Migrantom vlada za 1963 evrov mesečno zagotavlja raznovrstno hrano in moderno opremljena stanovanja, 54 tisoč mladoletnih otrok v Sloveniji pa živi pod pragom revščine

Slika je simbolična. (Foto: epa)

Po daljšem sprenevedanju slovenske vlade do javnosti, koliko mora država mesečno nameniti za vzdrževanje enega prosilca za azil, je revizijsko poročilo Računskega sodišča končno razkrilo, da so v letu 2015 mesečni stroški znašali vsaj 1963 evrov na osebo. Glede na mizerne pokojnine slovenskih upokojencev in na podatek, da neto minimalna plača znaša 613 evrov, je val ogorčenja s strani državljanov popolnoma upravičen, saj je več kot očitno, da naša država bolj poskrbi za tiste, ki niso nikoli niti evra prispevali v državni proračun. 

Poslanec največje opozicijske stranke SDS Vinko Gorenak je v svojem blogu razkril, da si je lani zelo prizadeval, da bi se le dokopal do natančnih podatkov glede mesečnih stroškov vzdrževanja prosilcev za azil, a mu je sprva Ministrstvo za notranje zadeve odgovorilo, da dobi vsak prosilec nekaj manj kot 30 evrov. Gorenak s sporočenim podatkom ni bil zadovoljen, saj je želel natančno vedeti, koliko stane bivanje, koliko prehrana itd. in dodal, da so mu ti navedli, da stroški znašajo nekaj nad 600 evrov mesečno.

Preberite več: [Video] Slovenska realnost, ki vodi k samomoru Evrope: Migrantom luksuzna stanovanja in oskrba za 1930 EUR na mesec, Slovenci naj se pa znajdejo sami

Gorenak je po nadaljnjem izpraševanju ministra za finance v okviru poslanskega vprašanja izvedel, da stroški znašajo okrog 1600 evrov na mesec, vidimo pa lahko, da so ti stroški še višji in znašajo kar 1963 evrov. Od zneska v vrednosti 1.963 evrov je iz državnega proračuna financiranih povprečno 1.583 evrov, ostali del pa je iz evropskih skladov. Prosilec za azil pa dobi mesečno 27 evrov.

Foto: Printscreen/Računsko sodišče RS

Foto: Printscreen/Računsko sodišče RS

V Sloveniji pod pragom revščine živi kar 54.000 mladoletnih otrok
Julija lani je Statistični urad Republike Slovenije objavil podatek, da je stopnja revščine v Sloveniji leta 2015 znašala 14,3 odstotke, kar pomeni, da je okrog 287.000 državljanov živelo pod pragom revščine. V savinjski statistični regiji je veljala najvišja stopnja tveganja revščine (16,8 %), tej pa so sledile posavska (16,1 %) in podravska statistična regija (15,9 %). Rdeči križ Slovenije je pred svetovnim dnevom hrane, 16. oktobra lani, v sporočilu za javnost zapisal, da čeprav uradni podatki navajajo, da se je stopnja revščine nekoliko zmanjšala, še vedno obstaja več kot 130.000 ljudi, ki za preživetje nujno potrebujejo pomoč v obliki materialne pomoči. Vsekakor pa je najbolj zaskrbljujoč podatek, da je med 287 tisoč državljani, ki živijo pod pragom revščine, kar 54 tisoč mladoletnih otrok.

V Sloveniji 27,9 odstotka upokojencev prejema starostno pokojnino do 500 evrov. Slab odstotek oziroma kar okrog 3200 jih prejema pokojnino, ki je nižja od 200 evrov, starostno pokojnino do 600 evrov pa prejema 46,6 odstotka upokojencev. Neto minimalna plača pa znaša 613 evrov.

Gorenak je v oddaji Hobotnica poudaril, da je sicer treba biti solidaren do pomoči potrebnih, a vendar v skladu s svojimi zmožnostmi. “Prav nihče v tej državi nima pravice odločiti, da ima prosilec za azil ali oseba, ki mu je azil odobren, več kot upokojenec, ki je 40 let garal za to državo, ali več kot delavec, ki osem ur gara za strojem. To, kar počenejo, je zločin nad našimi ljudmi.”

