fbpx

Se na hrvaško-slovenski meji uresničuje zla prerokba Angele Merkel? Grošelj: “Stvari so nepredvidljive, zato lahko eskalirajo.”

Foto: STA

“Hrvati so užaljeni, ker so se znašli na napačni strani ograje,” meni obramboslovec Klemen Grošelj, ki je sicer prepričan, da vojne zaradi migrantov ne bo: “Če pa pride do vojne, bo prišlo zaradi drugih interesov. Povod je lahko marsikaj, tudi begunska kriza.”

Postavljanje bodeče žice je med Slovenijo in Hrvaško zanetilo spor. Hrvati so Sloveniji postavili ultimat, da naj žico na spornih delih ozemlja odstrani sama, sicer jo bodo njihovi specialci. Po neuradnih podatkih naj bi jo danes tudi zares odstranili.

Prva napovedala vojno
Pred dobrim tednom je nemška kanclerka Angela Merkel svetovno javnost opozarjala, da lahko na Balkanu zaradi begunske krize pride celo do vojne. Hrvaški predsednik vlade Zoran Milanović pa ji je arogantno odgovarjal, da to ni mogoče. A že včeraj je bil prav on krivec za spor na slovensko-hrvaški meji, ki bi lahko vodil v konflikt neslutenih razsežnosti.

Alojz Kovšca (foto: STA)

Alojz Kovšca (Foto: STA)

Hrvaška je za svojo mejo pripravljena rušiti ograjo
”Konflikt je bil pričakovan, ker slovenska stran zapoznelo reagira na celotno begunsko krizo. Vedeli smo, da bodo begunci prihajali in da se bo hrvaška znašla v situaciji, ko tega ne bo mogla več obvladovati. A na naši strani smo preveč odlašali z ukrepi in sedaj gasimo požare,je prepričan obramboslovec Alojz Kovšca, ki meni, da bi Slovenija morala iskati kompromise ne le z Nemčijo in Avstrijo, ampak tudi s Hrvaško.

”Mislim, da je možno, da bodo ograjo dejansko porušili, saj s tem zavarujejo svoj nacionalni interes. Hrvaška se je tudi že v preteklosti obnašala tako, da je na nedoločenih obmejnih teritorijih to območje pač zavzela. Potem mejo tam establirajo, kjer jo želijo. Tudi odstop od arbitraže to potrjuje,” je hrvaške grožnje še komentiral Kovšca.

Hrvati so užaljeni, ker so na napačni strani ograje

Aleš Hojs (foto: STA)

Aleš Hojs (Foto: STA)

Podobnega mnenja je tudi obramboslovec Klemen Grošelj: Konflikt je odraz tako hrvaških notranjepolitičnih razmer kot tudi začetnega šoka Hrvatov. Hrvaška je presenečena, da je Slovenija sploh postavila ograjo.”

Kot je še dejal, so sebe vedno doživljali za regionalno silo na balkanu, ki je promotor zahodnih, nemških interesov. “Sedaj pa postavitev žice pomeni, da je Hrvaška na napačni strani ograje. Celotna Hrvaška je nad tem presenečena,” je še poudaril Grošelj.

Milanović kaže svoje ”mišice”, Cerar želi izgledati resen
Nekdanji minister za obrambo Aleš Hojs je mnenja, da je konflikt posledica kazanja mišic hrvaškega premierja, ki je izgubil volitve, a želi pridobiti na javnomnenjski podpori, da bi lahko sam sestavil koalicijo. ”Podobno kot v Sloveniji, ko ob zmagi desnice levica aktivira vsa svoja sredstva. Po drugi strani pa se za našo vlado zdi, da je izgubila kompas. Štiri mesece govori, da ograje ne bo, potem pa čez noč spremeni mnenje in postavi ograjo. Konflikti so normalna posledica. Gre za politično merjenje moči med poražencem hrvaških volitev in našo vlado, ki se želi pokazati kot odločna.”

Napake Angele Merkel, ki jih plačujemo mi
Košca je napovedi Merklove o morebitni vojni na Balkanu označil zgolj za politično floskulo, s katero želi omiliti posledice lastnih napak. Kot je pojasnil, je begunce sama povabila v Nemčijo in se je sedaj lažje sklicevati na interese drugih, kot pa priznati svojo lastno napako. Tudi po mnenju Hojsa so njene napovedi zgolj besede iz obupa, ko je ugotovila, da so bila povabila migrantov prenagljena. Izjave, ki lahko nestabilnosti, predvsem v Bosni in Hercegovini, le poslabšajo, ocenjuje kot neprimerne. Razmere so že apriori nestabilne in take izjave lahko napetosti le še povečajo. Vsekakor pa lahko begunska kriza in velika masa ljudi nestabilnost na tem območju le še poveča.

Možna je tudi vojna
Begunska kriza kot taka vojne ne bo povzročila. Lahko pa njene posledice vodijo tudi v hujše razmere. ”Zaradi migrantov vojne ne bo. Če pa pride do vojne, bo prišlo zaradi drugih interesov. Povod je lahko marsikaj, tudi begunska kriza. Merklova sporoča javnosti, da so razmere na Balkanu takšne, da zaostrovanje begunske krize lahko še dodatno destabilizira razmere, kar lahko vodi v vojno. Vidijo se napetosti, predvsem med Srbijo in Hrvaško, ki bi lahko vodile v hujše razmere. Stvari so nepredvidljive, zato lahko eskalirajo,” meni Grošelj.

M. G.