Zver poziva Evropsko komisijo, naj se opredeli o politični kadrovski čistki na RTVS

Datum:

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje v zvezi z zadnjim dogajanjem na javni Radioteleviziji Slovenija, ki sta ga sopodpisala tudi evropska poslanca Romana Tomc in Franc Bogovič. Poslanci v poslanskem vprašanju pozivajo Evropsko komisijo, naj se opredeli o politični kadrovski čistki na RTVS.

Kot v poslanskem vprašanju poudarjajo poslanci, so bili na javnem zavodu RTV Slovenija iz svojih funkcij nedavno odstranjeni vsi, ki ideološko niso blizu ekstremni levici in aktualni oblasti. V imenu depolitizacije, ki je pravzaprav popolna politizacija, so bili tako odstranjeni: generalni direktor RTV, direktor TV, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevnoinformativnega programa, urednik spletnega portala, odstranjuje se tudi voditelje dnevnoinformativnih oddaj. Ukinjajo se oddaje, ki kritično obravnavajo delo aktualne vlade. Napoveduje se tudi ukinitve oddaj, v katerih se razkrivajo zločini totalitarnih režimov, predvsem komunizma.

Vse omenjeno je izjemno problematično tudi v luči dejstva, da si Evropska komisija z evropskim aktom o svobodi medijev prizadeva za pluralizacijo, demokratizacijo in omogočanje delovanja medijev brez političnega vmešavanja.

Poslance tako zanima, ali bo Evropska komisija pridobila informacije o dogajanju na javnem zavodu RTV Slovenija, kjer se kot merilo ustreznosti za zasedbo uredniških ter drugih položajev izpostavlja predvsem podpora aktualni oblasti. S katerimi ukrepi bo Evropska komisija zagotovila pluralnost in neodvisnost v nacionalnih javnih zavodih v posamičnih državah članicah? In na kakšen način bo Evropska komisija spremljala ukrepe za zaščito uredniške neodvisnosti?

Vir: SDS

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...