[VIDEO] Medijska manipulacija pojasnjena – Janez Janša spregovoril o svoji izjavi leta 1992

Foto: Nova24TV

Zgodba pilota Tonija Mrlaka in njegovega ravnanja med osamosvojitveno vojno, ko je s helikopterjem JLA preletaval Ljubljano, še naprej buri duhove. Medtem ko se nekateri trudijo, da bi se iz pilota v sovražnem helikopterju, ki je očitno ogrožal vitalne slovenske interese, narediti dobesedno junaka osamosvojitve, se hkrati isti ljudje zavzemajo za kazenski pregon tistega, ki je tedaj jasno branil slovensko osamosvojitev – Toneta Krkoviča.

Ob vseh teh polemikah pa na dan prihaja vse več dokumentov in izjav tedanjega časa. Na spletu je tako zaokrožila tudi izjava takratnega obrambnega ministra Janeza Janše o pilotu Mrlaku leta 1992, ki je precej drugačna od izjav o Mrlaku, ki jih je Janša izrekel letos v začetku kazenskega pregona Toneta Krkoviča. Janšo smo povabili v studio z namenom, da razjasni polemiko, ki sta jo sprožila posnetka.

Gospod Janša, na prvi pogled se zdi, da gre za povsem nasprotujoči si izjavi …
Samo na prvi pogled, če nismo pozorni na letnice. Tista izjava iz leta 1992 je bila dana eno leto po vojni, po sestrelitvi tega helikopterja, in to v času, ko je o tem pisal gospod Jelko Kacin. V Naši obrambi je pisal o helikopterjih, tudi o sestrelitvi tega helikopterja, in tam je on zapisal, da je bil na zvezi z gospodom Mrlakom. Zapisal je tudi, da ne ve, zakaj se je on – obljubljal je namreč, da bo prestopil – odločil, da bo v času, ko so že trajali vojni spopadi in je bila razglašena vojna nevarnost (ko se je že streljalo, ko se je Slovenija že branila), letel nad predelom glavnega mesta, ki je bil varovan. Takrat smo gospodu Kacinu verjeli, ni bilo nobenega razloga, da temu ne bi bilo tako. Zaradi tega sem jaz tudi dal to izjavo. Kasneje smo pričakovali, da bo na podlagi tega, kar je Kacin napisal v Našo obrambo, postregel tudi s kakšnimi dokazi ali dokumenti, vendar se to ni zgodilo.

Zdaj po spletu kroži tudi nek dokument iz decembra leta 1993, ki naj bi ga jaz podpisal. Kroži neka kopija, ki je neverodostojna, to pa zaradi tega, ker je to čas, ko so se množično ponarejali dokumenti ministrstva za obrambo – to je bil čas po odkritju ilegalnega orožja na mariborskem letališču, ko smo gospoda Kučana dobili z roko v marmeladi oziroma v ilegalni trgovini z orožjem. Takrat so z vsemi sredstvi rušili vodstvo obrambnega ministrstva in mene kot ministra. Kasneje je bilo s strokovno analizo ugotovljeno, da je bilo v tistem času ponarejeno na desetine dokumentov, tudi takšnih z mojim podpisom. V teh dneh, ko je ta dokument začel krožiti, sem čakal, da bo kdo predstavil original. Vendar se to ni zgodilo. Govorijo o nekih overjenih kopijah, jaz nisem nobene kopije overil. Zelo verjetno gre za eno izmed teh manipulacij iz obdobja Depale vasi, še posebej zaradi tega, ker je po tej aferi – ko so mene odstranili kot ministra za obrambo – minister postal gospod Kacin.

Kdaj ste bili prvič obveščeni o zgodbi pilota? Kdo vas je o tem obvestil?
Kot sem že prej dejal – gospod Kacin. On je bil v času vojne za Slovenijo minister za informiranje, ljubiteljsko se je ukvarjal z letalstvom in helikopterji, in ko je – ne takrat, ko je prišlo do sestrelitve, ampak po tej sestrelitvi – v reviji Naša obramba objavil spomine na domnevno dogovarjanje z gospodom Mrlakom o prestopu in o tem, da ne razume, zakaj je on potem letel nad Ljubljano, v času, ko se je na sovražna plovila streljalo. Ko je bil dan tak ukaz predsedstva in republiškega štaba za teritorialno obrambo, takrat smo v to zgodbo verjeli. Ampak potem, ko so se začele zadeve obračati, tudi glede na vlogo gospoda Kacina o trgovanju z Izraelom in izlete z gospodom Kučanom naokrog, še posebej v času pred Depalo vasjo, in ko ni bilo nobenega dokaza za to, je stvar postala zelo skeptična. Tudi kasneje se je s tem veteranskim statusom gospoda Mrlaka dogajalo marsikaj, kar še ni razjasnjeno, zato je tudi Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) zahtevalo uradno revizijo celotnega postopka. Bomo videli, kaj bo ta revizija – upam, da bo do nje prišlo – pokazala.

Če ostaneva pri Jelku Kacinu – prav on je prvi pisal o pilotu Mrlaku leta 1992, kjer je izpostavil dvoje stvari. Prvič, da se je dogovarjal za prestop. Kot drugo, da je bil prelet nad Rožno dolino “nerazsodna, čustvena odločitev človeka, ki je že dolgo ločen od svoje družine”. Če je vedel Kacin, bi po vsej logiki to morali vedeti tudi vi. Kako vi komentirate ta citat?
Po nobeni logiki ne moreš nečesa vedeti, če ti tega ne povejo. Gospod Kacin je o tem govoril eno leto po sestrelitvi. Vendar smo takrat, leta 1992, natančno gledali po arhivih, ali je kje kakšen zapis, ali je kje kakšno poročilo o tem, da bi gospod Mrljak nameraval prestopiti in tega nismo našli.

Kdaj ste prvič podvomili, da se za zgodbo o junaku Mrlaku ne skriva zgodba junaka, ampak aktivnega sodelavca sovražne vojske, ki je ogrožal vitalne slovenske interese?
Tukaj je lahko resnica tudi nekje vmes. Gospod Mrlak je bil takrat očitno v stikih z gospodom Kacinom in še s kom. Pogovarjali so se o tem, da bi prestopili. Takih primerov je bilo zelo veliko, vendar se potem, ko je dejansko prišlo do napada na Slovenijo, nekateri za prestop niso odločili. Ali pa so se odločili šele po nekaj dneh, ko so videli, da bo Slovenija zmagala. Prve dni pa so še verjeli, da bo zmagal Milošević, da bo zmagala jugoslovanska armada, ki je izvajala njegovo poslanstvo tukaj v Sloveniji in so pač čakali. Lahko je šlo tudi za to možnost. Torej dogovori so bili, vendar niso bili realizirani. Sicer pa ne vidim razlogov, zakaj gospod Mrlak helikopterja enostavno ne bi zapeljal nekam izven Ljubljane in pristal na območju, ki ga je nadzorovala Teritorialna obramba.

V Rožni dolini so pilotu postavili tudi spomenik. Ne spomnim se, da bi bile okoli tega spomenika kakšne hude polemike, ste morda kdaj protestirali ali se kakorkoli drugače odzvali?
Ne samo, da nismo protestirali, tudi ko se je zvedelo, da so njegovi družini priznali status žrtev vojne za Slovenijo, se nismo oglašali, čeprav so obstajali veliki dvomi in pomisleki. Gospod Kacin je Mrlakovo ime vpisal tudi na spomenik žrtev vojne za Slovenijo, k branilcem pravzaprav. Tudi takrat smo malo stiskali zobe, ampak to je bil čas, ko smo vsi vsem oprostili oziroma ko smo mi njim oprostili, da so nas napadli in streljali na nas. Ko smo verjeli v to, da bo proti tem najbolj ekstremnim agresorjem svoje naredila t. i. pravna država. Torej, da se bo tistim, ki so pobijali in rušili po Sloveniji, kazen dosodila na sodiščih. Verjeli smo – kljub temu da smo vedeli, kdo je nasprotoval slovenski osamosvojitvi, saj so bili zelo glasni -, da bo to nekako pozabljeno, da bomo šli naprej, v prihodnost, in da ne bomo teh stvari odpirali. Konec koncev niso otroci krivi za to, kar so storili njihovi starši. Kakšnih deset let je izgledalo, da bo to delovalo, torej da bo ta sprava delovala. Zdaj – po 25 letih – pa je slovensko sodstvo začelo preganjati gospoda Krkoviča, ki se je branil na podlagi ukazov, ki jih je formalno podpisal Milan Kučan za to državo. Kučan pa hodi na predstavitev knjige, v kateri se gospoda Krkoviča označuje za zločinca in se ga dolži, da je celo storil zahrbtno dejanje – dejanje umora. Kar je absurdno brez primere.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je nekdanjega predsednika Milana Kučana obtožilo veleizdaje, ker je vedel in pustil, da je sovražna armada JLA teritorialni obrambi pobrala skoraj vse orožje, včeraj pa smo slišali predstavnike policijskega združenja Sever in Ladislava Lipiča, da se to sploh ni zgodilo. Zakaj tako silna želja posameznikov po sprevračanju zgodovine, ki jo večinoma že poznamo?
Jaz mislim, da oni enostavno verjamejo, da je to možno. Verjamejo, ker se je v drugi polovici dvajsetega stoletja dalo genocid razglašati za narodno-osvobodilni boj. Tako je sedaj razorožitev Teritorialne obrambe mogoče razglasiti za nerazorožitev. In verjamejo, da bo sčasoma agresorja mogoče spremeniti v branilca in obratno. Imajo neko osnovo v tem verjetju. Ker če lahko prodajaš velikemu delu ljudstva, da je narodno-osvobodilni boj to, da si pobil na deset tisoče Slovencev in samo tri tisoč agresorjev, in veliko ljudi temu verjame, potem so tisti, ki jim je uspelo, da ljudje to verjamejo, da lahko z narodom počnejo, kar želijo. In zato gospod Lipič – ki ve, da to ni res, ker so objavljeni vsi dokumenti za vse občine, ki so bile razorožene, in tudi za tiste, ki orožja niso oddale – trdi nekaj, kar je v očitnem nasprotju z dejstvi in ga ne odpeljejo v prisilnem jopiču v norišnico. V normalni državi bi se to zgodilo.

