Zemira Alajbegović Pečovnik je zanemarjala službene dolžnosti in si neupravičeno pisala ure

Novinarska konferenca koordinacije novinarskih sindikatov in novinarskih aktivov RTVS, na kateri so ostro obsodili izredno odpoved urednici uredništva oddaj o kulturi na TVS Zemiri Alajbegovič Pečovnik. Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov RTVS Helena Milinkovič. (foto: sta)

Novinarski sindikati in aktivisti so sklicali novinarsko konferenco, na kateri so izrazili svoje nezadovoljstvo, da vodstvo RTV izpolnjuje svoje dolžnosti, h katerim so zavezani. Zmotilo jih je, da je Urbanija vročil obvestilo o izredni odpovedi eni od njihovih kolegic, Zemiro Alajbegović Pečovnik. Ko trdijo, tega ne bi smel storiti. 

Urbanija je zadevo že javno naslovil, v odgovoru članu Sveta RTV, Tadeju Trohi. Svet RTV je namreč naložil vodstvu javnega zavoda naj izkaže vsako kadrovsko potezo in jim pojasni, zakaj spada med “tekoče posle”. Iz odgovora Urbanije izhaja, da je Zemira Alajbegović Pečovnikova zanemarjala službene dolžnosti. “Točno o tem smo obvestili Svet RTV, pa ni bilo odgovora. Pozvali smo jih, naj sporočijo, če menijo, da lahko delavci na RTV naklepno kršijo delovne obveznosti in si neupravičeno pišejo ure, samovoljno hodijo na daljša službena potovanja. Ker če ja, potem naj to velja za vse,” je zapisal zaenkrat še direktor TV Slovenija, Urbanija.

Novinarski sindikalist in politični aktivisti po drugi strani trdijo, da je bil prav njen aktivizem tisti, ki je bil razlog za vročitev izredne odpovedi delovnega razmerja. Eden bolj znanih aktivističnih obrazov, Helena Milinković je na novinarski konferenci dejala, da naj bi omenjena omogočila TV prenos recitala Svetlane Makarovič ob koncu državne proslave pred kulturnim praznikom. Spomnimo, na prireditvi je prišlo do incidenta, na katerem je do političnih manjšin sovražno nastrojena pesnica nepovabljena vdrla na oder, v spremstvu aktivistov Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka. “Urednica je prejela tudi ustni opomin v. d. direktorja Televizija Slovenija,” je priznala Milinkovićeva.

Sindikalistka in aktivistka je tudi povedala, da se je pod pritiskom Urbanije znašla tudi Miša Molk, ki naj bi se sedaj nameravala upokojiti. Že pred novinarsko konferenco se je sicer razvedelo, kaj naj bi zmotilo znano novinarko. Urbanija je želel, da bi vodila rubriko Prestiž v oddaji Panorama, ki pa jo je zavrnila. V ozadju naj bi bil ultimat. Ali naj za mesečno plačilo opravlja delo, ali pa se poslovi. Odločila se je za slednjo možnost, kasneje pa je za medije povedala, da po dopustu odhaja v pokoj in da so občutki božanski. “Najprej si moram oddahniti od te hiše, prvi načrti bodo zagotovo potovanje, razmišljam pa tudi o knjigi, ki bi jo rada napisala,” je poročal Žurnal.

Na kadrovsko potezo Urbanije so se že pred tem odzvali dežurni bojevniki tranzicijske levice. V Inštitutu 8. marec so napisali, da odslovljeno novinarko podpirajo, saj razume “pojem uredniške avtonomije”. Tudi oni so spomnili na vdor na državno proslavo, za katerega očitno menijo, da ga je morala videti slovenska javnost.

Svetlana Makarovič je po koncu programa prireditve prišla na oder v spremstvu Jaše Jenulla in Borisa A. Novaka. Vir: Zajem zaslona, RTV.

V zgodbo pa se je vpletla tudi ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki političnim aktivistom na kmalu “depolitiziranem” zavodu stopila v bran. Z domnevno neodvisnimi novinarji je v preteklih mesecih tudi protestirala. Skupaj so hoteli dokazati, da so povsem nepolitični. Kakorkoli že, Vrečkova je Urbanijino kadrovsko potezo interpretirala kot politično čistko. Kako bo interpretirala politične zamenjave kadrov, ko bo “depolitizacija” javnega zavoda dokončno izvedena bomo izvedeli kmalu.

Se pa je na njeno objavo odzval urednik in politični komentator Peter Jančič, ki je zapisal: “Ta ministrica je direktorja državne STA Bojana Veselinoviča, ki je po politični nastavitvi odgovornega urednika Boruta Meška vrgel na cesto, imenovala v “strokovno” skupino ministrstva, ki ocenjuje medije, da potem niso v javnem interesu. Ker niso levi.” K zapisu je pripel povezavo do članka o tem, kako so na ministrstvu prišli do ugotovitve, da njegov portal Spletni časopis ni v javnem interesu. Članek smo poobjavili tudi na našem portalu. Do besedila lahko dostopate – TUKAJ.

Gal Kovač