VSO zaradi Hribarjevih izjav zahteva opravičilo in ukrepanje s strani RTV – gre za največji škandal doslej

Sašo Hribar na seji Programskega sveta RTV. (Foto: STA)

Združenje za vrednote Slovenske osamosvojitve se je v javnem sporočilu odzvalo na trditve programskega svetnika Saša Hribarja, ki je zanikal Slovensko osamosvojitveno vojno. Kot so zapisali v sporočilu, so “nad povedanim zgroženi” in menijo, da je šlo za “nesprejemljivo retoriko“, ne glede na to, ali je šlo z satiro ali ne, saj, kot so pojasnili, lahko Hribar danes svobodno izraža svoja stališča ravno zaradi demokratičnega sistema, ki je bil izborjen z osamosvojitveno vojno. VSO zahteva javno opravičilo in ukrepanje s strani RTV Slovenija.

“Gre za nedopustno zlorabo javnega radijskega medija, kar je še samo po sebi razlog za ukrepanje,” so v VSO zapisali v sporočilu za javnost. V združenju so namreč zgroženi nad izrečenimi besedami programskega svetnika Saše Hribarja, ki je na javnem radiu ne le “zanikal slovensko zgodovino, ampak tudi demokratični sistem, ki mu danes omogoča, da lahko v skladu s priznano svobodo govora izraža svoja stališča”. Po njihovih besedah gre namreč za doslej največji škandal na RTV Slovenija, “preveč je bilo žrtev in trpljenja, da bi mirno opazovali laži na javnem mediju”.

Kot so uvodoma pojasnili v VSO v sporočilu za javnost, je programski svetnik Sašo Hribar, sicer zaposlen na Radiu Slovenija, v oddaji Radio Ga Ga ob jasnem poudarku, da nastopa kot Sašo Hribar in ne v svojstvu nastopajočega v oddaji, v petek, 21. aprila 2023, neposredno v prvi program Radia Slovenija med drugim povedal:

“Govorim kot Sašo Hribar, ne kot radio Gaga. Na živce mi gre muzej slovenske osamosvojitve in njegovi prdci. Tisti, ki so razvajali slovenski narod, tisti, ki so srali v Cankarjevem domu, govorijo o nekem muzeju, s katerim bi se oni morali slikati in imeti svoje spomenike. Trditev; osamosvojitvene vojne nikoli ni bilo. Bila je agresija na Slovenijo, ampak zgodovinske danosti so bile take, da je bilo vsakomur jasno, da se vojna v Sloveniji ne more razplamteti, ker je armada komaj čakala, da gre 100 kilometrov nižje. Kar je bilo v Sloveniji, je bila telepatska državljanska vojna. Takrat se je slišalo, da so na eni strani domoljubi in na drugi strani domojebi. Ampak ti hujskači iz Cankarjevega doma še niso imeli takrat dovolj moči, da bi okužili vse nas, ki smo bili pod orožjem, da bi se začela krvava bratomorna državljanska vojna. Ni bilo osamosvojitvene vojne, nikoli! Prdci iz Cankarjevega doma si postavljajo spomenik sovraštva in govorijo, da gre za spomenik osamosvojitve.”

VSO: Zadeva je nezaslišana, retorika je nesprejemljiva
Glede na navedeno so v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve nad povedanim zgroženi. Prepričani so, da četudi bi bilo izrečeno v kontekstu satire, gre za nesprejemljivo retoriko, sploh glede na dejstvo, da je bilo posebej poudarjeno, da gre za mnenje Saša Hribarja in je bila postavljena ločnica do ostalega dela oddaje. “Gre namreč za nedopustno zlorabo javnega radijskega medija, kar je že samo po sebi razlog za ukrepanje. Glede izrečene vsebine pa poudarjamo, da gre za eklatantno zanikanje osamosvojitvene vojne oziroma slovenske osamosvojitve kot vrednostnega središča Slovencev. Ta je na podlagi plebiscitarne volje kljub političnim delitvam prvič v zgodovini povezala slovenski narod v samostojni in demokratični državi ter pomeni uresničitev njegovega največjega političnega cilja,” so zapisali.

VSO: Gre za največji škandal na RTV Slovenija doslej
“Osamosvojitvena vloga in napori tistih, ki so na prvih demokratičnih volitvah dobili naloge in mandat slovenskih volivcev, je zgodovinska danost”
in Hribar jih v svojem komentarju po besedah VSO “degradira na vulgarizem brez primerjave, dodatno jim pripiše hujskaštvo, ki k sreči ni bilo dovolj opogumljeno, da bi ljudi okužili z državljansko vojno.” Trdijo, da je Hribarjevo zanikanje osamosvojitvene vojne doslej še neslišan primer v slovenskem javnem prostoru in da je šlo pri tem za “posmeh tistim, ki so za domovino dali svoja življenja, izgubili svojce, trpeli, doživeli škodo ali bili kakorkoli prizadeti. Gre za sramotenje tistih, ki so s čistimi nameni šli branit domovino. Nenazadnje gre tudi za zanikanje zgodovine. Prav slovenska osamosvojitev in pribojevan demokratični sistem Sašu Hribarju omogočata, da lahko v skladu s priznano svobodo govora izraža svoja stališča. Problem pa je, ker je za to zlorabil programski čas javnega radia, zato v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve zahtevamo javno opravičilo na istem mediju, proti avtorju in urednikom pa ustrezne ukrepe”.

“Gre namreč za doslej največji škandal na RTV Slovenija. Preveč je bilo žrtev in trpljenja, da bi mirno opazovali laži na javnem mediju,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Tanja Brkić