fbpx

Medtem ko Italijani in Avstrijci dosledno spoštujejo ukrepe, slovenski dijaki čez mejo zavračajo testiranje!

Socialni demokrati pozivajo k ukinitvi nošenja mask v šolah. (Foto: Twitter)

V oddaji Tarča so včeraj poročali, kako poteka šolanje v sosednji Italiji in Avstriji. Izkazalo se je, da se jim zdi v Italiji spoštovanje ukrepov in testiranje – tudi otrok – povsem normalno, v Avstriji pa je prišlo do problema, saj so nekateri dijaki testiranje zavrnili. In ni prav presenetljiv podatek, da omenjeni dijaki prihajajo ravno iz Slovenije. Testiranje bo v Avstriji potekalo dvakrat na teden, tisti, ki zavrnejo testiranje, pa se bodo morali šolati od doma. 

Šolski zvonec, klic v normalnost,” je dramatično naznanila novinarka, ki je skupaj z Eugenijo Carl pripravila prispevek za Tarčo, v katerem so prikazali kako poteka šolanje v Italiji. A normalnost v Italiji ni takšna kot si jo je predstavljala Carlova še prejšnji teden, ko je pozivala k protestom zaradi zaprtja šol. Spomnimo, na shode proti ponovnem zaprtju šol je prišlo jar nekaj ljudi, ki niso upoštevali protikoronskih ukrepov, s seboj pa so pripeljali tudi številne otroke. V Italiji imajo epidemiološko sliko sicer precej bolj ugodno, kot jo imamo v Sloveniji. V torek 2. februarja so v Italiji opravili 244 testov testov, 9660 je bilo pozitivnih, kar predstavlja 3,95 odstotka. V sredo 3. februarja pa so v Furlaniji-Julijski krajini opravili 11.700 testov, 692 je bilo pozitivnih, 561 ljudi se zdravi v bolnišnicah, 63 jih je na intenzivnem oddelku. V večjem delu Italije, so že obarvani rumeno.

Vsi pred šolo so imeli pravilno nameščeno masko, prav tako se strogo upošteva ostale ukrepe in ločene vhode, potrpežljivo so čakali tudi najmlajši. V Italiji so sicer skoraj že povsod obarvani rumeno, kar vse navdaja z optimizmom. Starše prav nič ne moti, da morajo tudi otroci nositi maske, ohranjati razdaljo in se testirati. Oče drugošolke je povedal, da so to le majhna odrekanja, ki jih bodo pripeljala nazaj v normalno življenje. Mati druge šolarke je povedala, da tudi ona ni najbolj zadovoljna s situacijo, ampak da tako pač je. “Če moramo spoštovati ukrepe, jih pač bomo,” je dejala. Vprašali so tudi, ali bi jih motilo, če bi se otroke testiralo, na kar so odgovorili, da prav nič. “Vidimo, da ukrepi delujejo, imamo boljše razmere od okoliških držav,” je povedal še en oče.

Foto: zajetje zaslona

V šolah vlada poosebljen covid red, so poročali v prispevku, ključna beseda je mehurčki. Otroci morajo nositi maske, razdalje so do milimetra izmerjene, klopi so nove, enojne, smeri so ločene. Vsak razred je neprebojna enota, učenci v svojem razredu počnejo vse, tudi malicajo. Pri telovadbi izvajajo predvsem statične vaje, tudi zato, da preprečijo bližnje stike. S posebnimi stroji po vsaki uri temeljito razkužijo predmete in zrak. Učiteljica je povedala, da so imeli v drugem valu največ okužb v nižji srednji šoli. Vsaka šola ima covid referenta, ki je v stalnem stiku s centrom za preventivo. Če je kakšen otrok okužen ali pa je bil v rizičnem stiku, isti hip steče protokol ki ga usmerja podobna institucija, kot je pri nas NIJZ. Takrat vsem sošolcem odvzamejo brise. Vprašali so, če se kdo upira testiranju, na kar so dobili odgovor, da absolutno ne. Učiteljica je povedala, da je sodelovanje s starši izjemno in da nikoli ni bilo niti enega protesta.  Novinarka pa je potarnala, da imajo v Italiji tudi nekaj o čemer lahko pri nas le sanjamo – jutranjo kavico v lokalu. Ima morda to kaj opraviti z mentaliteto in s spoštovanjem ukrepov?

Nekateri dijaki, ki prihajajo iz Slovenije, so testiranje zavrnili
V Avstriji bodo šole odprli v prihodnjih dveh tednih, testirali pa bodo prav vse učence in dijake in to dvakrat na teden. Do sedaj so otroke, ki zaradi varstva morajo hoditi v šolo, starši testirali kar doma, s paličicami, ki jih ni treba potisniti tako globoko v nos. A odslej bodo to počeli v šoli. Tudi v srednjih šolah bo testiranje potekalo v razredih, dijaki pa se bodo testirali sami. Rezultat testa je razviden v manj kot petnajstih minutah. Tu je testiranje prostovoljno in povedali so, da to zna predstavljati problem – kar nekaj dijakov, predvsem tistih, ki prihajajo iz Slovenije, je namreč testiranje zavrnilo. Vzroka za to odločitev učitelji in ravnatelji ne poznajo, so pa pojasnili, da se bodo takšni dijaki morali šolati od doma. Pouk bo sicer potekal izmenično, v ponedeljek in torek se bo v šoli učila polovica dijakov, v sredo in četrtek pa druga polovica. V petek bodo imeli pouk na daljavo. Ta princip šolanja bo v veljavi vsaj do velike noči.

Vsi ki se sprašujejo zakaj pri nas ukrepi ne delujejo, bi si vsekakor morali ogledati ta prispevek. Videti je namreč, da v Italiji delujejo, kar je opazil tudi eden izmed vprašanih staršev: “Vidimo, da ukrepi delujejo, imamo boljše razmere od okoliških držav.” Verjetno si ravno zato lahko privoščijo jutranjo kavico v baru, saj dosledno spoštujejo ukrepe in se jim zdi to povsem običajno, nad čemer bi se lahko nekateri pri nas resnično zamislili. Ja, lahko bi trdili, da so za to, da imamo tako dolgo šolo na daljavo krivi Branimir Štrukelj, SVIZ, SD in osrednji mediji, ki so jeseni trobili, kako težko je nositi masko v šoli. A po drugi strani smo krivi kar sami, s svojo “balkansko” mentaliteto, za katero smo vedno zatrjevali, da nam Slovencem, ki se nagibamo bolj proti Avstriji, ni lastna. Vse kaže, da se bodo šole tudi pri nas počasi spet odprle, na kavico pa bo žal treba še malo počakati.

Sara Bertoncelj