fbpx

Medijske manipulacije

Urednica One Sabina Obolnar (foto: STA)

(replika na UVODNIK, Ona, 17. november 2020) “Epidemija je v ljudeh vzbudila najslabše”, piše urednica One Sabina Obolnar v uvodni kolumni.

No, “najslabše” (grožnje, prezir, teptanje, …) se je pojavilo že februarja 2020, potem ko je medijsko ustvarjeni dončič Šarec odstopil (odvrgel puško) in računal na zmago na predčasnih volitvah. Antijanša ljubljanska scena (nekulturni kulturniki, nevladniki, samozvani intelektualci, militantna levičarji z grožnjo smrti) so takrat sovražno korakali po ulicah in agitirali proti SMC in DeSUS, ker sta začeli razgovore z J. Janšo o sodelovanju v novi koaliciji. Namesto, da bi mediji – komentatorji podprli sodelovanje različnih strank, ki so želele sodelovati pri reševanju množice družbeno-ekonomskih problemov v času, ko je na vrata že trkal virus (covid-19), so imeli vse bolj nasilni protesti – protestniki (smo že pozabili?) “podporno medijsko spremljavo”, celo na 1. programu javne RTVSlo.

“Toliko anonimnih in tudi podpisanih groženj, kot jih dobivamo novinarji …”, nadaljuje pisanje urednica One, ki sicer ni podpisala peticije F22 o pritiskih na novinarje urednike.

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc sporoča o alarmantnih težavah reševalcev in zdravstvenih delavcev glede oskrbe ilegalnih migrantov v svojem lokalnem okolju. (Foto:STA)

Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc sporoča o alarmantnih težavah reševalcev in zdravstvenih delavcev glede oskrbe ilegalnih migrantov v svojem lokalnem okolju. (Foto:STA)

V nadaljevanju omenja župana E. Rojca (sicer SD, napiše) in njegove besede o novinarkah s “kurjim sindromom”. Nato nadaljuje o mandatarju (od kdaj?) Jožetu P. Damijanu, ki je ministrico A. Pivec primerjal s kurbo: “Kot pravimo na Štajerskem: šla bo kot kurba s plesa, ko je JJ ne bo več potreboval. In to bo ob prvem glasovanju v parlamentu, ko DeSUS ne bo več zagotovil glasov. Vsem je to jasno, razen njej.” Torej Pivčeva bo žrtev Janše, je napovedal JPD (resnica ga je povozila). No, tako so razmišljali tudi “eminentni” Delovi kolumnisti (sic!). “Vsi vemo kakšen je” še vedno javno papagaja in blati Janšo šarasta Jerca in stigmatizira brez navajanja primerov. Sedi Jerca, cvek, bi jo ocenil vsak pošten učitelj. Kaj pa novinarji?

Zakaj Obolnarjeva, ki veliko piše o odnosih (do žensk) ne napiše kako je JPD tvital in osebno žalil Pivčevo: “… Je zgolj oportunistka, ki je dobila svojih 5 minut v SLO politiki. Za teh 5 minut bi dala tudi spodnje hlačke, kaj šele, da miži ob fašistični ideologiji. …” (citat povzet iz objave A. Pivec “»Kul« odnos do žensk ali kaj pomeni črka P!?”

Jože Damijan (Foto: STA)

Namesto zgornjega primera doda Obolnarjeva drug primer, da uravnoteži Damijanove žalitve in bralcem in bralkam sugerira “Vsi so isti.” in navede, seveda, člana SDS, tvit Davorina Kopšeta, vendar ne pove, da gre za odgovor prepotentni Bratuškovi, ki je na nasvet o uporabi vladne aplikacije “ostani zdrav” natvitala: “Ne bom si je naložila (OstaniZdrav), dokler ne bo nedvoumno jasno, da mi Aleš Hojs pri gibanju ne more slediti”. Da gre za paranojo ali pa nesramno politično zavračanje koristne aplikacije je Kopše sarkastično (brainstorming) opozoril v repliki: “To je tip ženske, kakršne si pred leti med 3h in 4h zjutraj našel osamljene v diskotekah. Lahko si jih odpeljal za bližnji vogal.” No, Obolnarjeva metafore ni hotela razumeti, tako kot ni hotela razumeti takratnega ostrega, vendar dopustnega Janševega tvita o dveh RTV medijskih prostitutkah.

P.S.: Delovi novinarji naj pometejo pred svojim pragom! Dobro plačani kolumnist J. Markeš (dežuren za diskreditacijo JJ) je januarja 2019, v spletni klepetalnici množice sodelujočih, mene in Vilija Kovačiča opisal kot “zdrizasta psihopata identična podganam, ki mrgolijo po kloakah”, ker sva javno obelodanila njegovo kolumno Dreyfus na šestdeset podlage (Mag, 2004) v kateri je napovedal medijski stampedo, ki ga pripravlja paradržava na J. Janšo, kasneje pa je naredil obrat na glavo in se je stampedu priključil. Zato ga je V. Kovačič označil za Juda Iškarijota.

Več na https://mojcavocko.si/2020/08/17/sovrazni-govor-in-vulgarizmi-je-markes-tudi-not-padu/

Iva Pavlin Žurman