Foto: STA

Foto: STA

Prosilci za azil se prehranjujejo, kot da so v restavraciji
Lani konec poletja je Ministrstvo za notranje zadeve s podjetjem Sodexo podpisalo polletno Pogodbo o izvedbi celodnevne oskrbe s prehrano prosilcev za mednarodno zaščito, nastanjenih v izpostavi azilnega doma (Kotnikova), ki se izvaja na okolju prijazen način in pri kateri izvajalec uporabi del živil, pridelanih na ekološki način v okvirni vrednosti 200 tisoč evrov, saj se število nastanjenih migrantov spreminja. Medtem ko imamo v Sloveniji preveč lačnih ust, pa se prosilci za azil počutijo kot v restavraciji, saj mora podjetje Sodexo poleg priprave, dostave in razdelitve vseh obrokov, poskrbeti tudi za pobiranje in čiščenje uporabljene posode in pribora, čiščenje jedilnice in za odvoz vseh ločeno zbranih odpadkov, ki so nastali pri delitvi obrokov. Ob obrokih morajo biti na mizah začimbe, kot so sol, kis, olje in sladkor, na voljo pa mora biti tudi zadostna količina prtičkov.

Foto: iStock

Foto: iStock

Hrana mora biti raznovrstna
Odrasli prosilci imajo na voljo tri obroke dnevno (zajtrk, kosilo in večerjo), pri čemer mora celodnevna energetska vrednost obroka znašati od 2100 do 2300 kcal. Pri vsakem obroku mora dobiti vsak vsaj 2 kosa kruha, eden mora biti nujno črn ali polnozrnat. Podjetje mora v primeru, če tako narekuje zdravniško spričevalo, poskrbeti tudi za posebno naročilo hrane, ki bo v skladu z dieto. Pri vseh obrokih dobijo še 2 dcl toplega čaja, če je za večerjo hladen suhi obrok, čaj v obrok ni vključen.

Foto: Printscreen pogodbe med MNZ in podjetjem Sodexo

Foto: Printscreen pogodbe med MNZ in podjetjem Sodexo

Poleg tega velja, da jedilnik za migrante ne sme biti preveč enoličen, saj se več kot 2X v mesecu ne sme ponoviti sestava menija (kosilo in večerja). Meniji ne smejo vsebovati svinjine in izdelkov iz mesa, razen če bi to zahteval naročnik. Podjetje Sodexo mora v skladu s pogodbo za določeno vrsto hrane predložiti tudi dokazilo, da gre za halal hrano, ki jo jedo muslimani.

Prosilcem za azil vlada namenja moderno opremljena stanovanja
Medtem ko lahko prevečkrat vidimo primere, kako družine z več otroki živijo v nastanitvah, ki so dotrajane in zdravju celo škodljive, pa je v naši državi za prosilce za azil poskrbljeno, kot da so ti prvorazredni državljani. Vlada bo azilantom ponudila stanovanja, ki bodo opremljeni s povsem novo opremo. V veliki večini stanovanj bodo v kuhinjah vgrajene nove steklokeramične plošče, nameščeni pralni stroji bodo morali biti namenjeni za pranje do 5 kilogramov perila, robovi omar in postelje bodo morali biti ‘oplemeniteni’, vzmetnice pa ne bodo smele biti navadne, ampak medicinske. Najbolj bizarna je zahteva glede tega, kakšen naj bo televizor, saj mora biti to barvni TV-sprejemnik z diagonalo minimalno 81 centimetrov ter stenski nosilec z roko za LED/LCD TV do 99 centimetrov), ki je dvojno vrtljiv (do 180 stopinj in nagiben do 15 stopinj).

Foto: STA

Foto: STA

Vidimo lahko, da vlada Mira Cerarja prosilcem za azil nudi le najboljše, za svoje državljane pa se ne zmeni. Neverjetno je, da se raje ukvarjajo z oskrbo prosilcev za azil, od katerih je večina ekonomskih migrantov, na lastne državljane pa pozabljajo. Kako je mogoče, da država denarja raje ne nameni 54 tisoč mladoletnim otrokom, ki živijo pod pragom revščine in se le stežka prebijajo iz dneva v dan? Očitno vlada meni, da je pomembneje, da se migrantom zagotovijo LCD televizorji, raznovrstni in hranilni obroki, ki vključujejo črn in polnozrnat kos kruha, slovenski otrok pa naj strada tudi belega kruha, saj pod to vlado kakšnega drugega niti v sanjah deležen ne bo, kajti ta je namenjen le prvorazrednim državljanom, ki bodo morda postali celo potencialni volivci te vlade, če jim bo ta še naprej zagotavljala podobne privilegije.

N. Ž.

 • AlojzZ

  Komiji in njihovi rdeči mladiči so vedno bili izdajalci lastnega naroda.

  • Franc Šink

   Ko se človek rodi je nekaj časa rdeč.Komiji pa celo življenje.

