Zadnje dejanje uzurpacije RTVS – izvoljen je še četrti član uprave

Foto: STA

Politična uzurpacija RTV Slovenija je dokončna. Konstituirana je namreč nova uprava, katere predsednik je Zvezdan Martić, v sredo pa so izvolili še delavskega direktorja Francija Pavšerja. Uprava je zdaj popolnjena in bo začela z izpolnjevanjem svojega mandata.

Športni novinar Franci Pavšer je z več kot 50 odstotkov glasov premagal svojega protikandidata, predsednika sveta delavcev Roberta Pajka. “Šok za Roberta Pajka, sicer člana Sveta RTV, pa toliko si je obetal, od visoke plače naprej,” je rezultat komentiral Bojan Požar.

Glede na volilno udeležbo, ki je v drugem krogu znašala 48,97 odstotka, je razvidno, da je bil interes med volivci visok. Skupno je glasoval 1001 volivec od skupno 2041 volilnih upravičencev.  Pavšer je prejel 53, 56 odstotkov veljavnih glasov.

Skladno z novelo zakona o RTV Slovenija zdaj nova štiričlanska uprava lahko prične z delom. Njen predsednik Zvezdan Martič si je kot prvi cilj pri vodenju zadal “normaliziranje odnosov” v javnem zavodu. Želi si, da zaposleni ne bodo več vsak dan doživljali stresa. V povezavi z razmerami v informativnem programu Televizije Slovenija pa je napovedal nove razpise, saj želi določene urednike, ki niso “njihovi”, zamenjati.

Svet zavoda je Martiča za predsednika uprave imenoval 13. julija, za dva člana uprave pa na Martičev predlog direktorja Centra urbane kulture Kino Šiška Simona Karduma, ki je že napovedal politične čistke, in Andreja Trčka iz pravne pisarne RTVS. Zaposleni pa so za delavskega direktorja, ki je četrti član uprave, v sredo v drugem krogu izvolili še Pavšerja. Martič zaradi začetka dela uprave ne bo več v. d. generalnega direktorja zavoda, kar je za prehodno obdobje postal 3. avgusta. Svet zavoda je tedaj namreč s tega mesta razrešil Andreja Graha Whatmougha, ki pa je v odzivu dejal, da je šlo za izmišljene razloge za razrešitev in da Svet RTV sploh nima te pristojnosti, člani pa so storili kaznivo dejanje. Napovedal je, da bo pravico iskal na sodišču.

Kdo je Franci Pavšer?
Franci Pavšer je namreč radijski športni novinar in komentator. V preteklosti je vodil več oddaj s športno vsebino, v času koronavirusa pa se je izkazal kot anticepilec. “Javne debate, kjer se preizprašujejo o koristih cepljenja, pri nas niso zaželene, tudi novinarji smo hitro označeni kot podpihovalci proticepilstva. Tudi moderator razprave, radijski novinar Franci Pavšer ml., je omenil, da si bo zaradi tega sodelovanja verjetno nakopal kakšno težavo ali vsaj opazko,” so zapisali na Svet24.

 

Franci Pavšer

Kompetence dveh ostalih članov uprave RTV
Za člana uprave je Karduma in Trčka predlagal predsednik uprave  Martić. Predstavila sta se na 4. izredni seji Sveta RTV Slovenija. Spomnimo, da je Kardum bizaren lik in človek Zorana Jankovića, ki je s polhovko na glavi vodil center Kino Šiška. Svoj življenjepis delovnih izkušenj je napisal kar na četrtini strani A4-formata.

Tudi Trček ravno ne ustreza têrminu “pravni strokovnjak”, saj nikoli ni delal v pravosodju in nima pravniškega državnega izpita. Njegov življenjepis pravi, da je deloval predvsem znotraj pravne pisarne RTV in je bil zadolžen za varstvo osebnih podatkov.

Uprava bo tako v skladu z novelo zakona o RTVS vodila zavod namesto generalnega direktorja, kot je veljalo po prejšnji ureditvi. Odločala bo z večino glasov vseh svojih članov. V primeru enakega števila glasov bo odločilen glas predsednika uprave.

Sara Kovač