Tok migrantov ne pojenja – divji tihotapski vikend blizu Hrvaške meje

Datum:

Val migrantov ne pojenja. Odkar je vlada nespametno podrla ograjo, smo v Sloveniji že vajeni, da se nam po obrokih dogaja naslednja migrantska kriza, ki že slabša varnostne razmere v nekaterih velikih mestih. Poleg tega vlada niža nivo znanja slovenskega jezika za tujce in je na splošno zelo radodarna in sprejemljiva do migracij. To se vidi tudi na sami statistiki policijskih poročil.

Policisti Policijske uprave Koper so v zadnjem vikendu na območju PU Koper obravnavali 45 nezakonitih prehodov državne meje. O osmih tihotapcih in tujcih, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, poročajo tudi s PU Novo mesto.

PU Novo mesto poroča, da so 24. 11. nekaj po 20. uri so policisti v Župelevcu ustavili voznika osebnega avtomobila Opel Zafira italijanskih registrskih oznak. Med postopkom so ugotovili, da 50-letni državljan Rusije v vozilu prevaža štiri državljane Turčije in štiri državljane Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Vedno več mladih moških se zgrinja na slabo varovani meji s Hrvaško (Foto: STA)

Nekaj pred 21. uro so v Rigoncah kontrolirali voznika Volkswagen Touran poljskih registrskih oznak. 33-letni državljan Tadžikistana je prevažal osem državljanov Iraka, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

25. 11. dopoldne so na Bizeljskem kontrolirali voznika Opla Zafire poljskih registrskih oznak. 64-letni državljan Ukrajine je prevažal štiri državljane Rusije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v državo.

25. 11. nekaj pred 17. uro so v Slovenski vasi ustavili voznika osebnega avtomobila Kia Ceed čeških registrskih oznak. 35-letni državljan Tunizije je prevažal tri državljane Turčije, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo.

26. 11. zjutraj so na Obrežju ustavljali voznika kombija znamke Fiat Ducato madžarskih registrskih oznak. Kršitelj znakov policistov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Brežicam. Na območju Kapel so policisti uporabili sredstvo za prisilno ustavljanje motornih vozil in kršitelju preprečili nadaljnjo vožnjo. 31-letnega voznika, ki je poskušal peš pobegniti, so prijeli in ugotovili, da gre za državljana Švedske, ki je prevažal 11 državljanov Sirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo.

Migranti Kolpo prečijo tudi s pomočjo stiropora. Vir: Zajem zaslona, Youtube.

Prijeli so tudi 29-letnega državljana Libanona, ki je z osebnim avtomobilom Peugeot 3008 francoskih registrskih oznak tujcem nudil pomoč pri prestopu meje. Vozil je neregistriran in nezavarovan avtomobil, na katerem so bile nameščene registrske tablice, ki pripadajo drugemu vozilu.

26. 11. nekaj pred 10. uro so v Čatežu ob Savi ustavljali voznika osebnega avtomobila BMW romunskih registrskih oznak. Voznik znakov ni upošteval, s pospešeno hitrostjo je nadaljeval z vožnjo proti Dvorcam, kjer je avtomobil ustavil in peš pobegnil. Na območju Čateških Toplic so 24-letnega osumljenca izsledili in prijeli. Ugotovili so, da je prevažal pet državljanov Turčije in dva državljana Sirije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo.

Istega večera so na mejnem prehodu Metlika kontrolirali voznika osebnega avtomobila Mitsubiski Spacestar poljskih registrskih oznak. Ugotovili so, da 49-letni državljan Ukrajine prevaža štiri državljane Turčije, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo. Tihotapcem so odvzeli prostost, jih pridržali in jim zasegli vozila. S kazenskimi ovadbami zaradi kaznivih dejanj prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države jih bodo privedli k preiskovalnemu sodniku. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito vstopili v Slovenijo, še potekajo.

Več sto nezakonitih prestopov meje
Poleg aretacij tihotapcev policist poročajo še o več stotih migrantih, ki so mejo prestopili na območju PP Brežice (Dobova, Obrežje, Rigonce, Slovenska vas, Loče, Velika Dolina, Rakovec, Jesenice, Kapele, Mostec, Mihalovec, Trnje, Dvorce, Mali Obrež). Izsledili in prijeli so 109 državljanov Afganistana, 46 državljanov Rusije, 26 državljanov Sirije, 24 državljanov Bangladeša, 19 državljanov Maroka, 15 državljanov Pakistana, 14 državljanov Indije, 11 državljanov Šrilanke, deset državljanov Sierra Leone, devet državljanov Konga, sedem državljanov Iraka, šest državljanov Kameruna, štiri državljane Kitajske, štiri državljane Turčije, štiri državljane Kazahstana, tri državljane Eritreje, po dva državljana, Haitija, Gvineje, Gane, Irana, Kitajske in Nepala, državljana Gambije, državljana Haitija in državljana Malija. Na območju PP Črnomelj (Marindol, Drenovec, Preloka, Vinica, Miliči) so prijeli 22 državljanov Maroka in državljana Afganistana. Policijski postopki s tujci, ki so nedovoljeno vstopili v Slovenijo, še niso zaključeni.

Iz PU Koper poročajo o 49 nezakonitih prehodih meje
Ob 3.08 so v Podgorju ustavili osebni avtomobil nemške registracije, ki ga je vozil 19-letni državljan Romunije. V Vozilu je bilo še 8 državljanov Iraka. Državljan Romunije je bil s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Ob 16.13 so policisti med Rakitovcem in Zazidom poskušali zaustaviti dva osebna avtomobila, prvo je bilo madžarske registrske oznake, drugo pa poljske registracije, ki pa na znake nista ustavljala. Peljali so za njima v smeri proti Podpeči, kjer so ju izsledili in ju ustavili. Prvi voznik je bil 30-letni državljan Gruzije in sopotnica, 40-letna državljanka Moldavije, v drugem pa 26-letni državljan Azerbajdžana, ki je imel v vozilu še 5 državljanov Turčije. Vsi trije so bili s kazensko ovadbo privedeni k preiskovalnemu sodniku, ki je zanje odredil pripor.

Ob 23.30 so policisti med Petrinjami in Rakitovcem poskušali zaustaviti osebni avtomobil, romunske registracije, ki pa na znake ni ustavil. Peljali so za njim v smeri proti Klancu, kjer se je nato vozilo ustavilo, voznik pa je peš pobegnil. V vozilu je bilo, poleg pobeglega voznika, še 10 državljanov Turčije. Pri pregledu okolice so nato policisti prijeli še 23-letnega državljana Moldavije, za katerega se je izkazalo, da gre za pobeglega voznika.

M. I.

Sorodno

Zadnji prispevki

Korupcija na korupcijo – Golobova vlada

Golobovo vlado vse od nastopa spremljajo korupcijske afere. Sodna...

Cene, ki jih plačujemo za tečaje slovenščine za migrante, so vrtoglave

Množične migracije so za Slovenijo vedno večja težava pod...

Rusija dve leti po napadu na Ukrajino

Ruska invazija na Ukrajino ni spremenila le sveta, temveč...

Podoba vladajočih se v Bruslju na ogled postavi

Peticija o pravici do pokopa in spoštljivega spomina na...