Napeta situacija v Logatcu: Moški migranti vznemirjajo občane, župan sklical izredno sejo

Azilni dom na Viču. Fotografija je simbolična. (Foto: STA)

S prihodom vse večjega števila migrantov v Slovenijo se povečuje tudi zasedenost zmogljivosti ljubljanskega azilnega doma. Na to opozarjajo tudi v Logatcu, kjer je zadnje tedne v izpostavi azilnega doma naenkrat nastanjenih tudi po več kot 350 ljudi, čeprav je bila ob odprtju z občino dogovorjena trikrat nižja številka in zgolj za ranljive skupine.

Na logaški občini so za STA povedali, da povečano število nastanjenih migrantov in število migrantov, ki občino zgolj prehajajo, občutno vpliva na kakovost življenja občanov in moti njihovo vsakdanje življenje.

Moški migranti vznemirjajo občane
Čeprav po podatkih policije niso zaznali povečanja števila prekrškov in kaznivih dejanj nastanjenih v logaškem azilnem domu, se ti vseeno prosto gibajo po občini, kar vznemirja občane, pravijo na občini in dodajajo, da se migranti zadržujejo v večjih skupinah. Občani se zato obračajo na župana Berta Menarda s prošnjami, naj jih občina zaščiti, saj trenutno število nastanjenih migrantov presega dogovor, sklenjen med uradom, ministrstvom za notranje zadeve in občinskimi svetniki, v katerem je zapisano, da bo v azilnem domu nastanjenih največ 108 ljudi, in še to le ranljive skupine. Zdaj gre po njihovih navedbah večinoma za mlade samske moške, kar ni skladno z dogovorom, zato je župan že napovedal sklic izredne seje občinskega sveta, na kateri bodo obravnavali omenjeno problematiko in nespoštovanje dogovora.

Azilni dom ni več namenjen migrantskim ženskam in otrokom, temveč so ga preplavili moški ilegalci.

Vladni urad za integracijo in oskrbo migrantov občino tedensko obvešča o številu migrantov, občina pa podatke objavlja na spletni strani. Po zadnjih razpoložljivih podatkih je bilo 14. septembra pri njih 351 ljudi, številke pa so podobne zadnji mesec dni. Kot so za STA pojasnili v uradu za oskrbo in integracijo migrantov, za večino tistih, ki so tam nastanjeni, Slovenija ni ciljna država, zato prostore samovoljno zapuščajo. Prosilci za mednarodno zaščito ostanejo v povprečju nekaj manj kot 23 dni, sicer pa še pred koncem postopka azilni dom zapusti 85 odstotkov nastanjenih oseb. Število migrantov, ki še niso podali namere za mednarodno zaščito, se je začelo v Logatcu povečevati sredi avgusta, a v uradu zagotavljajo, da začasno zaradi povsem napolnjenih zmogljivosti na Viču. Čeprav je izpostava namenjena ranljivim skupinam migrantov, kot so družine in mladoletniki brez spremstva, zdaj v Logatcu nameščajo tudi samske moške do 21. leta starosti.

Občina v zvezi z omenjeno problematiko sodeluje tudi s policijo, saj občane skrbi zaradi vse večjega števila migrantov. Župan se je o varnostni problematiki nedavno pogovarjal s komandirjem policijske postaje Miho Ajtnikom. Logaški policisti so letos zaznali povečano količino dela in napotitev na dogodke, povezane s tujci, nastanjenimi v izpostavi azilnega doma, prav tako zaznavajo vse več klicev vznemirjenih občanov in napotitev na dogodke, kjer so opazili migranti. Ajtnik je zagotovil, da se policisti odzovejo na vse klice in izvajajo ustrezne postopke skladno z veljavno zakonodajo. S problematiko so seznanili tudi vodstvo Policijske uprave Ljubljana, ki se je takoj odzvalo in v Logatec napotilo dodatne patrulje iz drugih enot. Ob tem pa na logaški policiji poudarjajo, da kljub povečanem številu dogodkov v povezavi z migranti v Logatcu doslej niso zaznali porasta števila kaznivih dejanj ali kršitev javnega reda in miru, v katerih bi bili udeleženi migranti.

Andrej Žitnik