Barbara Pirh, Nina Knapič

 • rubec

  Toooo JJ, edini ki jim znaš naliti čiste trobelike.

 • Rožle

  JJ dirigent napredka in demokracije …
  je svoje življenje posvetil borbi za rešitev naroda pred balkansko samooklicano komunistično hohštaplerijo… .

  • moat

   Pa kaj še! Dirigent napredka in demokracije, ki živi v preteklosti, ne zna živeti v sedanjosti in se ne zna spopadati s problemi tukaj in zdaj, bi bilo bolj pravilno.

   • moat

    Sicer trenutna leva politika, na čelu s cerarjem, enako nima pojma kako se spopadati s problemi, ki na držijo v .reku!

    • rrrrr

     Nekaj manj kot 70 let najbolj rudimentarnega bolševizma na slovenskih let ni ,,trenutna leva politika s Cerarjem na čelu” Zakaj?
     Ker ni trenutna, niti leva ampak boljševiško totalitarna, niti ni politika ampak komedija za retardirano navdušeno občinstvo, niti ni s Cerarjem na čelu ampak s svetom starcev iz ozadja. Pa še, to ni čelo v anatomskem smislu, kot ovoj možganov, ampak izhodna enota starorežimskega prebavnega trakta za kompostiranje davkoplačevalskega denarja.

     • moat

      Tisto o “trenutni” je bilo mišljeno kot aktualni vladi. Vlada Mira Cerarja pa ni “boljševiško totalitarna” ampak je neoliberalistična. Kaj pa je neoliberalizem si lahko prebereš na spletu. Zanimivo je, da se zoper ideologijo neoliberalizma spopada tudi MDS (Mednarodni denarni sklad). Torej ideologija Cerarja je kapitalizem in to tisti najslabše vrste, kar pa je daleč od socializma, še dlje pa od totalitarnega boljševizma ali karkoli si pač mislil.

     • rrrrr

      Da je Cerarjeva ,,vlada” neoliberalistična in ne boljševiško totalitarna? Moat,zelo smelo rečeno, ampak verjetno se šalite.,Katera neoliberalna vlada v slabih dveh letih kar dvakrat uspe grobo prekršiti ustavo kot je to storila Cerarjeva (Kučanova) vladna kamarila? Lahko da sovražite neoliberlce in so morda za vas nesprejemljivi, nikakor in nikoli pa NE kršijo ustave! Sicer pa veste, kdo so neoliberalci, tako, za hec?
      Ustavo kršijo vedno le totalitarno-boljševiške združbe, ki jih v nevednosti in naivno izvolijo samo bebci ali popolni mazohisti.

     • moat

      Malo se ozri okoli, v svet, malce preberi, pa ti bo bolj jasno. Verjetno razsvetljenstva tako hitro še ne boš doživel, bi pa vsaj bil na pravi poti.

     • rrrrr

      Še enkrat, katera neoliberalna vlada lahko dvakrat v v slabih dveh letih potepta ustavo? Vaš odgovor??
      O mojem prosvetljenstvu pa kdaj drugič-ko dosežete vsaj tretjino mojega. Ajd, ciao!

     • moat

      Neoliberalne vlade delujejo za kapital in samo kapital je za njih vladar. V tej zvezi ni preveč za verjeti poročilu State Departmenta, saj ZDA same grobo kršijo človekove pravice http://www.rtvslo.si/svet/najvecje-krsitve-clovekovih-pravic/84547. Kdo vse in kolikokrat so vlade (beri države) poteptale svoje ustave in komu vse so kršile njihove pravice, pa žal ne bi vedel. Več vedo tukaj http://www.amnesty.si/lp-global-2016. V Sloveniji poročilo pravi, da ni tako hudo http://www.varuh-rs.si/fileadmin/user_upload/pdf/lp/LP2015_VARUH.pdf. Za tuje neoliberalne vlade sem prepričan, da so jih kršile velikokrat več, kot ti navajaš za trenutno našo. Toda, ali so posegle v ustavno pravico bo šele odločalo ustavno sodišče.

   • rubec

    V hladilniku imam en moet. Gruntam če bi ga sploh kdaj odprl.

    • tinta

     boljš da ne, ker že tale izgleda pokvarljiva roba

    • moat

     Boljše, da počakaš, res. Tudi šampanjec z leti pridobiva na kvaliteti.

 • neny

  enim se svet neprestano vrti nazaj. Sicer boljše, kot soočanje z dnevnim tempom kjer ni časa za razglabljanje o letu 1991. -:)

 • Kučko pod pručko

  Murgleonov sindrom
  —————————-

  Poleg ljudi normalne velikosti obstajajo tudi ‘velikani’ in tisti, katerih višino lahko označimo za izrazito majhno. Poznano je, da slednji trpijo za takoimenovanim Napoleonovim kompleksom, ki ga psihologija označuje za Napoleonov sindrom ali sindrom majhnih ljudi. Izraz je prišel od Napoleona Bonaparteja (1769 do 1821), francoskega cesarja, ki je meril v višino le 157 cm in je bil zaradi nje vse življenje močno zakompleksan. Za ljudi, ki trpijo za tem sindromom, je značilno, da skušajo svojo telesno hibo nadomestiti na drugih področjih. So agresivni, komolčarski, k cilju se rinejo na plečih drugih, ne poznajo milosti, žrtve so zanje nepomembne in še bi lahko naštevali.

  Pri nas imamo tudi svojega Murgleona Kučanparteja, človeka izrazito nizke rasti, pa zato toliko bolj zakompleksanega, ki kaže svojo moč tako, da poveljuje Sloveniji že več desetletij. Tudi njega, bivšega predsednika CK ZKS, ne zanimajo žrtve in vse dela v potešitev svojega ega. Zanj je važna le oblast in moč nad ostalimi, saj le tako njegov kompleks nekoliko potone v soju navideznih uspehov. Ti se kažejo v zmagah na državnozborskih volitvah, ki imajo za posledico popolno krajo družbenega premoženja, uničenje najboljših slovenskih podjetij, propad turizma, razraščanje gospodarskega in finančnega kriminala, razdelitev Solvencev na dva hudo ločena pola, padec življenskega standarda in drugo.

  Škoda, da je veliko Slovencev tako naivnih in je že tolikokrat nasedlo sladkim besedam človeka, ki trpi za tem sindromom. Vsi ti ljudje so krivi, da naša domovina zaseda zadnja mesta na različnih evropskih lestvicah in da je postalo naše življenje prava beda. In to vse zaradi velikega egoizma in zlobe malega Murgleona Kučanparteja!!!

  • Jovo Jamnica

   Kučko, evo, en “+” ot mene, da se neoš kujo… :)

   • Kučko pod pručko

    Jovo, ne trpim za plusarskim sindromom in nisem podržen kompleksu, ki najeda tvojega idola. Če si mi dal plus samo zaradi mojega “kujanja”, ga kar zbriši, v kolikor pa smatraš, da sem zadel v bistvo, ga z veseljem sprejmem. Veš, zelo malo levakov spregleda in če si eden njih, sem te prav vesel!!!

    • indijanka

     Kučko..Jovo ni levičar. Daleč od tega. Desnica je široka in raznolika.

     • Kučko pod pručko

      Morda res ni, po pisanju pa vseeno ne kaže svojega obraza. Besede dajejo pravi izraz!!!

     • indijanka

      Sama to štejem za moško pregovarjanje. Spomnim se dedka, ki mi je pripovedoval, da so včasih k njegovemu očetu kovaču hodili moški na moške pogovore in igre šaha. Glasni so bili. Poslušal je njihove besede in se z opazovanjem preko špranje na stropu naučil igrati šah.

     • Rožle

      Je, je…on samo občasno igra desničarja..

     • indijanka

      Kučka imam rada :). Jovo..pa..a veš Rožle, a poznaš ljudi, ki se zataknejo v podatkih, ki ne morjo preskočit tistih, ki jih ne razumejo? V komunikaciji pa ne znajo popuščati..taki, ki potrebujejo nežnost in vztrajnost?

     • indijanka

      Si vedno tolk strog?

    • Jovo Jamnica

     Moj plus je na mestu. Spoštujem tvoje mnenje.

  • samsara

   “So agresivni, komolčarski, k cilju se rinejo na plečih drugih, ne
   poznajo milosti, žrtve so zanje nepomembne in še bi lahko naštevali.”

   Šolski opis psihopatov.

 • lukamiha

  Jasno in preverljivo ter logično podajanje zadeve! Glava je tam, kjer mora biti! Ko sem gledal Lipiče na TV ob tej zadevi, sem se samo smejal njihovi abotnosti!

