fbpx

Združenje novinarjev in publicistov: Afera Fotopub se je skoraj povsem umaknila iz poročanja medijev, kar je zaskrbljujoče!

Ministrica za kulturo Asta Vrečko, Nejc Krevs in Dušan Smodej. (Foto: Twitter)

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) zaznavamo, da se je novica o spolnih zlorabah, ki naj bi se dogajale v prostorih društva Fotopub in stanovanju njenega ustanovitelja Dušana Smodeja, skorajda povsem umaknila iz poročanja medijev, nekateri pa o njej praktično niso poročali, kar je zaskrbljujoče.”

Tragični dogodki so po mnenju Združenja novinarjev in publicistov ogledalo družbe in obenem priložnost, da se uvedejo nujne potrebne spremembe, ki bodo vodile v bolj zdravo družbo. Z odprtimi in iskrenimi javnimi nagovori in polemikami strokovnjakov in ostalih deležnikov v medijih je treba spregovoriti o patologiji ne samo v kulturi, ampak tudi v drugih sferah in skupinah. “V nasprotnem primeru se kolektivna travma še poglablja in posledice so dolgotrajne in uničujoče,” opozarjajo v novinarskem združenju.

Odpiranje razprave o tem in razčiščevanje anomalij je naloga medijev, zato v ZNP menijo, da bi bilo prav, da temo še naprej raziskujejo in terjajo odgovore, kaj se je dogajalo, zakaj in kako so lahko javna sredstva delili za umetnost, ki ji le stežka rečemo umetnost. Svojo nalogo morajo opraviti tudi organi pregona.

Sara Kovač