   • KAPIBARA

    Črnci znajo to dobro zakriti

 • gušto

  Lakota je postala stalna spremljevalka ne le slovenskih otrok, ampak tudi ostarelih in bolnih, da o naraščanju števila klošarjev niti ne omenjam.
  Ljudje postajajo apatični, vlada pa nora.

 • pajot

  na voljo pa mora biti tudi zadostna količina prtičkov
  Se mi je zdelo,da bom naletel na površnost. Kje so pa zobotrebci?

  • dež

   Ne enega ne drugega ne potrebujejo, ker jih ne znajo uporabljati.

 • Artur

  Bravo Mariborčani kar tako naprej , CELA SLOVENIJA dovolj je že režimskega kriminala :http://reporter.si/clanek/slovenija/v-petek-v-mariboru-upor-proti-migrantom-in-cerarju-493980

  • RATATA

   Pri predvajanju filmčkov se marsikdo na “desni” zgrozi, ko vidi uvodoma prikazane obraze krivcev za situacijo in stanje v Sloveniji.
   Kakšnega sodelovanja se ne pričakuje in v tem je težava Slovenije in Slovencev.
   lp

 • totex39

  Sramota je še to, da vlada za migrante išče sama nadstandarna stanovanja in hiše, res se prav norca delajo iz nas.

 • tarantela

  Oh, “mladoletni otroci”? Pa da nimajo belega kruha…
  Kolikor poznam prehrano muslimanov, zelo radi jedo meso, predvsem perutnino in jančke, oboje je kar v redu, sicer pa tudi pri nas pravijo, da svinjina ni zdrava. Se pa strinjam s trditvijo, da je za migrante bolje poskrbljeno, kot za domače reveže.
  Predpisi o nastanitvi in ostali oskrbi beguncev in prosilcev za azil so pa mednarodni, jih zapovedujejo “višje inštance”.

  • neny

   Si upa kdo od odgovornih pogledati v SLO – bivalnik, v stanje ljudi, ki živijo na minimalcu ali pod pragom revščine…Neprimerna bivališča, stara oprema, ki ni bila zamenjana že 20 let, nekatera bajte, ki so od zunaj videti v redu so v notranjosti v razpadajočem stanju. Takih bivališč je ogromno….

 • neny

  Iz katere baze so vzeli ta denar? Sorosova zaloga za opremo, ostalo plačujejo tudi delavci na minimalni plači do časa neskončno. In tak luksuz si lahko privošči v SLO samo elita. Navaden državljan o takem bogastvu, ki se mu nudi zastonj na pladnju lahko samo sanja. V dveh letih pa ne bo od te opreme ostalo nič, ker bodo vse uničili.

 • Franc Šink

  Vlada ima samo še nekaj časa da se spreobrne.Drugače se bo zgodil narod.Nikar naj ne mislijo da smo vsi ovce!

  • ogledalo

   Samo cca 10% vas je ovc. Ostali smo normalni.

   • Franc Šink

    V sanjah čisto mogoče.

    • ogledalo

     Na zadnjih volitvah je imelo volilno pravico 885.860 volilcev. Od tega je dobila sekta 88.968 glasov, kar je cca 10% volilnega telesa. V realnosti. To je bilo končno tretje mesto! Vem, da so vaše sanje drugačne. Toda tisto so mokre sanje sektašev.

     • Franc Šink

      Le od kje ti to? Pa volilna udeležba ni Bila 100%.Uporabljaš socialistično matematiko.

     • KAPIBARA

      Volilno pravico ima več ( cerka 1.750,000)od omenjenega, toliko je bilo volilnih UDELEŽENCEV na volitvah- ostali doam.:-(
      Samo Ljubljanksa občina ( MOL ) ima cerka 230.000 volilnih upravičencev

     • ogledalo

      Res je. Volilnih upravičencev je 1.718.377, kar pa še zmanjša število in % tistih, ki volijo sekto!

 • Bastian

  Takoj kupim sirski pasuš,gotovina.Lahko je ponarejen.

 • ogledalo

  cmerar je rekel, da je finko lažnivec? Nima argumentov in zavaja! Tako kot znajo samo sektaši.

 • samsara

  Gnusno in skrajno odvratno!
  Izdajalsko!

 • Vrhovni sodnik

  Bando leno kameltrajbarsko naj vlada nagon pločnike spucat po Soveniji, ker je Janković prelen in čaka odjugo, naj še njega pobere, kot sneg.l

 • lauraas

  Še čistilke imajo!

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!