vuk Godina v Oni plus kritično spregovorila o tej vladi. “Koliko moja kritična misel moti Gibanje Svoboda, Roberta Goloba in Urško Klakočar Zupančič, v resnici zame ne bi smelo biti pomembno. Ravno Urška Klakočar Zupančič bi se morala zamisliti nad vsem, kar si misli o sebi in kritiko končno jemati resno – ker je kritika v resnici dobronamerna in nikakor žaljiva,” je še poudaril.

Ona pa se kot predstavnica oblasti, torej kot predsednica državnega zbora vmešava v svobodo nekega kritičnega misleca zgolj zato, ker jo njegova (moja) legitimna kritična in teoretsko konsistentna misel moti?! V zadnjih 20 letih sem se dejansko – ravno preko psihoanalize – uveljavil kot kritični mislec, ki gre sicer mnogim ljudem na živce. Ampak časi zažiganja na grmadi so mimo – in to bi dotična političarka, ki je še avtorica knjige Gretin greh, morala še najbolj vedeti. Njeno ‘zažiganje na grmadi’ ima sedaj drugo formo, kar je paradoksalno ravno zaradi njene ‘Grete’.”

Sama si je nadela zanko okoli vratu in sama se bo politično obesila
Po Vodebovih besedah bi predsednici DZ nekdo moral razložiti bistvo in logiko ter vsebino poslovnega bontona – vsaj v kontekstu oblačenja, če že ne tudi poplesavanja na raznih promenadah, npr. po rdeči preprogi pred častnim vojaškim vodom, četo. Nek svetovalec bi ji po Vodebovem mnenju moral tudi namigniti, da, če je ona užaljena, ko sliši nekaj neljubega o sebi, ne sme kar znoreti in kar hiteti na policijo, na AKOS. “Namesto svetovalcev sem ji vse te neljube resnice simpatično posredoval jaz, pač skozi oddajo Faktor,” je pojasnil Vodeb in dodal, da je v vsej tej kalvariji najbolj grozljivo to, da bi Klakočar Zupančičeva rada z represivnimi in/oz. pravnimi sredstvi utišala drugače misleče – tiste, ki so do nje in njenega Gibanja Svoboda kritični. To težnjo ima tudi “njen” Robert Golob – in to ni dobro za državo, narod in samo demokracijo. “Ta njena drža je totalitaristična! Zatiranja drugače, torej kritično mislečih je absolutno politično nesprejemljivo in anahronistično za sedanji družbeno-politični trenutek. Če sedaj vsa ta zbegana leva scena ne premore intelektualcev ‘z jajci’, ki bi Gibanju Svoboda nakazala slepe pege – ki so postali že madeži – in na ta način obvarovala obe vodilni politični figuri pred kolerično zaletavostjo, potem se moramo izpostaviti drugi, kritični misleci, mediji, novinarji,” je prepričan Vodeb, ki je glede Klakočar Zupančičeve še ocenil, da si je sama nadela zanko okrog vratu in sedaj opleta z glavo tako suvereno, da se bo, čisto sama, tudi “politično obesila”.

Sara Bertoncelj