Zakon o RTVS pisala Pravna mreža, ki spada pod CNVOS. Njegov direktor pa postal kar predsednik programskega sveta!?

Predsednik novega sveta RTVS Goran Forbici (Foto: STA)

Z imenovanjem novega programskega sveta RTVS se je izkazalo, da se gre Golobova vlada krožno oblastništvo. Predsednik omenjenega sveta je namreč v ponedeljek postal vodja Centra nevladnih organizacij (CNVOS) Goran Forbici, pri tem pa ne gre zanemariti dejstva, da je Golobovo novelo zakona pisala Pravna mreža, ki spada pod CNVOS in je kot taka Forbiciju sploh omogočila njegovo imenovanje.

Da v primeru Golobove novele zakona o RTVS ne gre za depolitizacijo, ampak prikrito politizacijo, je postalo jasno kaj kmalu, ko se je pričelo v luči referenduma končno pogovarjati o njeni vsebini. S spremembo organa odločanja so si namreč v Golobovi koaliciji želeli dodatno politično podrediti RTV Slovenija. Vladajoči politiki je namreč omogočeno vplivanje na svetnike, tako imenovane predstavnike “javnosti”, saj te dejansko imenuje politika. Tako je postopek imenovanja precej manj transparenten, kot je bil  doslej.

Ko je odjeknila novica, da se je na vrh novega programskega sveta RTVS zavihtel vodja nevladnih organizacij Goran Forbici, se je izkazalo, da so bile resnična opozorila, da se bodo v vodenje javne televizije vmešali aktualni oblasti naklonjeni in privilegirani nevladniki, ki predstavljajo nekje en odstotek prebivalstva. Povrhu vsega pa so bili, čeprav je jasno, da so slovenska gospodinjstva tista, ki financirajo delovanje javne televizije, iz odločanja izvzeti poslušalci in gledalci. Še posebej lahko človek povzdigne obrvi, če v konkretni situaciji pomisli, kdo je avtor zakonodaje o RTVS, ki je po volji aktualne oblasti. Čeprav je sprva ministrica za kulturo Asta Vrečko trdila, kako naj bi zakon nastal v tamkajšnjem direktoratu za medije, se je kaj kmalu izkazalo, da to nikakor ne drži.

Ministrico je na laž postavil kar sam predsednik vlade Robert Golob, ki je v eni izmed oddaj Odmevi na javni RTVS povedal, da ga je v resnici pisala nevladna organizacija Pravna mreža za varstvo demokracije. “Po drugi strani zakon, o katerem govorimo, ni pisalo ministrstvo za kulturo. Ta zakon je pripravila civilna družba, ki se je vi tako bojite, v tem primeru Pravna mreža za demokracijo,” je namreč glede avtorstva zakona o RTVS povedal Golob.

Potem ko je Ustavno sodišče RS z odpravo začasnega zadržanja delov Golobovega zakona omogočilo oblikovanje novega programskega sveta RS, se je odprla prosta pot, da se je vodja Centra nevladnih organizacij (CNVOS), krovne mreže slovenskih nevladnih organizacij, Forbici zavihtel na mesto predsednika sveta. Ker pa je avtorstvo omenjenega zakona očitno Pravna mreža, ki spada po CNVOS, najverjetneje ni treba posebej poudarjati, da je vse skupaj problematično, saj gre v tem primeru za navzkrižje interesov.

Čeprav najvišje sodišče v državi še ni presodilo ustavnosti samega zakona, pa je kristalno jasno, zakaj so nevladniki, ki v času prejšnje vlade niso varčevali s kritikami na račun oblasti, tako navijali v kampanji glasovanja za zakon, saj jim ta, kot tudi vladajoči oblasti, prinaša vpliv. Forbici je nedvomno po volji eni izmed najbolj vplivnih protagonistk v tej vladi Niki Kovač. Inštitut 8. marec ga je namreč v času referendumske kampanje uporabil za nagovarjanje volivcev v primeru referenduma, s katerim so se pod krinko depolitizacije zavzemali za politizacijo RTVS. Ker je Kovačeva že jasno pokazala, da jo moti pluralizem na javnem mediju, torej da se prostor v etru nameni tudi za intervjuje z vodjo opozicijske SDS Janezom Janšo ali denimo ljubljanskim mestnim svetnikom Alešem Primcem, ki si pri gradnji drekovoda drzne nasprotovati ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, si lahko predstavljamo, da bo kaj kmalu prišlo do cenzure v poročanju, kjer bo prevladovalo enoumje po meri oblastnikov. Nevladniki s CNVOS-jem na čelu se pač zavedajo, da so do njih, celo bolj kot do ranljivih skupin, najbolj radodarne ravno leve vlade. In z vplivom na poročanje največjega medija v državi lahko navkljub vsesplošnemu razočaranju nad delom vlade to ohranjajo na oblasti, saj se bo neprijetne stvari preprosto zamolčalo.

Ana Horvat