V času Janševe vlade je bila Slovenija peta najmirnejša država!

Janez Janša (Foto: Polona Avanzo)

“Bravo prejšnja vlada! Bomo videli kje bomo na indeksu naslednje leto,” je zapisal strokovnjak za varnost Boštjan Perne. Gre za odgovor na zavajajočo vladno samohvalo, da je Slovenija ena bolj mirnih držav na svetu. Trenutno je na osmem mestu, leta 2021, v času Janševe vlade, pa je zasedla peto mesto! 

Slovenija v svetovnem merilu velja za eno bolj varnih držav, kar gre pripisati slovenski družbi, načinu življenja itd. ne pa vladi Roberta Goloba, ki s kaotično migracijsko politiko razmere samo poslabšuje. Spomnimo na posilstva, tatvine, obračune z noži in druga grozodejstva, ki so jih v zadnjem času zagrešili migranti (tukaj in tukaj). Vlada se namreč hvali, da smo po globalnem mirovnem indeksu (Global Peace Index 2023) med desetimi najbolj varnimi državami sveta.

Vlado rešuje dejstvo, da smo za večino ilegalcev prehodna destinacija!
Gre za poskus mehčanja strahu, ki se krepi med ljudmi. Mnogi namreč razmišljajo o nakupu solzivca, potem ko je bila v Ljubljani posiljena študentka. Nekdanji direktor Sove Andrej Rupnik je nedavno opozoril, da migranti ponekod v Ljubljani celo prevzemajo vodilno vlogo na področju oskrbe z nedovoljenimi drogami, denimo na Metelkovi (tukaj). Dejstvo je, da se z nezakonitimi migracijami varnost državljanov ne povečuje, ampak poslabšuje. Vlado rešuje zgolj dejstvo, da je za večino ilegalcev Slovenija prehodna država!

V času Janševe vlade, je bila Slovenija peta najmirnejša država na svetu!
Potrebno je natančneje pogledati številke, ne pa z njimi zavajati javnosti. Spodaj prilagamo preglednice, ki prikazujejo rezultate za Slovenijo po posameznih letih, vse od leta 2019, ko je vladal Marjan Šarec, pa do vlade Janeza Janše in naposled do vlade Roberta Goloba. Lahko vidimo, da se je v času Šarčeve vlade varnost Slovencev poslabšala. Z osmega mesta leta 2019, smo leta 2020 padli na 11. mesto. V času Janševe vlade, so se razmere občutno izboljšale. Gre za obdobje vsesplošne prosperitete (morda z izjemo za nekatere NVO proračunske prisklednike), tudi na področju varnosti in miru. Leta 2021 smo postali peta najbolj varna država na svetu (tukaj)! V času histeričnih ultralevičarskih izgredov in nastopa Golobove vlade pa so se razmere poslabšale. Leta 2022 smo pristali na sedmem mestu, leta 2023 pa že na osmem mestu. V luči občutnega poslabšanja razmer na področju migracij, lahko pričakujemo, da bo ocena leta 2024 slabša še za nekaj mest.

Zaradi nasilnih levičarskih izgredov, je Slovenija po Globalnem mirovnem indeksu 2022 dosegla slabši rezultat kot leto poprej. (Foto: posnetek zaslona)

Globalni mirovni indeks 2019. (Foto: posnetek zaslona)

Globalni mirovni indeks 2020. (Foto: posnetek zaslona)

Globalni mirovni indeks 2021. (Foto: posnetek zaslona)

Globalni mirovni indeks 2022. (Foto: posnetek zaslona)

Globalni mirovni indeks 2023. (Foto: posnetek zaslona)

Domen Mezeg