fbpx

Združenje novinarjev in publicistov: Inšpektorat Luke Mesca naj preiskuje in sankcionira sindikat RTV

Foto: STA

V Združenju novinarjev in publicistov so glavnega inšpektorja za delo in delovno inšpekcijo pozvali, naj tako “intenzivno, kot so se osredotočili na preiskavo RTV Slovenija”, v enaki meri preiščejo tudi hude kršitve uredniške avtonomije in samega zakona RTV, ki so si jo dovolili stavkajoči na RTV Slovenija.

Dan stavke na RTV v ZNP označujejo za enega hujših kršitev uredniške avtonomije in samega zakona o RTV, zato od novega v. d. glavnega inšpektorja za delo Luke Lukića, ki ga je še nedavno na to pozicijo postavil minister Luka Mesec, pričakujejo, da bo delovanje sindikalistov na dan stavke preiskal in tudi primerno sankcioniral.

V ZNP so v javnem pozivu uvodoma povzeli že znano dejstvo, in sicer, da je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec septembra letos za v. d. glavnega inšpektorja za delo imenoval Luka Lukića, nekdanjega novinarja MMC RTV Slovenija. Ob imenovanju je Mesec prav tako poudaril, da mora biti delo inšpektorata jasno usmerjeno in da mora naslavljati najbolj problematična podjetja.

Luka Lukić in Luka Mesec (Foto: Twitter)

“Dober teden po imenovanju se je Mesečev inšpektor lotil intenzivne inšpekcijske preiskave na RTV Slovenija, ki je sovpadala s političnimi pritiski vladajoče garniture, ki sodeluje z delom zaposlenih na RTV. V tej luči si lahko zato to inšpekcijsko preiskavo, ki naj bi trajala kar mesec dni, razlagamo le v smislu neuspelih poskusov prevzema RTV Slovenija s strani vlade. Da je to edini neuspeh vlade po prvih 100 dneh, je brutalno iskreno večkrat poudaril tudi predsednik vlade Robert Golob,” so zapisali v ZNP in dodali, da je bil poskus intenzivne preiskave RTV Slovenija neuspešen, saj je program kljub napovedi zatemnitve potekal naprej, mnogi pa se stavke, ki jo je podprl tudi Milan Kučan, niso udeležili.

Levi skrajneži na RTV: Boris Vasev, sindikalna zaupnica Helena Milinković in montažer TVS Dejan Koban (Foto: STA)

Helena Milinković je za neuspelo stavko obtožila vodstvo, češ da so jo ovirali, vendar ob tem ni predložila nobenega dokaza, “nasprotno pa smo bili priča poskusom oviranja dela tistih, ki niso stavkali, tudi člani ZNP. Še več, predstavniki sindikata so intenzivno pritiskali na dnevnega urednika in odgovorno urednico informativnega programa, kaj se sme in česa se ne sme objaviti. Še več. Na MMC so posamezni stavkajoči v nasprotju z zahtevami urednika uredništva in odgovorne urednice objavljali kar oglasna sporočila, ki so promovirala stavko, čeprav bi javnost o tem smeli le informirati”, so v ZNP kritični do stavkajočih.

Inšpekcija naj preiskuje vse in primerno sankcionira
“Ta dan tako zaznamuje ena hujših kršitev uredniške avtonomije in samega zakona o RTV, ki so si jo dovolili stavkajoči. Prav stavkajoči so bili tudi tisti, ki so celo javno žalili in poniževali tiste, ki so delo opravljali profesionalno in vestno. Ker se je inšpekcija tako intenzivno osredotočila na preiskavo RTV Slovenija, v ZNP pričakujemo, da bo preiskala tudi vse zgoraj naštete primere in sindikat primerno sankcionirala. In to ne glede na konflikt interesov, ki ga je v tem primeru predstavljal novi v. d. glavnega inšpektorja za delo Luka Lukić, sicer nekdanji novinar in sindikalist na MMC RTV Slovenija,
” so zaključili v ZNP.

Tanja Brkić