Je v Sloveniji sploh še kje varno? Mamica s tremi otroki bežala pred migranti!

Fotografija je simbolična. (Foto: Freepik)

Ne le, da skoraj vsak dan slišimo novico o novem nasilju ali kriminalnem dejanju ilegalnih migrantov v Sloveniji. Kako nevarna je postala Slovenija zaradi neustrezne migrantske politike Golobove vlade pričajo tudi vedno pogostejše izjave ljudi na družbenih omrežjih, ki se bojijo za svojo varnost in varnost svojih otrok. Svojo izkušnjo je delila tudi ena od mladih mamic na družbenem profilu Facebook, ki se je iz strahu zatekla v eno od pekarn v Mariboru.

Kljub trudu Golobove vlade in osrednjih medijev, da javnost prepričajo, da situacija z migranti in nezakonitimi prehodi na meji ni “ušla izpod nadzora”, je realna slika precej drugačna. Vedno več ilegalnih migrantov vstopa v Slovenijo, ljudje pa se vsak dan počutijo manj varne v več mestih, tudi podnevi.

Ljudje se počutijo vedno manj varne, kar dokazujejo vedno pogostejše izjave in pričanja na družbenih profilih. In če je bila zaradi porasta novic o posilstvih sprva manj varna Ljubljana, ni več tako. Manj varno se namreč počutijo tudi v Mariboru. Na Facebooku je ena od mladih mamic v skupini Mamice – Maribor delila svojo izkušnjo,  s katero je želela opozoriti druge mamice, naj poskrbijo za svojo varnost. “Mamice, pozdravljene. Samo opozorilo vam dajem. V torek zvečer sem šla na sprehod z mojimi tremi otroki, ura je bila pol 7 zvečer. Sledila sta mi dva migranta, moški in ženska, seveda sta se mi zdela zelo sumljiva, zato sem ju opazovala nazaj. Nekaj sta imela v planu, ne vem kaj … Lahko, da sta me želela oropat, lahko, da bi odpeljala otroke,” je zaskrbljeno zapisala ena od mamic v skupini Mamice – Maribor, ki se je iz strahu zatekla v prvo pekarno. “Ni hujšega, ko se bojiš za varnost svojih otrok. Pazite na sebe in svoje otroke, kajti tudi pri nas ni več varno.”

Foto: zajem zaslona

To pa ni edina strašljiva zgodba starša iz Maribora. Na družbenih omrežjih je v četrtek eskalirala zgodba Mariborčana, kjer je opisal svoj primer srečanja s tujci na Lentu v Mariboru. Ne le Ljubljana, očitno tudi Maribor postaja vse bolj nevaren zaradi večjega števila tujcev. Svojo zgodbo je na družbenem omrežju opisal Mariborčan, ki ga ni bilo strah le zase, ampak tudi za svojo hčer. Po napisanem sodeč se je neprimerni dogodek zgodil na brvi na mariborskem Lentu.

Ne gre za osamljen primer
Mariborčan je v zapisu na Facebooku zapisal, da je šel na sprehod s hčerko, ko pa sta hodila čez brv, so ju obkolili štirje tujci, ki se niso želeli umakniti. Pograbil je svojo hči, nakar ga je eden od njih že “grabil po trobici”, je zapisal. “Zadnji cajt se mu strgam, pa letim za hčerko. Čisto adijo revica in kličem policijo. Odgovorijo, da ne bodo šli pogledat, naj počakam, pa jim jih pokažem, pa s katere strani sva prišla na brv. Kera brv, je blo prvo vprašanje? Ja samo ena je v Mariboru, kaj ima pomen, s katere strani si prišel, če si napaden? Mislim, da je cajt, da si za pas nekaj damo. Ni več varno. Lepo, smo daleč prišli.” Njegova izjava je zaokrožila po X, komentiral pa jo je tudi Luka Simonič iz SDM Maribor, ki je zapisal: “Maribor. Kdo bo poskrbel za varnost občanov!? Očitno bomo mogli vzeti stvari v svoje roke!! Je to res Maribor, ki si ga želim!? #NiNamVseeno”

Image

Ljubljana, potem Maribor in nato bo v prihodnje krajev še več. Ilegalni migranti bodo vedno večji varnostni problem. Vladajoči pa si zatiskajo oči,” je dogodek komentiral Andrej Kosi, poslanec SDS.

Če opis dogodka drži, se ob tem seveda sprašujemo, ali je Maribor sploh še varno mesto za razne dnevne in nočne sprehode? Vprašanje glede tega dogodka smo poslali tudi mariborski policiji. Odgovore še čakamo.

Ne čudi, da se ljudje zaradi ilegalnih migracij ne počutijo več varne, kar je nedavno potrdila tudi anketa, ki jo je objavilo Delo. Zaradi vseh drugih dogodkov po svetu se povečuje nevarnost terorizma in ostalih kriminalnih dejanj, precej drugačna pa je tudi kultura prišlekov, ki večinoma ne prihajajo iz demokratičnih držav. V anketi Mediane za Delo je skoraj 60 odstotkov vprašanih ocenilo, da ponovni nadzor meje ne bo vplival na migrantske tokove, skoraj polovica anketiranih pa se zaradi povečanih migracij počuti manj varno. O nadzoru in tem, kako zmanjšati njegov vpliv na državljane, ki dnevno prestopajo mejo, so v Trstu razpravljali notranji ministri Slovenije, Italije in Hrvaške.

T. B.