fbpx

Spopad z deskami na protestih v podporo in proti migrantom

FOTO: STA

Slovensko mejo danes prestopilo več kot 6100 migrantov. V Avstriji v Špilju blizu Gradca je na protestih v podporo za in proti migrantom prišlo do medsebojnega obračunavanja.

V državo je danes do 18. ure vstopilo 6169 migrantov. V sprejemnih in nastanitvenih centrih jih je bilo ob 18. uri 4764. Skupno število beguncev, ki so v slabem mesecu dni vstopili v Slovenijo, znaša 215.772, od 20. oktobra pa jih je po podatkih policije državo zapustilo 201.176.

DOBOVA
Na mednarodni železniški mejni prehod v Dobovo so danes v spremstvu hrvaških policistov pripeljali trije vlaki z nekaj manj kot 3000 tujci. Prvi je okoli 4. ure pripeljal 1021 ljudi, ob 8.35 vlak s 1002 osebama in nekaj pred 17. uro vlak z 905 tujci. Nekaj pred 21. uro pričakujejo naslednji vlak, na katerem naj bi bilo po podatkih hrvaških varnostnih organov 1131 migrantov.

Ob tem je po podatkih novomeške policijske uprave na mejni prehod Obrežje nekaj po 16. uri pripeljalo še pet avtobusov, v katerih je bilo 247 ljudi.

Vsem migrantom so po prihodu v Slovenijo nudili zdravstveno in humanitarno oskrbo, zdaj pa jih policisti v skladu z logističnimi in nastanitvenimi zmogljivostmi z vlaki in avtobusi spremljajo v nastanitvene centre po državi. Trenutno je v sprejemnem centru v Dobovi in na železniški postaji še okoli 1100 prebežnikov.

Na hrvaški meji doslej postavili skoraj 20 kilometrov ograje
Slovenski varnostni organi nadaljujejo s postavljanjem tehničnih ovir na južni meji. Kot sopojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, so doslej postavili nekaj manj kot 20 kilometrov ograje.

ŠENTILJ
V nastanitvenem centru Šentilj se trenutno nahaja 1870 migrantov, ponoči pa po podatkih mariborske policijske uprave pričakujejo še en vlak iz Dobove, a za zdaj še nimajo informacij o tem, koliko bo na njem migrantov.

Zjutraj je bilo sicer v Šentilju nastanjenih 3793 migrantov, malo pred 15. uro so tja iz Dobove z vlakom prepeljali 1127 migrantov, z območja celjske policijske uprave že pred tem z desetimi avtobusi 508 ljudi in prav tako z avtobusi z Gruškovja 442 migrantov. Avstrijski varnostni organi so danes med 6. in 18. uro v svojo državo sprejeli 4000 migrantov.

GRUŠKOVJE
Potem ko so iz zbirnega centra Gruškovje v Šentilj dopoldne odpeljali 442 migrantov, so hrvaški varnostni organi na mejni prehod ob 16.30 z desetimi avtobusi pripeljali okoli 550 novih migrantov. Zvečer je prispelo še 10 avtobusov. Vse bodo registrirali v tamkajšnjem sprejemnem centru, nato jih bodo prepeljali v center Šentilj.

GORNJA RADGONA
Noč v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je danes preživelo 1188 migrantov, ki so se jim čez dan pridružili še novi. Avstrijski varnostni organi so medtem v državo na tem območju sprejeli 1417 migrantov.

PETIŠOVCI/DOLGA VAS
Na mejni prehod v Petišovce je ob 13. uri prispelo 581, ob 15. uri pa še 281 migrantov. Vse so evidentirali v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi in jih nastanili v Gornji Radgoni. Od skupaj 862 evidentiranih migrantov jih je 235 v Gornji Radgoni ob 17. uri že prestopilo mejo z Avstrijo.

Kot poroča spletna stran časnika Kleine Zeitung, je nekaj po 16. uri prišlo do fizičnega obračuna med skupinama za in proti migrantom v bližini železniške postaje v Špilju, kjer so čakali na prihod vlaka. Pripadniki obeh skupin so se spopadli z lesenimi deskami, a za zdaj ni jasno, ali je bil pri tem kdo ranjen. Danes so bili v Špilju napovedani kar štirje shodi. Že dopoldne se je na železniški postaji zbrala skupina okoli 350 ljudi, poimenovana Ofenziva proti desnim, ki se je pod geslom Zidovi in rasizem ne rešujejo socialnih težav – marš proti desničarjem odpravila proti središču kraja. Napetost je narasla popoldne, ko so se v Špilju začeli zbirati pripadniki več desničarskih skupin na čelu z gibanjem Identitären. Med njimi je bilo videti tudi slovenske zastave, slišati pa je bilo nemške in slovenske vzklike proti migrantom.

M. P., STA