 • Jovo Jamnica

  Vse “OK”, ampak mene zanima, kaj vse spada pod izraz medijska manipulacija. Namreč, še včeraj je bilo 20 komentarjev pod člankom, ki ga več ni. Je bilo kaj narobe s člankom ali s komentarji??? V linku je bila letnica 2016 spremenjena na 2017. /”tako_janez_jansa_pojasnjuje_svoje_izjave_in_leta_1992_in_2017_o_pilotu_mrlaku”/

  Hvala za pojasnilo! Če se motim, se vljudno opravičujem.

  Nova24TV 18 hours ago
  Tako Janez Janša pojasnjuje svoje izjave iz leta 1992 in 2016 o pilotu Mrlaku
  nova24tv.si
  20 Comments

  Ups something went wrong

  Error: 404

  https://disqus.com/home/discussion/nova24tv/tako_janez_jansa_pojasnjuje_svoje_izjave_in_leta_1992_in_2017_o_pilotu_mrlaku/newest/

  • tinta

   Jovo, a si danes že popil kavico, ali kar jamnico natepavaš ?

   • Jovo Jamnica

    Kofe sn že rukno, Jamnice pa nikol več. Sn enkrat pr Zagorcih f Cestici dobo en gemišt. Ko sn ga košto, me je kuj zalapnlo. “Ka ste mi te tu not fsipali za en “radajner”? Daj, da koštam!”… No, te pa so mi fsipali malo tote Jamnice, da jo koštam. Pje, je mela taki žmah, ko da bi zarjavelo šino lizo… Ot takrat dalje Jamnice več nea pijem.

  • Mare Kranjc

   Jovo še enkrat dobro preberi članek, če ne razumeš, si poišči logopeda, da ti bo pomagal. Slovenščina je v primerjavi s čefurščino dokaj težka. Vadi, da boš osvojil slovnico.

   • Jovo Jamnica

    Ne govorim o tem članku, ampak o 20. komentarjih nekega prejšnjega članka.

    • indijanka

     Jovo, tisto je bila samo najava za pogovorno oddajo. To je sedaj zapis te oddaje. Protokol je popolnoma običajen.

     • Jovo Jamnica

      Potlej bi pa komente vključili pod novi članek. Ka li?

     • indijanka

      Nikoli jih ne. Protokol je vedno enak.

     • Jovo Jamnica

      Včasih ni bilo tako. Nadaljevali so predhodni članek z aktualizacijo in pustili komente nedotaknjene. Tako se je dalo slediti “debati”.

     • indijanka

      Tudi sama sem iskala komentarje na pogovor s Perkom pa jih ni :).

     • Jovo Jamnica
     • indijanka

      Rožle bi to celo znal..navihano bister je :). Duhica pa je komentirala, torej lahko vidi ali je njen komentar izbrisan ali samo zakrit. Če se spomniš, kdo je komentiral in ima odprt profil lahko pobrskaš. Sama se nisem oglasila, ker sem čakala na JJ jevo pojasnilo in ne komentiram brez da bi dala nekomu priložnost, da pojasni. Njegov odgovor je suveren, jasen in predvsem človeški. Ponosna sem nanj.

     • Jovo Jamnica

      Kakorkoli. Vseeno bi želel pojasnilo od NovaTV. Najava je bila, kot reklama za ogled ob 17.30. Nekateri komentarji so sledili po tem času. Torej, je kdo komentiral tudi po ogledu! Jaz nisem, ker še nisem gledal oddaje. Vsi niso vešči iskanja svojih komentarjev po “disqusu” in se osredotočajo na glavno stran. Tudi aktualizacija Nove preko “disqusa” šepa. Ne vem zakaj!

     • indijanka

      Mene nasmejiš do solz s svojo vztrajnostjo..priznam. Drugi pa te zaradi tega prestavijo na levo :). Ženskam je lažje, ker prisluhnimo intuiciji in ne samo besedam.

     • Jovo Jamnica

      Ne morem iz svoje kože… :)

     • indijanka

      Vem :). Ženska sem.

     • indijanka

      Mogoče bi bilo zanimivo, da bi si prebral Freudovo teorijo Ledene gore. Da bi razumel, koliko malo v človeški komunikaciji pomenijo besede. Besede sporočajo podatke. Vse ostalo je del ledene gore pod vodo. Kučko je eden najstrpnejših ljudi in izjemen poslušalec. Zelo iskren je v svojem razmišljanju ne glede na ceno. To imamo očitno v družini :).

     • Jovo Jamnica

      Sem preveč len in nestrpen. Če bi mi kdo knjigo z lijakom vlil v možgane, bi bil takoj za to. Trenutno imam odprto knjigo “Nova levica in krščanstvo” od Francisca Jose Contrerasa in Diega Polle, zraven pa še listam po Zakladih tisočletij (Zgodovina Slovenije od neandertalcev do Slovanov). No, tukaj bi jaz teh… Slovanov… spremenil v Slovenov. Takšen sem. “Kučko” je OK. Polemiziram pa z njim ne (več).

     • indijanka

      Do 3 leta se ti ni nič zapletalo. Ker si še znal poiskati več rešitev, zdaj pa je šola poskrbela, da vidiš samo še eno. Sama sem se tega ponovno naučila ob programiranju. Empirično. Zdaj pa ob opazovanju zvezd in zavedanju, da za vsako zgodbo obstaja neskončna množica rešitev. Ko zaznaš eno, se ob novih spoznanjih doda druga in tako naprej. Če življenje sprejmeš kot šolo.

 • resnicaboli

  Spet so sodišča napravila umazan posel.

 • antimur

  Ta kučanistična banda571 ne samo, da je pokvarjena in intrigantska kot njen boss, ampak tudi zelo butasta, očitno je pogoj, da si novinar v režimskih medijih, akutna bebavost.

 • Janez

  Pa?
  Meni se zdi jasno, da so bili !

  1. pravi osamosvojitelji le J. Janša !
  Pa odločni za osamoxvojitev kot je g. Tone Krkovič in hrabri fantje, možje iz TO !!

  2. J. Kacin , F. Bučar in podobni so bili “osamosvojitelji z zadržkom” !!
  z veliko vezanostjo na pretekli ex KP, ZK sistem in na t.i. NOB oz. partizanščino

  3. EX ZK Kučan&comp !? se mi vidijo “neproostovoljni prisiljenci v osamosvojitev”
  so se meni že tedaj zdeli ” ne- prostovoljni “sopotniki” kvazi osamovojitelji” !
  Brez prave volje za osamosvojitev oz. ,
  3.1 za osamosvojitev le, če njim ostanejo vsi privilegiji,
  3.2 Nič lustracije
  3.3 nič očitkov in problematiziranje ex KP, ZK pretekle pogosto zelo sporne aktivnosti !
  3.4 in odprta možnost za še vnaprejšnje “kvazi komunistično in kvazi-socialistično delovanje” !?

  Tako nekako se mi vidi !
  Jaz sem ves čas opiral prave osamosvojitelje J. Janšo, enkkrat samkrat sem jih le opozoril, naj ne blokirajoo proge proti Krškemu, Dobrovi. Ko je bila še SFRJ !

  4. Nastopil sem odločno za slovensko samostojnost !!
  ko je dr. Rupel ustanavlja svojo Demokratsko stranko v Cankarjevem domu !!
  Ki pa se je potem zaradi velikega angažmaja dr. Rupla v diplomaciji – žal – “razblinila” !!

  5. Nedvomno je, da so bili !!
  ex KP, ZK NAJHUJŠA
  5.1 COKLA OSAMOSVAJANJA IN DA SO TO ŠE ZDAJ !!
  5.2 ZA REALNO O. S V. O. B O. D I. T. E V !! NAŠE R. SLO – PA SE NAJ ” P O S L O V I J O “l.r. JANEZ KOMENDA

  P.S. KOT OSAMOSVOJITELJ ZELO POZITIVNI Igor BAVČAR PA?
  Pa se mi zdi, da si je status osamosvojitelja ” razblinil” z njegovo nejasno vlogo pri smrti I. KRAMBERGERJA ?!
  In z Istrabenzom. A – točno situacijo glede tega – naj ? Ugotovijo – pristojni !!

 • centurion

  Manipulacija komunistov in edina resnica uspeva.
  -sovražni pilot sovražne armade, ki ga na izvidniškem preletu sestrelijo
  dobi spomenik, družinske člane obesijo na proračun
  -Lipič Ladislav(Jugoslav) leta 2016 pojasni nevednim Slovencem,
  da TO ni bila nikoli razorožena
  -25.junija 2016 postane dobitnik priznanja “pour la merite” tovariš Milan Kučan
  kot edini Slovenec za zasluge pri osamosvajanju Slovenije
  -sledi opravičilo JLA udeležencem vojne, zaradi zahrbtnega napada
  Janševih hord nanje in ponudba sprave z JLA borci skozi dosmrtno rento iz
  slovenskega proračuna(Slovenci ponovno dobimo davek za JLA)
  -Janeza Janšo se proglasi za zločinca(na proslavi to v kontekstu govora objavi slavnostni govornik
  tovariš Kučan)
  – leta 2017 na vojaški paradi v Ljubljani sodeluje JLA s tankovskimi in letalskimi
  enotami pod vodstvom generala Popova
  – po paradi bo javno streljanje še živečih zločinskih domobranskih pripadnikov
  teritorialne obrambe(oddelka VSO) v Stožicah, ker so se uprli in branili Slovenijo
  ter s tem izdali slovenski narod.

  Slovenija in Slovenci-QUO VADIS!

