fbpx

Medtem ko božič izginja iz javnosti, slovenska pisarna Evropskega parlamenta ponuja komunističnega dedka Mraza

Fotografija Evropskega parlamenta Slovenije, ki je neprijetno presenetila slovensko javnost. foto: Twitter.

Če so evropske institucije nekdaj veljale za glas razuma, temu očitno ni več tako. Slovensko predstavništvo Evropskega parlamenta je pred nedavnim šokiralo z nekakšnim voščilom, v kateri ekipa Evropskega parlamenta iz Ljubljane vošči »vesele praznike«. Na fotografiji je namreč v družbi zaposlenih v EP prikazan dobri mož, ampak ne Sveti Miklavž, ki tradicionalno nosi darila v naših koncih, niti ne Božiček, ki je ameriška verzija nizozemskega “Svetega Niklasa”, temveč Dedek Mraz, ki so ga izumili v Sovjetski zvezi kot komunistični odgovor na zahodno praznično decembrsko tradicijo.

Potem, ko je voščilo sprožilo veliko ogorčenja, so prispevek s spletne strani ter s Twitterja umaknili, saj ni več dosegljiv – razen na Instagramu (TUKAJ). Ob tem je pomenljivo, da na spletni strani slovenskega predstavništva Evropskega parlamenta ni bilo mogoče ugotoviti, kdo je zaposlen v tem predstavništvu in kdo je vodja pisarne. Teh podatkov namreč spletna stran ne vsebuje. In kar je najbolj pomenljivo: proti takšnemu načinu voščila se je na nek način opredelil celo nekdanji evropski poslanec, sicer liberalec Jelko Kacin.

Je pa po svoje zanimivo, da se je zadnje čase zelo razpasla navada, da mnoge institucije (celo Slovenska vojska) in podjetja iz voščil umikajo omembo besede »božič«, ampak voščijo le še »vesele praznike«. Mestna občina Celje je v svoje voščilo vnesla celo »duhovit« nadomestek, saj je svojim prebivalcem namesto božiča zaželela »pravljične praznike«. Tudi sicer po Sloveniji božično zgodbo slišite samo še v cerkvah in po domovih – v vseh »urbanih« središčih vam bodo namesto tega ponudili vile in palčke ter pravljično oz. magično vzdušje.

Foto: Demokracija.si

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je na Twitterju komentiral: “Sramota. EP Slovenija si ne upa voščiti niti Božiča niti Dneva samostojnosti. Objavlja pa sliko sovjetske ikone.” Tudi EP Slovenija se je na Twitterju nato odzval z naslednjim sporočilom: “Spoštovani, žal nam je, da naše božično-novoletno voščilo veselja, miru, strpnosti in ljubezni pri nekaterih na Twitterju ni bilo tako sprejeto. Namen je bil le voščiti v tem duhu. Ker v tem prazničnem času ne želimo nikogar tako vznemirjati voščilo umikamo. Hvala za razumevanje.”

Skratka, božič, ki je bil že doslej za mnoge bolj »lupina«, vse bolj izginja iz javnosti – pa ne samo slovenske, pač pa tudi iz evropske …