fbpx

Migranti polnijo naše gozdove z odpadki, državljani pa sodelujejo v čistilni akciji “Očistimo Slovenijo za migranti” – račun za čiščenje pa izstavijo kar državi!

Zasvinjano območje z odpadki v okolici Ilirske Bistrice. (Foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Zasvinjano območje z odpadki v okolici Ilirske Bistrice. (Foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

V Sloveniji bomo morali organizirati novo čistilno akcijo “Očistimo Slovenijo za migranti”. Na območju Ilirske Bistrice so delavci tamkajšnje komunale počistili za 3000 kvadratnih metrov velik teritorij. Počistili so odpadke ilegalnih migrantov, ko so na nelegalen način prestopili našo državno mejo. A čiščenje še zdaleč ni končano. Po prvem krogu odstranjevanja odpadkov, sedaj čistijo še nahajališča v drugem sklopu sanacije. Račun so izstavili kar državi, ki je prvi zahtevek že poravnala. Tisti, ki čistijo pa so cepljeni tudi proti raznim boleznimi, ki jih lahko prinašajo migranti.

Vsako lokacijo si ogleda tudi občinski policist, sodelujejo pa z različnimi organizacijami, kot so gozdarji, lovci in planinci ter občani. Na podlagi ogleda policist nedvoumno ugotovi, da je smetišče povezano z ilegalnimi migranti, saj so polni starih oblačil, šotorov, ostankov hrane, vrečk. Občina tako o lokaciji poroča Komunali Ilirska Bistrica, ki na teren pošlje svojo ekipo, v kateri je osem zaposlenih, ki so cepljeni proti klopnemu meningitisu, hepatitisu in tetanusu.

Območje Ilirske Bistrice je namreč eno najbolj izpostavljenih slovenskih območjih glede števila nezakonitih prehodov slovenske meje. Na težave je že velikokrat opozoril župan in član SD Emil Rojc, vendar je doživel v lastni stranki posmeh in grožnje z izključitvijo iz stranke. Sedaj težave rešujejo dobra volja komunalnih delavcev. Le-ti pa so počistili kar 3000 kvadratnih metrov veliko območje, kjer so s svojimi odpadki našo naravo onesnažil ilegalni migranti.

Mnoge lokacije, predvsem gozdovi polni odpadkov
Po poročanju Notranjskoprimorske.si so v prvi fazi čiščenja, ki je potekala v septembru, so odpadke odstranjevali na 19 lokacijah na območju Kočanije, Jelšan, Dolenj in Podgrada. Trenutno poteka druga faza čiščenja smeti, ki se nahajajo na področju Šembij, Koritnic, Mašuna, Sviščakov, Podgrada, Staroda, Račič, industrijske cone Plama ter Jelšan in Harij. V Bistrici že pripravljajo tudi tretjo fazo, ki predvideva odstranitev odpadkov na osmih najdiščih na območju od Kočanije proti Gomancem, na Sviščakih, proti Fabcem in v notranjosti občine. Nekaj denarja je prispevala tudi država, v občini Iliriske Bistrice so prispevali 871 evrov, sedaj pa še pričakujejo 2.777 evrov.

Komunalni delavci čistijo migrantsko svinjarijo. (foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Komunalni delavci čistijo migrantsko svinjarijo. (foto Tjaša Kaluža, socialna omrežja)

Slovenska vlada ne izkazuje resne pripravljenosti pred prihajajočo migrantsko krizo
Kljub resnim napovedim, da se v kratkem času obeta masovni migrantski val, slovenska vlada Marjana Šarca ne kaže nobenih znakov, da bi bila pripravljena na bodočo migrantsko krizo. Kljub temu, da na srečo v Sloveniji še ne gorijo avtomobili in se še ni zgodil noben teroristični napad, se je že zgodilo veliko incidentov. Incidenti, kateri se dogajajo v azilnem domu Vič, so postali skoraj vsakdanji. Skoraj tragičen dogodek pa je zaznamovala ugrabitev treh ilegalnih migrantov 79 letnega Belokranjca Miroslava Moravca, vendar se je končala s srečnim koncem.

Luka Perš