  • rubec

   ***************

  • indijanka

   Dobra satira. Tega ne bomo nikoli dovolili!

 • centurion

  Konec koncev je bilo takih, ki so prestopali tako kot Mrlak v zgodovini
  Slovenije mnogo.
  Spomnimo takozvano NOB in majske hrošče….
  Družini se gre le za finančne iztržke ponesrečene zgodbe,
  politikom(komunističnim) pa za obračun z osamosvojitelji.
  Oboji pa so le mrhovinarji. Vsak dan bolj razgaljeni.

 • karpelec

  Na en intervju J.Janše, kjer pojasnjuje dejstva, se zgrne množica pravovernih negiranj ala Lipič, kot, da bi vrgel palico v osir, pa ne glede na to, da izgledajo kot lovska družina rejenih in svetlikajočih obrazov , ki je nastavila Titu madveda za odstrel.

 • Janez

  Pa ?!
  Ta g. Ladislav LIPIČ !!
  je letnik 1951, sem pogledl v Wikipedijo !!
  Človek “zrel za v penzijo” – kot se reče !!

  Neprevisoka penzija – pa neha naj se vmešavai v SV n slo politiko !!
  Pozabijo na ti “nesuhi dedi” na SV in socializem !!
  Koga bojo taki okorni možakarji – česa “obvarovali” Če bodo sebe “holesterola” itd. – bo – ” dosžek”
  Na !
  “Varvat mačkice” !?
  … kot se reče. In vnukov – če jih ima . Slovenijo in mlade: naj pustijo pri miru !? l.r. JANEZ KOMENDA

  P.s. dosti so se “spakovali” s socializmom !!! Te tipi so – se mi zdi ? Od države veliko imeli, zanjo storili ? Malo !!
  Preberite še ostale moje zapise, zlasti zapise o “ABORTIVNEM LOBIJU”

 • if

  V včerajšnji izjavi Lipič trdi, da osamosovjitelji lansirajo laži in polresnice o razoroževanju …

  Lipič, paktirate z lažjo o OF in z vsemi lažmi, ki iz te laži izhajajo vključno z interpretacijo o NOB in naslanjanjem osamosvojitve na NOB.

  • Nata

   Nič se ne čudimo ! Dobro poznamo njihove manire ! Napad je najboljša obramba – pa je čisto vseeno , če je laž !

  • Franc Šink

   Tega “Generala” bi rad povabil v Škofjo loko.Zaradi “nesporazumov”!

 • Franjo Trojner

  Vedno bolj se vidi, da takrat v času osamosvajanja vsi le niso iskreno mislili in kaj je še huje, delovali predvsem in edino v interesu osamosvajanja.
  Ni problem materialno nagrajevanje, je tisto tazadnje a vseeno zmoti, ker je razlika zelo očitna in s tem krivična! Zelo in zares pa peče v srcu vse poštene domoljube, ki smo takrat sodelovali v osamosvojitveni vojni, ko se danes nekateri na vse načine trudijo omadeževati sam čin osamosvajanja, mu zminimizirati pomen in vidne predstavnike osamosvojitvene vojne vlačijo po sodiščih! Še bolj in zelo, zelo zares pa zapeče, zaskeli v srcu vsakega domoljuba, ki se je boril proti okupatorski vojski JLA v novejših časih množično in vsakodnevno nekaznovano pojavljanje nekdanjih totalitarnih simbolov, torej teh taistih simbolov, pod katerimi se je borila okupatorska vojska JLA. Kot pljunek v svoj obraz domoljuba in takratnega aktivnega pripadnika TO in pljunek na sam čin osamosvajanja pa razumem javne izjave nekaterih vidnih predstavnikov veteranov NOB, ki na ves glas brezsramno razlagajo, da brez borcev NOB nikoli ne bi bilo samostojne demokratične slovenske države. Ma to je besramen mit, ki ne vzdrži realne zgodovinske presoje! Ma mi veterani vojne za demokratično slovensko državo smo se borili ravno proti državi Jugoslaviji, proti totalitarnemu komunističnemu režimu in simbolom, ki je poosebljal ta zločinski režim in proti vojski JLA, torej proti vsemu kar so 1945 ustoličili ravno borci NOB. Ma kdo zdaj koga zavaja in kdo je sedaj zaslužen in kdo ne, pa naj presodi vsak sam. Sam sem osupel in ogorčen in moram priznati vsak dan bolj besen. Tako naprej enostavno več ne gre! Dovolj je nenehnih manipulacij in nenehnega farbanja, čas je, da se te zadeve končno razjasnijo in ta država končno prizna zasluge tistim res tapravim osamosvojiteljem! Ne pa, kot sedaj, ko na vsaki državni proslavi gledaš zastave, ki ne predstavljajo te države in kak tujec ali nepuočen mladec ali mladenka sploh ne ve za kaj se tu sploh gre in kdo je kdo.

  • Kučko pod pručko

   Odlično si napisal vse, kar mi je že dolgo na srcu!!!

  • if

   Napisano žlahtno in z energijo povzeto iz Zdravice “Komu pervo zdravico Napili bomo krog in krog? Slovencov porodnico, Deželo našo živi Bog. Brate vse, Kar nas je Sinov slovenske matere.”

 • Iva

  Retorično vprašanje:
  Zakaj se Lipič&Co. niso hoteli soočiti s Krkovičem na TopTV (jih je povabil, da skupaj spregovorijo o tedanjem času).

  Soočenja na javni tv 1.program (Tarča, Omizje) pa ne bomo nikoli dočakali, kajti floskule lahko lipiči (kučani) nizajo le v družbi sebi enakih lažnivih kljukcev in članov F571.
  Zakaj je Drnovšek dejal, da Kučan deluje vedno le iz ozadja (Portorož). Takoj naslednji dan je Kučan zadevo komentiral sam(!) iz velenjskega studia! Naslednjič je bil v murskosoboškem studiu. V Novi Gorici je svojim pristašem, v Pahorjevi družbi, razlagal o diskreditaciji in likvidaciji in sledila je Depala vas!
  Štefančič (SC) je pred tednom mislil, da bo Primca ugnal, pa se je pošteno opekel, saj ga je Primc zmlel. To je lahko prepoznal vsak, ki ima malo soli v glavi!

  • Vera

   Primcu vse čestitke , da je dal Štefančiču kajlo , po kateri se je ta levak kar nekaj časa umirjal .

  • rrrrr

   Da je M. Štefančiča zmlel Princ? S tem se Princ res ne more posebej pohvaliti. Štefaniča zmelje celo akademik Janiod Sedmih strank – no ja, šele po pičlih šestnajtih urah in pol seje.

   • Nata

    No ja…………vsaj njegovo aroganco je malo ” popilil ” !?

    • Jovo Jamnica

     Patetično piljenje “arogance” je všeč onim, ki obožujejo mehiške limonade.

     • Nata

      Ti bom jaz dala mehiške limonade – po buči !
      Kje si pa dobil tako primerjavo , no ??
      Kaj pa žališ Tv SLO ? To so naše limonade , veš ?!!
      Štefančič pa ena od svetih krav . Zvezda limonad …………

     • Jovo Jamnica

      Sem pač malo bolj svobodno izrazil svoje dojemanje Primčevih milozvočnih eskapad. Mehiške je gledala tudi moja žena, ki jo spoštujem.

 • rubec

  Dragi Admin, ker te imam za domoljuba in poznavalca lepe slovenske besede bi te prosil pomoči. S čim neki je nekdo križal za slovence simbolno drevo lipo da je zdaj zrastel Lipič?

  • Nata

   Ja……narava je muhasta……ljudje pa trole !!
   Pa maš Lipiča – mali lipiček .

   • rubec

    toplo nata toplo, ni pa točno

    • Nata

     Eh, rubec – sem poizkusila duhovičiti , no !!
     Samo , da ni – hm – mrzlo ?

 • Vera

  Po vsem slišanem in prebranem , človek dobi jasen odgovor , da je za sestrelitev kriv Merlak sam , pa tudi Kacin , ki ni pravočasno reagiral in sporočil nadrejenim kako in kaj .Toda Merlak nad območjem Ljubljane ne bi smel leteti v nobenem primeru , čeprav se je dogovarjal za prestop . Veliko pilotov , ki so prestopili v TO, je to naredilo na območjih ob meji , še prej pa sezanilo pristojne ljudi !

  • Iva

   In še, Mrlak je letel le 45 minut za tem, ko je bil nad Igom sestreljen helikopter JLA (je povedal “raketka” – g. Zoran Dernovšek, ki je ta helikopter sestrelil, na tiskovni konferenci, seveda pa mainstream mediji o tem molčijo!!!
   Kar pomeni, da je bil MRLAK od svojih (JLA) takoj obveščen o nevarnosti-sestrelitvi, ki jo lahko pričakuje. On pa se je odločil za let nad največjo cono nevarnosti (varovanja)! Le zakaj?

   • Franc Šink

    Tudi v Brežice so dovažali kruh! Pa ja ni vsega kruh kriv!??

  • rrrrr

   Če si smem privoščiti majhen retorično-nehuman zdrs, bi se vprašal, zakaj ni bil tudi Kacin takrat Mrlakov kopilot? Za Mrlaka torej obstaja dvom, da se je hotel odpovedati proslulemu brozovemu režimu, za Kacina pa tega ne morem zagotovo trditi.

 • centurion

  Pa dajmo raje po njihovo.
  Mrlaka je sestrelila JLA, da izzove incident in povod za stopnjevanje agresije.
  Naj oni dokažejo, da to ni res!!!!

