Združenje novinarjev in publicistov poziva upravo RTV: Odpravite nezakonito stanje z imenovanjem Fijavževe

Datum:

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) pozivamo upravo Radiotelevizije Slovenija (RTVS) in v. d. direktorja Televizije Slovenija (TVS) Andraža Pöschla, da vzpostavita zakonito stanje v uredništvu informativnega programa 1. programa TVS, kjer je bila za v. d. odgovorne urednice imenovana Polona Fijavž. Vodstvo namreč za njeno imenovanje ni dobilo potrebnega večinskega soglasja programskih delavcev v uredništvo, zato je imenovanje nezakonito.”

Ob 11. uri je sklicana novinarska konferenca uprave RTV Slovenija, na kateri so spregovorili o poslovanju RTVS in drugih aktualnih temah. Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) pa ob tem upravo poziva, naj odpravi nezakonito stanje, ki je nastalo z imenovanjem Polone Fijavž za vršilko dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa.

Ni dobila mnenja uredništva, nato so se nepravilnosti še stopnjevale
Direktor TVS je namreč po pritiskih na prejšnjo v. d. odgovorno urednico Jadranko Rebernik in posledično njenem odstopu za njeno naslednico imenoval Polono Fijavž, kar pa je po prepričanju ZNP storil brez da bi pred tem pridobil mnenje uredništva, ki ga zahteva zakon. Nezakonitost je nato reševal tako, da so v uredništvu naknadno izpeljali izrekanje programskih delavcev o Fijavževi, a tudi potem potrebnega večinskega soglasja zaposlenih ni bilo.

Predsednik uprave RTV Zvezdan Martić. (Vir: STA)

21.b člen zakona o RTVS namreč določa, da morajo direktorji za imenovanje odgovornih urednikov pridobiti pozitivno mnenje večine programskih delavcev v uredništvu, za katero je kandidat predlagan. V kolikor pozitivnega mnenja direktor ne dobi, mora uprava za imenovanje takega kandidata pridobiti soglasje sveta. V tem primeru ima uredništvo pravico predlagati svetu v soglasje tudi svojega kandidata za odgovornega urednika. Pravico izrekanja o primernosti Fijavževe je imelo 134 programskih delavcev v informativnem programu 1. programa TVS. Glasovalo je 60 upravičencev, od katerih jih je Fijavževo podprlo 59. Slednje pa ne predstavlja potrebne večine (68 zaposlenih) programskih delavcev v uredništvu, ki jo zahteva zakona.
Glede na to je imenovanje Fijavževe še vedno nezakonito, v ZNP pozivajo direktorja TVS, da v informativnem programu vzpostavi zakonito stanje – “bodisi tako, da namesto Fijavževe imenuje drugega kandidata, ki bo imel podporo večine programskih delavcev, bodisi da izpelje nadaljnji postopek, kot ga določa zakon v primerih, ko kandidat nima potrebnega soglasja zaposlenih. Torej, da uprava za imenovanje Fijavževe pridobi soglasje sveta zavoda.”

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...