Medtem ko poraženci v strahu pred novimi volitvami kupčkajo, pa obmejni policisti ne morejo dohajati migrantov

(Foto: Twitter/@StrankaLMS)

Črnomaljska policija je v enem dnevu prijela 50 ilegalnih migrantov. Policisti so izmučeni, delajo brez premora, od nadrejenih prejemajo tihe grožnje, medtem pa morajo skrbeti za varnost državljanov, svojih sodelavcev, rezervistov in samih sebe. Država jim ne zagotovi niti testiranja na nalezljive bolezni in dodatnega cepljenja.

Policisti v Črnomlju so v ponedeljek ustavili kombi, ki je tihotapil večje število migrantov, so opozorili v Civilni iniciativi proti migrantskemu centru v Beli krajini. Skupno so prijeli “skoraj 50 migrantov – večina Pakistancev, skoraj 1/3 starih med 15 in 18 let”.

Črnomaljska policija je ilegalne migrante prijela na območju Črnomlja, Vukovcev, Vinice in Preloke. Ker niso zaprosili za mednarodno zaščito, so že bili vrnjeni na Hrvaško, od koder lahko poskusijo ponovno. Ob tem policijski sindikati opozarjajo na izčrpanost policistov, ki ne zmorejo več. Med policisti prihaja do izčrpanosti, kadrovske pomoči je malo, medtem ko vlada z rezervisti ustvarja placebo efekt varnosti.

Rezervisti brez potrebnih pristojnosti samo v napoto
Rezervni policisti in vojaki so obmejnim policistom bolj v breme kot pomoč, saj niso usposobljeni in nimajo nikakršnih pristojnosti. To pomeni, da je policist na dolžnosti primoran skrbeti tako zase kot za rezerviste, ob tem pa paziti na lastno varnost, varnost preostalih in pravilno izpeljavo vseh postopkov.

Tako se sprehajajo ilegalni migranti po belokranjskih vaseh. (Foto: Twitter/@Maja_Kocjan)

Po poročanju portala Moja Dolenjska naj bi policisti tudi obupovali nad kupom zamudnih birokratskih postopkov, ki jih je potrebno izvesti ob popisu vsakega ilegalnega migranta. Ob tem predstavlja velik problem tudi kadrovska podhranjenost. “Samo za zagotavljanje t. i. schengenskih standardov primanjkuje več kot 300 policistov, ki bi bili ustrezno usposobljeni,” je povedal član izvršilnega odbora policijskega sindikata Klemen Udovč.

Policisti izpostavljeni grožnjam
Vse to so problemi, s katerimi bi se morala soočati vlada, a vse odkar je odstopil premier Cerar, je država “v limbu”. Uradno vlade ni, medtem pa “tekoče posle” vodi Cerarjeva vlada v odstopu. Taka situacija pa gre najbolj na roko ravno ilegalnim migrantom, ki se zavedajo, da je država brez pravega vodstva. Šarčevih pet še naprej veselo sestankuje v upanju na fotelje, medtem ko sindikati od policistov prejemajo vedno več pritožb o “prefinjenih grožnjah nekaterih vodij, da če bodo uveljavljali svoje pravice, lahko pozabijo na usklajevanje družinskega življenja, odobritve letnih dopustov ipd.”.

Ivan Šokić