  • Vera

   Tudi to je možno ?

  • Iva

   Ja, to so njihove metode dela, s prstom pokazati na drugega. To delajo že desetletja, oni in njihovi potomci!

  • Olga

   Bravo!!!

   • Jovo Jamnica

    Upam, da ni bil Krkovič takrat, dvojni agent.

 • Olga

  Ponosni bodimo na osamosvojitev in naše osamosvojitelje! Širimo resnico o osamosvojitvi, saj resnica odpadnike in figarje najbolj boli in jih razgalja!

  • b434241

   Meni je ful všeč, da so jih prepotentni Srbi dobili (tudi) od Slovencev. Malo manj mi je pa všeč, da so se srbske pijavke in njihovi slovenceljski hlapci prisesali na slovenski proračun in da je mešanec župan glavnega mesta.

   • Olga

    Izvolijo dedno vlado in popravimo krivice!

   • Jovo Jamnica

    Če bi takrat bili manj proti prepotentnim Srbom in bolj proti jugo sistemu, bi bila tudi lustracija. Vojsko sta nad nas naščuvala Marković in Mesić. Milošević je bil proti, a ga generali niso ubogali.

    • b434241

     Ja, ti maš kristalno kroglo za nazaj in za naprej. Hvala, da si obrazložil.

     • Jovo Jamnica

      To sem dojel že leta 1992, ko sem volil SDSS in dr.Jožeta Pučnika. Dobili smo 3,4%. Od takrat dalje nisem več prestopil praga volišča.

 • xtc

  Zanimivo!
  JJ je povedal in opozoril ravno na tisto kar sem že sam zapisal o helikopterju in Lipiču:
  Skratka gre za ponarejanje zgodovine z vsemi sredstvi jasno pa tostaja;da se zadeva vse bolj lomi sajje neprijetnih dokazov vse več argumentov levakov pa vse manj oz: nimajo dokazov;gre samo za govorice;ki jih širijo preko gostilniških špicljev;kot v yugi:
  Velja pa opomniti nekaj;kar je zanimivo;pod temle člankom so jugo rusofilski komentatorji dobesedno mrknili_kar pove veliko o njihovem lažnem domoljubju zakaj že?
  Ker sovražijo JJ;Nato;ZDA in samostojno slovenijov članstvu EU NE V NEKI NOVI yugi:

  • dr Janez Sveti

   Evo ti sredinec od rusofila, ti ameriškianusoljubec!

   Dr Janez Sveti veteran (uradni)

   • rubec

    No no, ne tako grdo po xtc-ju, madonca sveta.

    • xtc

     On je še kr na fronti;trenutno je v boju s stranisčno školjko_preveč fižola včeraj:

    • dr Janez Sveti

     Če pa dveh stavkov ne sestavi brez Rusov.
     Dr Janez Sveti Sibirski

   • xtc

    A Burske vojne?

    • dr Janez Sveti

     Španske.Bosanske in OVK.
     Dr janez Sveti Mlatilnica

     • xtc

      Ja slednje bi res tegnil biti:

     • dr Janez Sveti

      Kad voljem voljem, a kad ne voljem koljem.
      Dr Janez Sveti Hađar

     • xtc

      Tipičen Sqip!

     • dr Janez Sveti

      Očeš jedna kuglja, dve kuglje ili iz avtamat?
      Dr Janez Sveti Saljihi

     • xtc

      TI samo Squiperie niste srbo in putinoljubi nekaj si pomešal:

     • dr Janez Sveti

      Ti si zamešan, Jaz se pretepam zaradi pretepa in ne zaradi nasprotnika.
      Dr Janez Sveti genij

   • xtc

    Ti tisti sredinec pokaži ženi;mislim ;da je bolj mezinec;pa še štrajka ti:

    • dr Janez Sveti

     Vprašaj svojo. Je bila zadovoljena.
     Dr Janez Sveti istivatli

   • Viktorh

    ..to pa je izpod tvojega nivoja…

    • dr Janez Sveti

     Moraš se spustit na njihov nivo, da te razumejo.
     Dr Janez Sveti genij

   • rrrrr

    Dr Janez Sveti, tako primitivno in žaljivo pa se svetniki ne izražajo, pa čeravno so apostoli sv. Josipa Groznega. Vaša nebesa so na Kurah ali Hanziju, ali drugače, smrdokavre iste pasme skupaj letajo -tudi v svojih nebesih.

    • dr Janez Sveti

     Vojska o skračenju, kurve o poštenju.
     Dr Janez Sveti Genij

 • resnicaboli

  Grozno kaj si dovolijo nasprotniki osamosvojitve ko so praktično še žive vse priče takratnega časa že na veliko lažejo in potvarjajo resnico.

  • centurion

   Predstavljaj si, kako lažejo šele za dogodke 1941- 1946……takrat nas ni bilo zraven…
   NOB, pa to… kup dreka!

   • dr Janez Sveti

    Hvala Bogu za strica Googla.
    Dr Janez Sveti Pričevalci

 • dr Janez Sveti

  Sem ponosni veteran vojne za Slovenijo!
  Za mene Kučan, NIKOLI ni bil moj poveljnik, ampak Janez Janša in to vsi dobro vemo!
  Pilot helikopterja, se je lahko dogovarja za snemanje porno filma ali pa za delo v pekarni, kar me sploh ne zanima. Ne zanima me, da je bil Slovenec.
  VEM, da je bil v uniformi sovražne vojske, letel s helikopterjem sovražne vojske nad strogo varovanim področjem! Edino pravilni, da so ga sestrelili in ne me prosit za obžalovanje.
  Če se je, karkoli dogovarjal Mrlak, bi lahko prestopil zelo enostavno, skupaj z helikopterjem. Ne mi prodajat BUČK! Osebno sem varoval prebeglega majorja JNA (ni bil Slovenec), ki je veliko pomagal TO in je bil varovan,ker je bil na seznamu za likvidacijo s strani KOS-a.
  Torej! Ta major je lahko prestopil, čeprav je imel družino med drugimi oficirskimi družinami, tale NAŠ? Merlak pa ni mogel? Ne mi prodajat BUČK!
  NE, Merlak ni vreden , da je zapisan med naše žrtve vojne za osamosvojitev!
  NE! Kučan ni vreden, da mu rečemo osamosvojitelj!
  Družina, Čast, Domovina!
  Dr Janez Sveti

  • Jovo Jamnica

   …sem ponosen…
   …smo ponosni…
   ;)

   • dr Janez Sveti

    Ne da se mi razlagat.
    Dr Janez Sveti genij

    • Jovo Jamnica

     Nič nisem vprašal. Gre za slovnico. Če si ti “ponosni”, kaj smo potlej mi, ki tudi tako čutimo? To pa je vprašanje!

     • Viktorh

      Na naši Delavski univerzi iščemo slavista…ne vem pa kaj naj bi pomenilo “kaj smo potlej mi, ki tudi tako čutimo? To pa je vprašanje! ”
      Kako pa naj “on” ali “mi” vemo kaj “ti”, “vi” čutite?
      Nehaj se “sprdavati.”

     • Jovo Jamnica

      No, tudi meni se ne da razlagat.

     • Franc Šink

      Ruskega špijona !

     • dr Janez Sveti

      Ne vem kaj Ti čutiš?
      Dr Janez Sveti Jaz

  • macon

   Bravo. Žebljica na glavico.

 • xtc

  Tule se veliko čebuli to ono itd:
  Zadevo je možno povedati zelo kratko;Če bi bil Mrlak navaden vojak;bi zadeva še šla skozi(nepoznavanje vojne taktike in predpisov);ker pa je šlo za majorja (višjega časnika) pa je popolnoma jasno;da ni šlo niti za nesrečen slučaj niti nepoznavanje pravil vojskovanja in taktike:
  Vse ostalo je nakladanje in laž in bi tudi na vsakem vojaškem sodišču v razvitih demokracijah zadeva padla takoj;saj nimamo opravka z “kanonfutrom” ampak višjim čatnikom ;ki se je dobro zavedal naloge in njenih posledic a je očitno v svoji prisegi bolj bil na strani JLA kot svoje domovine;kar je pač plačal z glavo in to po svoji neumnosti_sedaj pa se skuša delati nekega heroja_skratka še en bedak;ki je mislil ;da je nesmrten in takih je v vsaki armadi kar nekaj:

 • domovina mili dom

  Krneki. Če bi Merlak imel namen prestopiti k osamosvajanju Slovenije, bi to lahko naredil čisto svobodno prej pred zaprtjem kasarn. Če pa je hotel prepeljati helija, pa je smer Pohorje ali druga “divjina”, ne pa center Ljubljane, haloooo. Loleki komunistični mal bučnt z glavo.

 • von Rhein

  Kacin,eden največjih lažnivcev je ugotovil po kateri poti naj mašira,da bo prišel do mehke postelje v politiki.Izraelsko srečanje med njim in Kučanom je zelo pomembna zgodba,ki je nobeden razen Janše še ni omenil.Škart orožje,mrtvi in igračkanje s Pilatusi je bil hobi “lažnivega nakladača”.

  • sprehajalec

   Amaterski ljubitelj letalstva Kacin, je postal glavni nabavnik za letalstvo z Javno denarnico.

   • Franc Šink

    Mislim da je to bila Iskra Delta.

  • sprehajalec

   Šušljalo pa se je, da je šel posel s Pilatusi čez iskra Commerce z 3% provizijo. Naključje je bilo, da je bila takrat tam tudi “njegova”. Na soprogo mislim.

