Želi “depolitizirano” vodstvo RTV prezreti več tisoč nezadovoljnih upokojencev?

Protest upokojencev, ki ga je pripravila ljudska iniciativa Glas upokojencev (Foto: STA)

“Soglasni” programski svet RTV Slovenija je po pričakovanju (najbrž nezakonito) zamenjal direktorja TV Slovenije Uroša Urbanije (odškodnino bomo seveda plačali davkoplačevalci, ne programski svetniki) in ga zamenjali z Andražem Pöschlom. Če je verjeti poročilom v medijih, je ta že začel s “posebnimi operacijami”, za katere je očitno bil postavljen: z odstranjevanjem programa, ki je moteč trenutni oblasti.

Kot poroča Bojan Požar, naj bi Pöschl neuradno že zahteval preklic neposrednega televizijskega prenosa naslednjega zborovanja upokojencev pod vodstvom Pavla Ruparja v imenu gibanja, ki predstavlja veliko nevarnost trenutni oblasti, saj ga sestavljajo običajni ljudje, razočarani nad vlado, in ne politični aktivisti iz petkovih politkolesarjev med pandemijo, ko so proteste vodili predvsem politiki in poklicni levičarski aktivisti.

Prav tako naj bi zahteval ukinitev vseh napovednikov oz. reklamnih sporočil za priljubljeno oddajo Panorama na drugem programu RTV Slovenija. Panorama je sestavljena iz mladih zagnanih novinarjev, ki pa jih ceh “prvoborcev” na RTV Slovenija ne mara, saj ne dosegajo ustreznega pro-vladnega naboja, ki pritiče novinarju RTV, takrat ko so na oblasti leve vlade.

Preverjen kader
Spomnimo, Pöschl je preverjen kader levičarske struje na RTV Slovenija. Odgovoren je za prenos neuradnega dela državne proslave ob kulturnem prazniku, čeprav to ni bil del scenarija. Bil je namreč urednik, ki je 7. februarja letos neposredno omogočil škandal ob prenosu proslave ob slovenskem kulturnem prazniku, ko je po že uradnem izteku nadaljeval s prenosom, da je lahko na oder prišla Svetlana Makarovič, ki sta jo spremljala aktivista Jaša Jenull in Boris A. Novak. Videti je, da je šlo za dogovorjen manever, saj je razsvetljava v Cankarjevem domu po koncu prireditve še naprej delovala nespremenjeno, Makarovičevi pa je asistentka na oder prinesla tudi mikrofon. Njen nastop je tako TV Slovenija neposredno prenašala, čeprav ni bil del scenarija in čeprav se je prenos uradno že končal. To je pravzaprav vse, kar moramo vedeti, da uvrstimo novega direktorja TV Slovenija na premico med svobodnimi novinarji in levičarskimi prvoborci, ki so pred stavbo zganjali aktivizem s prisilnimi stavkami.

Andraž Pöschl in Ljerka Bizilj (Foto: STA)

Zdaj nekako razumemo, zakaj so bili predvsem v stranki Levica tako zelo navdušeni, ko je “njihov” programski svet odstavil Urbanijo in pripeljal Pöschla. Nekdanji minister za razvoj, izobraževanje, znanost, kulturo in šport dr. Žiga Turk poudarja, da ogromno pove, da se vladna stranka naslaja nad enoumnostjo odločitve. “Imamo oblast, ki odkrito dela na restavraciji prejšnjega sistema. Njihovi instinkti so totalitarni. Tu pa tam jih uidejo v javnost.”

Rezanje “politično nezaželjenih” vsebin
Če držijo poročila, da je Pöschl takoj po prevzemu vodstva ukinil prepoved protivladnih protestov, potem gre za tako eklatantno politično deklaracijo pripadnosti, da bi se morala oglasiti tudi varuhinja pravic gledalcev (spomnimo, vsak od nas prisilno plačuje 12.75 evrov na mesec za tega okorelega medijskega mastodonta). Če javna televizija ne more prenašati nezadovoljstva velikega dela populacije, lahko pa prenaša vsako pasjo procesijo skrajno levih nevladnih organizacij, potem ne služi več svojemu namenu. Prav tako je povsem nerazumljivo, zakaj bi televizija sabotirala oddajo svoje hiše tako, da je ne bi reklamirala. Čisto vsaka druga oddaja na TV Slovenija se reklamira, od Mostov pa do Odmevov.

Zato smo na RTV Slovenija poslali vprašanje, ali držijo poročila, da je novi direktor TV Slovenija napovedal, da bo ukinil prenos protivladnih protestov in reklamiranje oddaje Panorama, in jih hkrati vprašali, ali se jim tak korak zdi primeren glede na to, da se novo vodstvo skupaj s programskim svetom otepa očitkov o politični pristranskosti, revanšizmu in kršenju kodeksa novinarjev RTV Slovenija.

I. M.