Anja Bah Žibert: Če se vlada ne zaveda, da je potrebno zaščititi državljane, potem je zadnji čas, da zapusti Gregorčičevo!

Poslanka SDS Anja Bah Žibert (Foto: SDS)

“Vlada bi morala namesto prikrivanja podatkov in nekega ozkega političnega delovanja odločitve krepiti na podlagi strokovnih argumentov, ki govorijo o tem, da je potrebno narediti mnogo več, če bomo želeli poskrbeti za varnost lastnih državljanov. Vedeti moramo, da za temi številkami stojijo ljudje, da za temi številkami stoji strah, trpljenje in negotovost. Ali je to res vse, kar lahko država ponudi svojim državljanom? V SDS smo prepričani, da ne!” je na današnji tiskovni konferenci izpostavila poslanka največje opozicijske stranke SDS Anja Bah Žibert.

V SDS so vložili predlog za sklic izredne seje DZ s predlogom priporočil vladi za ustavitev nezakonitih migracij, učinkovite ukrepe za zaščito meje Republike Slovenije ter krepitev varnosti državljank in državljanov.

Pobuda je po besedah poslanke Bah Žibert nastala na predlog prošenj, ki prihajajo s strani prebivalcev, ki so vsak dan bolj zaskrbljeni zaradi povečane kriminalitete in nasilja ter razočarani nad nezadostnim odzivom vlade oziroma pravzaprav. “Varstvena dolžnost države je med drugim tudi to, da prebivalcem omogoči, da živimo v državi varno in da se nam ni treba bati za lastna življenja, za življenja naših družin kot tudi premoženja.” Država je namreč varna tudi na ta način, da zaščiti slehernega izmed nas in šele takrat, ko bo varni sleherni izmed nas, se bomo lahko dejansko vsi počutili varne. “Zato je zagotovo razprava o varnostnih vprašanjih tista, ki ji moramo posvetiti čas tudi v državnem zboru,” je prepričana.

Med glavnimi prioritetami vlade še vedno ni postavljena skrb za varnost državljanov kot tudi ne učinkovita zaščita naše meje
V nadaljevanju je povedala, da so v SDS v ta namen že sklicali sejo odbora, takrat podali kar nekaj priporočil, žal pa s strani vlade niso bili slišani. “Žal se danes to tudi pozna, kajti statistika je vse slabša”. Kot pravi, podatki kažejo, da imamo vse večji varnostni problem, in seveda, če bi pravočasno ukrepali, je prepričana, da bi marsikaj od tega lahko tudi preprečili. “Odločitve vlade pod vodstvom Roberta Goloba utemeljeno vzbujajo skrb, saj vlada med svoje glavne prioritete še vedno ne postavi skrbi za varnost državljanov kot tudi ne učinkovite zaščite naše meje. Verjamem, da gre tukaj tudi za nesposobnost, a vendar to ni opravičilo,” je poudarila in spomnila, da je država vendarle dolžna in mora zaščititi lastne državljane.

Fotografija je simbolična. (Foto: AFP)

Teža problema in varnostno tveganje zaradi ilegalnih migrantov se prenaša v notranjost države
Poslanka je izpostavila, da statistični podatki kažejo, da je od začetka leta 2023 pa do nekje prvih dni novembra nezakonito vstopilo v državo več kot 50 tisoč ilegalnih migrantov. Za primerjavo je povedala, da je bilo leta 2022 teh ilegalnih prihodov nekaj čez 18 tisoč. “Policisti novomeške policijske uprave so od ponedeljka 30. oktobra do ponedeljka 2. novembra obravnavali kar 495 ilegalnih migrantov. Gre za dobre tri dni, to je več kot zaskrbljujoče!” je bila jasna. Zaskrbljujoče pa se je zdi tudi, da se ilegalni prehodi stopnjujejo in se širijo tudi na drugi del naše južne meje. Medtem ko smo sedaj večinoma govorili o prehodih na meji z občino Brežice, sedaj po njenih besedah govorimo o vedno večjih prehodih v Beli krajini. “Teža problema in varnostno tveganje zaradi ilegalnih migrantov se iz tako imenovane južne meje prenaša v notranjost države, v okolice nastanitvenih centrov.” Poročilo policije namreč kaže, da je porast kaznivih dejanj v Ljubljani največji v okolici Ljubljana Vič, kjer je azilni dom. “Poveden je podatek, da so stroški prevozov od naše državne meje do nastanitvenih centrov v letošnjem letu do danes znašali nekje v višini pol milijona evrov. Verjamem, da tukaj ni stroškov prevozov, ki jih policija opravi sama. Teh je kar nekaj,” je problematizirala.

Prikrivanje podatkov ne bo rešilo problema
“Prav tako so v policiji nedavno potrdili, da je zaznati velik porast posilstev, ki jih zagrešili nezakoniti migranti, in to kar za 170 odstotkov. Koliko napadov zoper življenje in telo ter spolno nedotakljivost se je zares storilo, pravzaprav nihče ne ve, kajti policija te podatke preprosta prikriva oziroma o tem ne obvešča javnosti in jih poda ali predstavi, ko mediji o tem izvejo in poročajo,” je poudarila v nadaljevanju in dodala, da prikrivanje podatkov ne bo rešilo problema, še več, krepilo ga bo.

Foto: SDS

Država je po njeno dolžna povedati ljudem, kaj se dogaja, sama pa poskrbeti in narediti vse, da bo povečala varnost svojih državljanov. “Vlada bi morala namesto prikrivanja podatkov in nekega ozkega političnega delovanja odločitve krepiti na podlagi strokovnih argumentov, ki govorijo o tem, da je potrebno narediti mnogo več, če bomo želeli poskrbeti za varnost lastnih državljanov. Vedeti moramo, da za temi številkami stojijo ljudje, da za temi številkami stoji strah, trpljenje in negotovost. Ali je to res vse, kar lahko država ponudi svojim državljanom?” je povedala v nadaljevanju in dodala, da je tega obnašanja dovolj, in da je čas, da se naredi vse, da se zaščiti mejo, da se poskrbi, da bo na meji okrepljen nadzor, da po potrebi vključi tudi pripadnike Slovenske vojske, ki so vendarle v službi naše domovine in jim je v interesu naša domovina, da se policiste razporedi tako, da bodo organizacijsko lahko delovali na območju, kjer je nasilja največ in ker lahko tako preprečimo tovrstna dejanja.

“Menimo, da mora biti slovenska vlada na evropskem parketu nekakšen glasnik k temu, da se sprejmejo neki skupni ukrepi, ki bodo še bolj povečali nadzor na Schengenski meji. Schengenska meja mora postati meja, ne pa da to pomeni vstopno točko za ilegalne migrante,” je izpostavila in dodala, da je potrebno zaščititi lastne države in Evropo. Kot pravi, ni pravi trenutek, da vlada sprejema odločitve in še dodatno sprejema v RS prebivalce iz Afganistana in Turčije, kar je storila s sklepom v začetku decembra 2022. “Menimo, da je potrebno ta sklep preklicati. Želimo si temeljite razprave in sprejetje sklepov, da zaščitimo sebe, državo RS in našo premoženje,” je zaključila.

S. K.