   • Dusan Marn

    vsak posel ki je bil placan z drzavnim -nasim-denarjem je bil delezen provizije ,,prav nicesar se ni kupovalo brez provizije ,,to je zeloooooo pridobitna –rabota-se iz juge ,,no takrat so provizije delili tudi v naturalijah,kasneje pa je bilo bolj prakticno v kuvertici ,,in v novodobni drzavi se je to prav razbohotilo ,,a o tem ne more nihce od gospode govoriti ker so bili prav vsi vpleteni v take posle ,,pa ni vazno iz katere sekte je kdo bil ,ce bi meni kdo kaj dal bi tudi vzel ,,saj nisem nor da nebi ,,in tisti ki trdi da tega ni vzel je ali laznjivec ali je z njim kaj zelooooo narobe ,,prav vse kar ima le malo polozaja je skorumpirano do amena ,,ja brez podkupnine se zeloooo malo zadevic opravi ,,se v ambulanti si delezen drugacnih prijemov ,,in tako je povsot ,,zal je korupcija ze tako presegla vse meje da ga ni junaka ki bi jo mogel ustaviti ,,

    • sprehajalec

     To mi je jasno, tudi za vsak posel, ki se izvede za “medicino, farmacijo” se to zgodi. Da rabiš firmo posrednika pri vsem tem, mi pa ni jasno in to vidim kot ostanek prejšnje države in sistema “pooblaščenih uvoznikov in izvoznikov”. Konec koncev pri tako velikih denarjih, bi vojska takrat lahko ustanovila neko svojo firmo za te nemane, ne pa da je Šešok moral pomočiti prste. Pa še kdo, konec koncev ti Commerci so bili prežeti z udbaši. Tragedija pa je, da se to še danes dogaja.

  • tinta

   Kaj pa ograjo je že vrnil nazaj na njeno mesto ?
   Sicer malenkost proti ostalem ….. o karakterju pa le nekaj pove.

   • Franc Šink

    Kacinov klanec pove vse!

   • von Rhein

    Kar tipi kot je Kacin ukradejo nikoli ne vrnejo.Zaradi neznanja pa tudi marsikaj uničijo.
    Če bi njega dali v prešo podobno kot Janšo bi bilo zelo zanimivo.Dokazi.Določeni dnevi,datumi,osebe,koliko,kje kdaj.Posvečeni vedo.Ker so bili udeleženi v komediji molčijo in ščitijo,prikrivajo in skrivajo.

  • Franc Šink

   Ne morem verjeti da je ta Kacin(iz Besnice pri Kranju) toliko tiho zadnji čas !

   • Johan

    Ni še pravi čas za ultra levičarja !

 • sprehajalec

  Kdor tiste zmešnjave ni doživel, ne more vedeti kako je bilo. Krožile so govorice o specialcih, pa desantih, pa četnikih…
  Vsak, ki je imel puško je meril v nebo, če se je slišal kakšen ropot, še bolj pa iskal, kam bi se skril. Živčnost in zmešnjava je bila na višku. Takrat se je poročalo o sestrelitvi helikopterja z velikim zmagoslavjem, kasneje se je lansiralo govorice, da je vozil kruh, pa da je hotel prestopiti.

  Slovenski vrh je takrat vedel tudi za načrte, da se poskusi izvesti aretacijo slovenskega vodstva, zato so pripeljali del brigade iz Niša v Cerklje. Govorilo se je o Niških specialcih. Dejansko je bil planiran njihov prevoz z helikopterji v Ljubljano oziroma okolico, vendar je bil zadnji hip preklican. Računalo se je predvsem s to možnostjo v zvezi s helikopterjem nad Ljubljano.

  Prvovrstno pričevanje tega poda nekdanji pripadnik Hasan Omerović, ki je to potrdil v tejle oddaji. Pa naj si vsak ogleda; https://www.youtube.com/watch?v=tmqyAG6s52U

  Na 26.30 minuti je govora o prihodu v Cerklje in kakšni so bili originalni načrti.

 • garfi

  Sestrelitev sem videl in let je bil agresiven. Zakaj koristoljubnež kacin molči ?
  Verjetno, ker je njihov in zaščiten.
  Očitno je Janša zopet končna tarča.

  • Vera

   In Krkovič .

 • Nata

  Upam , da je to slišal , ali čital tudi kdo , ki ” nič ne ve ” ??
  Vidite kako enostavno so potvarjali dejstva in dokumente !!
  Za crknit no……vse za svoje ritkice ?
  Ja, prav gotovo …….vse za svoje riti !

 • Janez

  Pa ?
  Naj govorijo kar hočejo !
  Edini na kogar se je dalo 1991 leta zanesti je bil J. Janša, Tone Krkovič, dr. Pučnik .. fantje in možje iz TO itd.
  Ostali so bili bolj ?
  Vprašljivi in neprredvidljivi – sopotniki. In “podtikovalci polen” pod noge pravim osamosvojiteljem !
  Nevarno je bilo pa res !!

  Realen primer !!

  Moji dobri prijateljici T.P. ! V LJ !
  Je v času cca 1991 !!

  na vratih “visel en neslovenec” in ji govoril !
  ” z vami Slovenci – bo slabo !
  Mi ndslovenci dobomo v kasarnah orožje in se gremo boriti proti TO.
  Naše ženske bodo šle pa v kasarne – na varno ”

  T. P. lahko priča osebno o tem realnem dogodku – na uradni zapisnik !! Če kdo žželi ! L.r. JANEZ KOMENDA

  P.s. PREBERITE ŠE OSTALE MOJE ZAPISE NA TEM PORTALU. ZLASTI TISTO O ” ABORTIVNEM LOBIJU”

 • Peter

  Čudim se neskončni naivnosti.
  JLA, vojska z izjemno dobro obveščevajno službo, prepusti helikopter Gazela v roke slovenskemu piloti ob konfliktu s Slovenijo? Kar tako, na lepe oči
  Ste nori, al kva, no?

  • Johan

   Ti pa nič ne razumeš ali si tup, slovenski levičarji in komunisti so bili hrabri, da pobijejo Slovence, za to akcijo je dobil Gazelo !

  • sprehajalec

   Tukaj ti ne dam prav Peter, takrat se to še ni gledalo. Tudi pilot Marjan Jelen je mislim da takrat streljal po krvavškem oddajniku oziroma letel nad Karavankami. Vsaj tako se je na začetku govorilo.

   • Peter

    Glej, ne vem kaj se je dogajalo. Vendar si ne morem misliti, da JLA ni niti slutila, da se Merlak dogovarja za prebeg in mu je mirno dala helikopter.
    Poleg tega ni pojasnjena vloga kopilota. Kdo je bil? Je bil obveščevalec s pištolo, ki je Merlaka prislil, da je letel nad Cankarjevim domom? Skratka, nič ne vemo.
    Vem samo, da mi gre na jetra da tam ena Jeftina glumica Podočnjakova upa, da bo na ta račun dobila penzijo za zaslužne, no.

    • sprehajalec

     Za JNA je bil šok v tisti fazi, da bi razpadlo tisto, na čemer so vse gradili. To je bratstvo i jedinstvo. če bi v tisti fazi začela z deiferencijacijo na nacionalni osnovi, bi negirala sama sebe. Preprosto niso upali, čeprav je logika govorila, da bi morali. konec koncev si imel takrat Kolška, pa Čada, pa Broveta. nasploh v letalstvu si imel pa nadpovrečno zastopanost Slovencev.

     Tukaj imaš Marjana Jelena, na 13 minuti, je še danes dol. https://www.youtube.com/watch?v=NEhXeQaFUVM

     • tinta

      Ja, res srbskih Slovencev.

   • tinta

    sprehajalec, ….. baba čula, baba rekla, dej, dej…..

    • sprehajalec

     Kaj več veš, da si se ravno v to vtaknil?

 • Franc Šink

  Druže Tito vidi svojih komunista vidit češ da od toga nema ništa:(prevod na Googlu)

  • Johan

   No tale tip- parazit komunistični in uničevalec Slovencev, nam bi v tujem jeziku pamet solil.

   • Franc Šink

    Kletvice se lepše slišijo v srbohrvaščini(nemoj da ti j…..)

  • if

   Tito je bil niče demokraticije, bil je hinavsko nedemokratičen.
   13. maj 1941, Tito preko radiograma Moskvi: “Pripravljamo se na odziv v slučaju, če boste napadeni.”
   Isti dan je TIGR bil prvi boj proti nacifašističnemu okupatorju na slovenskem ozemlju, ki je bil tedaj v spregi s Titovimi komunisti.

 • Kučko pod pručko

  Milan Kučan je največja naravna katastrofa, ki se nam je lahko zgodila!!!

  • tinta

   O, Benito je za seboj pustil tudi lepo in bogato zapuščino. To še danes vidimo po vsej Primorski in še malo čez. Estetsko in trdno zgrajene zahtevne stavbe, vile, ceste, mostovi, kaverne…..
   Kakšna pa je današnja kvaliteta naših avto cest ? Katastrofa, ob vsej mehanizaciji in sramotno visokih stroških.

   • Kučko pod pručko

    Ja, Benito ima kaj pokazati pa tudi po Dolfetovi cesti se vozimo še dandanes. Niti ena dobrina, ki bi ji botroval Kučan pa mi ne pride na misel. Sama škoda!!!

 • Sredinec4U

  Sem moral pogledat na koledar, v katerem letu živimo…levi in desni komunisti so stuck in time press.

  • sprehajalec

   Ti bi vse to preskočil, pa začel z resnimi problemi?

   kako boš pa začel, če vedno znova daš glas levim? od leta 2009 niso storili čisto nič, razen zapufali državo do zgornje meje.

   • Sredinec4U

    Wow, narobe si ugotovil, katero politično opcijo volim od 1991 dalje. Poizkusi še kaj povsem zmotno ugotoviti o meni. Verjetno tudi veš, kaj si mislim o migracijah, Trumpu, Boko Haramu, troprstih lenivcih in belih miškah.

    • sprehajalec

     Oprosti, narobe sem ocenil. Voliš torej Ivana Janeza.

     • bolimeđoko

      no pa še kar mal se sprehodi pa, če opaziš, kakšen kamen na poti pa ga kar brcni proč s poti. hi, hi.

     • sprehajalec

      Hi, hi, hi…

     • Sredinec4U

      Ne, volim soseda, ki je korekten in pretežno pošten (hja, politik nikoli ni popolnoma pošten), je pa pač slučajno član SDS. Žal. Alternativa je ena 18-letna študentka iz NSi in lokalni priskledniki orto komunistov, ki jih bom volil takrat, ko se bo leto začelo na petek trinajstega.
      Ti mi s svojimi vnaprejšnjimi sodbami ljudi, o katerih ne veš absolutno nič, sicer deluješ podobno opran kot levi fanatiki, seveda pa imaš o sebi precej boljše mnenje, kajne?

     • sprehajalec

      Aha, Božo Predalič je torej tvoj favorit. Kdo bi si mislil.

      Vsak se rad skriva za kakšno masko, pa potem ugotavlja “v resnici me sploh ne poznate”. Ali kot so dejali v filmu, “jaz sem vsak trenutek lahko takšen kot vi, vi pa nikoli ne morete biti takšni kot jaz”. Kar seveda navdaja z zadovoljstvom. Anonymus, Skrivnostnež. Človek tisočerih lic in zmožnosti.

      V praksi je pa vendarle tako, da ponavadi že en stavek izda človeka.

     • Sredinec4U

      ??? Takšne psihopate, kot si ti, ženske rojevajo ali se ustvarjajo v umobolnicah??? Kdo za vraga je Božo Predalič, tvoj osebni Fredie Krueger???

  • Peter

   In kaj si ugotovil? V katerem letu živimo?
   Če mene vprašaš, tam nekje okoli 1970, no.

  • dr Janez Sveti

   Pojdi na sodišče in RTV preverit! Presenečen boš.
   Dr Janez Sveti Vzporedni svetovi

 • rubec

  Da se ne bi preveč matrali bom jaz povedal kaj se je v resnici zgodilo s helikopterjem in kako je ta usodno zaznamoval tudi moje življenje. Žena je najinemu sinčku kupila kinder jajček v katerem smo našli helikopter. Sinček se je začel histerično dret mami mami pajk pajk tako dolgo dokler nisem iz same jeze vse skupaj pojedel. Potem se je pa žena začela dret da sem prasec sinu pojedel kinder jajček. Od takrat sem ločen.

  • xtc

   Od česa?
   Helikopterja?
   Kinderjajčka Al babe v burki?

 • Slobajker

  Levi al desni korito je isto !! Dobro da ni rekel da je posnetek zmontiran !!

  • sprehajalec

   Ni isto, če se levi pasejo na koritu 80% razpoložljivega časa. Kako bo isto? Zakaj pa levi volilci ne pustijo še desnih, da se malo popasejo?

  • Peter

   Torej je tebi vseeno, ali se voziš po levi ali desni, cesta je ista?
   Darovalci organov, no.

   • rubec

    On se je vozil nekoč. Od takrat je v jarku.

   • xtc

    dO PRVEGA tovornjaka al traktorja pa gre:

  • tinta

   Korito je res isto, ampak pri koritu se drenjajo in ga srdito praznijo samo levi praš…. i..

   • valentin

    Korito je res isto in praznili bi ga vsi z leve in tudi desne, a ima narod kaj od tega praznjenja, ki ga napaja razen razdora, pa je drugo vprašanje,

    • bolimeđoko

     Ali misliš, da te, ki praznijo korito, kaj briga, če si ti lačen ?

     • valentin

      Niti malo.

     • bolimeđoko

      Naj ti zdravje dobro služi, sicer si “nasankal” po dolgem in po čez.

     • valentin

      Hvala, tebi tudi.

  • komar marko

   Zakaj pa ste potem tako zAGRIZENO borili na vstajah? Za korito ali program PUF NA PUF? Ja Devisški otoki so neiznerno hvaležni! Kanede!

  • Tanja Bor

   Ni isto.

 • dob

  Kacinu je šlo najbolj na živce to, da ni od helikopterja nič ostalo. Niti vrata, ki bi šla lepo h njegovi ograji.

 • komar marko

  No ali bo kdo od levakov dal kako pobudo o stroški revovacijezastarelih tankov v IZRAELU. Vsaka renovacija tanka je baje stala nekaj čez 1 MIO EUR. Ko so se vrnili so šli direktno v konzervans! Ajde levaki bo kej ali ne bo nič!

 • Michael

  Prvak v manipulaciji. Preden napadete še enkrat poslušajte vse tri izjave.

  • komar marko

   No razloži nam neukim,

   • Peter

    Zakaj bi nam razlagal kučanove manipulacije?
    Ali je prvak kdo drug, pa sem spet neki zamudu, no?

   • bolimeđoko

    Kakšne razlage še hočeš ? Najprej preberi potem pa štampaj grrrrr.

 • von Rhein

  Prvovrstno pričevanje tega poda nekdanji pripadnik Hasan Omerović, ki je to potrdil v tejle oddaji. Pa naj si vsak ogleda; https://www.youtube.com/watch?…

  ————————————————–

  .

  • von Rhein

   Tudi sosednji video ,posnetek spominov Vasiljeviča si je vredno ogledati.Nekje od 43 min dalje do konca prvega dela,ko govori o Sloveniji in helikopterskih enotah.

 • dob

  Jugoslovenarji zdaj pišejo knjige o tem, kako je Janša napadel SFRJ in jim podlo uničil Jugoslavijo.

  Tito jim je obljubil lepe sanje, katerih uresničitev je preprečil Janša. Niso se mogle uresničiti, ker je Janša hotel Slovenijo samo zase. Prehitel jih je in Jugoslavijo uničil s pomočjo Pučnika, za katerega pa se pa itak ve, da je bil revanšist.

  Jugoslovani so tako izgubili priložnost, da bi imeli Jugoslavijo, za kar je kriv Janša.

  Zato naj zdaj Janša plača.

  A majo Jugoslovani pravico do odškodnine za storjeno jim škodo, za izgubljene sanje?! Seveda jo imajo! Kje pa je zdaj pravica, a pravni sistem kaj dela na tem?

  Ker je Jugoslavija razpadla po Janševi zaslugi, je normalno, da se Jugoslovani, ki so se naselili tja, kjer je bil frej plac, in si tam ustvarili rezervno Jugoslavijo. In ta frej plac je Slovenija, ki jim jo je kučan pogrnil z besedami: Nič več ne bo kot je nekdaj bilo, ampak bom jaz poskrbel,m da boste tukaj doma in čez čas se boste počutili, kot da se nič ni zgodilo.

  in tako je tudi bilo!

  Pod okriljem tistih, ki so ostali verni Titankamonovi ideji, so tisti redki, ki so še ostali, ki jih Janša še ni pregnal z domov, ustvarjali zdravo jedro SFRJ znotraj Slovenije. In zdaj tu živijo mirno in delijo svojo idejo s Slovenci, ki delijo to njihovo idejo. Nikomur nič slabega nočejo, živeti hočejo v miru in širiti svojo idejo o Jugoslaviji.

  Imajo vso pravico do tega! Kaj se bodo umikali Janši?! Lepo vas prosim.

  Le tega ne vedo, koliko časa bo še tako, ker vstaja nacionalizem, v glavnem Slovenci, ki imajo neko drugo idejo, in bi radi Slovenijo zase. Kako absurdno! Človek bi si mislil, da so se že navadili v 25 letih. A so se očitno le potuhnili, kar kaže, kako nevarni so in pokvarjeni.

  • Janez

   Tole !
   Pa jaz drugače vidim !!

   E YU je leta 1971 sesul !!

   nihče drug kot HR pevec Vice Vukov – s pesmijo Tvoja zemlja !!
   Hrvate, politične emigrante je pozval : ” tu je tvoja zemlja, tu sagradi dom “!?

   Oglejte si video samozavestnega nastopa tega naj HR pevca !
   Spomnim se dobro !
   Panike – ki jo je povzročil 1971. leta. 1972 – pa je sledila HR pomlad !!
   V. Vukov je postal državni sovražnik št. 1 ex KP, ZK YU.
   LETO 1971 JE LETO RAZPADA EX KP, ZK YU !!
   1991 se je razpokana že razpadajoča hiša, država – le sesula ! Hvalabogu – sesula !! L.r. JANEZ KOMENDA

   P.S. ČE SMO ŠE BOLJ NATANČNI !! Pravzaprav
   …je ex KP, ZK YU SESUL ŽE SAM EX KP, ZK BROZ MED 9. – 12. 5. 1945 !! L.r. JANEZ KOMENDA

   … S SVOJIM UKAZOM PPOLK OZNE JEFTU ŠAŠIĆ – u : ” P O B I. J T. E. V S E “!! Ujtetnike seveda !
   Glejte iintervjuje raziskovalca Pere, Petra Simića, ki hrani dokaz tega strahotnega ukaza !!

   • dob

    Vice Vukov je direktor bolnišnice, ki jo je odprl Janša v Avstraliji, z denarjem od prodanega orožja.

    • Janez

     Oh, oh !
     Od kod ti pa to ?
     Take stvari je pa treba dokazati !!
     Katera ptičica !!
     ti pa take pesmi poje oz. Kateri vran ? Ti jih kraka ? Dokazi – prosim !! L.r. JANEZ KOMENDA

     • bolimeđoko

      pa saj vendar vidiš, da je to vicev, a ne?

     • Janez

      Se šalim !
      Ne mislim, da si ta ” ptičica – spakovalka ” ti !!
      Ne bi jo bilo pa slabo poznati – pod pravim imenom – da poda dokaze !
      Ali pa “zapre klju” !!
      Tista pesem Vice Vukova j- Tvoja zemlj !!
      e dejansko delovala kot ena – mega bomba !!
      JLA oficirji v Kranju – so čisto ponoreli !! Od jeze – seveda !!
      Najhuje je bilo pa tole: vse ženske so oboževale Vice Vukova : ” lep, fin, pogumen, pravi moški !!
      Tega JLA. oficirji – niso mogli prenesti !!
      Besed –
      Vice Vukov je ” pravi muškarac” !!
      oficirji JLA ” kaj ste pa vi ?!” Tako je bilo ! Ex KP, ZK je prestrašena na smrt 1971. l JANEZ KOMENDA

      P.s. mrtvaško je zadrhtela 1971, 1991 – pa je ex KP, ZK – ” umrla” . Hvala Bogu !!

     • dob

      Dokazati?
      Ne na naših sodiščih. Tam zadostuje, če kučan reče.

     • Janez

      Ja!
      Se strinjam.
      Slovenska sodišča so obupna. Ex KP, ZK sodnike v penzijo ? Mlajše ? L.r. JANEZ KOMENDA
      P.S. MLJAŠE PA NA EU IN ZDA PRAVNO DOŠOLANJE?!

 • Unikatna

  Lahko bi bil prestopil takoj!! Res so nekateri čakali, kako se odvija in nato prestopili. Napaka je, če se ni boril na strani Slovenije, čemu potem spomenik?! Gospodu Krkoviču se ne bi smelo soditi oz. sploh do tega postopka ne bi smelo priti!! Če pa je nekdo vedel za Mrlakov prestop in ni javil naprej, naj tisti prevzame odgovornost! Pika! Sramota res…adijo pamet!!!

  • bolimeđoko

   Unikatna , NATANKO TAKO in NIČ DRUGAČE. amen

 • Dokument, zabeležen v evidenci, iz leta 1993, dokazuje da je janez vedel za Mrlaka in njegov namen prestopa, in da je Mrlak to izrazil že pred 25.6.’91.

  Čudno, da se potem leta 2016 ne spomni nič o tem.

  • bolimeđoko

   Čuj, kaj ti se šele pripravljaš za vstop v malo šolo ?
   Ne laži tule in ne razdvajaj naroda, sicer se ti slabo piše. .!!!

   • Nič od prebranega ne negira tistega dokumenta.

    • xtc

     Ki je overovljen:
     JJ PA NI OVEROVIL NOBENEGA:
     Beeeeeeeeeeeeeeeeeee:

  • xtc

   Bildi?
   Zopet kakanje;kot vsaj še pod štirimi nicki?

  • Janez

   Pa ?
   Saj je J.J pojasnil zadevo. Menda ja razumeš slovensko.
   Namen je M. morda imel, ni pa dejansko prestopil. A ne ? Kaj tu ni jasno ?
   Sam bi moral priti k TO! A naj bi ga TO šla v vojašnico JLA iskati ? Kaj sploh hočeš ?l.r. JANEZ KOMENDA

 • avtohtoni neandartalec

  Slovenijo je preletavalo takrat več različnih plovil, od tujih medijev, do domačih diplomatov in atašejev obeh vojsk. Mrlak je bil samo še eden od teh.
  Kako je lahko potem posebej ogrožal Slovenske interese, sploh če je res napovedal prevzem helikopterja za TO?

  Če je bil nevaren, zakaj ni bil helikopter oborožen?
  In na koncu še najbolj pomembno, nikoli, ampak verjetno res nikoli ne boste videli, da v vojaškem helikopterju sedi en sam pilot.

 • avtohtoni neandartalec

  Točno tako, po vojni so se masovno ponarejale listine JLA, na tisoče fotokopij se je pojavilo, s katerimi so posamezniki dokazovali svojo stanovnjsko pravico, čeprav so se v prazna vojaška stanovanja vselili med moratorijem. Največ jih je ponaredil prav MORS, kaj pa mislite,da naša vojska kaže kot dokaze na deložacijah, skrajno sporne fotokopije odločb JLA in uradno uredbo o prenosu premoženja in nepremičnin JLA na Slovensko državo, ki jo je podpisal Janša. Če ti dve nelegalni in neverodostojni izmišljotini združiš v celoto, dobiš konstrukt, na podlagi katerega so se tisoči obogatili, na tuj račun. Kaj to pomeni za našo vojsko in pravosodje, pa naj si vsakdo misli svoje, meni se zdi še pljunka na njih škoda stran metat. Mogoče je res Kučan kriv, ampak okoriščajo se pa še danes drugi, tudi niso vse fotokopije enake, ene služijo kot osnova za 50.000 + evrov vreden kapital, druge kot sredstvo političnih manipulacij, meni osebno pa so bile najljubše fotokopije tiste, objavljene na strani Udba.net.

 • avtohtoni neandartalec

  Pokažite mi en dokument ali posnetek, na katerem Miloševič trdi, da bo zmagal v Sloveniji.

  Miloševića bi bilo treba predlagati za posthumno nagrado za mir, brez njega, bi bila večina od nas danes mrtva, Mešić in Marković pa bi morala za svoje zločine proti človeštvu in veleizdajo Jugoslavije končati v Hagu.

  Slovensko ozemlje (nekdanje karavle JNA ob meji) in vitalne objekte (nuklearka) do danes okupirajo Hrvati, Srbi si ne lastijo niti milimettra Slovenske zemlje, Janezu se meša.

  • janez zorman

   Slabo si poslušal Miloševićeve nacionalistične govore. Yugoslovanske vojne in nacionalizem je sprožil že v Gazi Mestanu, ko se je požvižgal na Drnovška – vrhovnega poglavarja Yugoslavije v tistem času.
   Za vse svoje rabote je uporabil YU generale, med katerimi je bilo tudi veliko Slovencev in nacionalistične umetnike ter znanstvenike, zdravnike (tipa Karađić). Imel je zelo podoben cilj kot ga je imel Hitler, le da je šlo za manjši prostor. Metode so bile praktično enake.; dogovarjanje pod mizo, genocid,…

  • kokobily

   Med neandertalcem in homo sapiensom je nekih 40-50 tisoč let razvojne razlike.
   Pohiti prijatelj, zaostajaš ; razen seveda, če ti je avtohtonost vezana na področje “vzhodno od raja (reke Drine)”, pa si po vasioni in Bogu od vseh grehov že vnaprej SLOBOdan.

 • avtohtoni neandartalec

  Povsod živijo dobri, slabi in zelo slabi ljudje.
  Kako je potekala mobilizacija ne vaje TO, ki so se spremenile v osamosvojitveno vojno, lahko iskreno pove vsak izmed nas veteranov, kot sem že opisoval, meni so pred pragom doma udbaši izročili poziv ter zagrozili, da me bo zaprla milica, če se ne bom odzval. Takšna represija je bila v Jugoslaviji normalna, z vojaškimi zadevami ni bilo nobene šale, če si bil pripadnik neke organizacije, si moral opraviti svojo dolžnost ali je morebitni upor postal predmet pravnega postopka, zato smo raje ubogali, pa tudi sicer vaje TO niso bile jič tako groznega.
  Nacistični okupator pa je najprej popisal slehernega prebivalca dežele, ki jo je okupiral, zasužnjen narod so razdelili na tri razrede državljanov, od katerih so bili samo prvi razred potomci Nemških družin.

  Slovenski mobiliziranci so bili ločeni na različne enote in razposlani po vseh nacističnih bojiščih, tako rekoč po celem planetu, Nemški gospodarji so jih ločili zato, ker nam niso zaupali, nenazadnje so nas okupirali, čeprav so večkrat šli fantje radi med nacistične vojake in miličnike. Saj zato so nam pa prodali domovino, da bi lahko postali nemci in služili rasi nadljudi.
  Priprave so potekale več mesecev, ko so naredili popise in raziskali družisnka debla slehernega Slovenca, so jih najprej vabili na zdravniške preglede. Že takrat bi lahko zbežali v partizane.
  Nato so šli na vojaško urjenje, ki je trajalo štiri mesece, v vsem tem času ni uspelo pobegniti nikomur, kar je meni znano, čeprav niso bili na nobeni fronti in bi lahko ušli kdajkoli.
  Dezertirali so šele po protinapadu Rusov in izkrcavanju zaveznikov, takrat so postali partizani, ker je šlo Nemcem slabo in so si hoteli rešiti rit. Teh izdajalcev je bilo na koncu več kot pravih partizanov.

  Kdo je torej pobijal koga po vojni?