fbpx

Milan Zver: Čas je, da stopimo skupaj in pričnemo z delom

Milan Zver (Foto: STA)

Evropski poslanci so danes na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu razpravljali o nedavnem vrhu EU, na katerem je bila osrednja tema odločitev Britancev, da zapustijo EU.

V razpravi je sodeloval vodja slovenske delegacije v Evropski ljudski stranki v Evropskem parlamentu Milan Zver, ki je uvodoma dejal, da moramo odločitev državljanov Združenega kraljestva spoštovati, a se hkrati zavedati njenih negativnih posledic.

“Britansko gospodarstvo se je nemudoma skrčilo, saj so se trgi na novico o referendumu odzvali negativno. Kako se bodo šele odzvali, ko bo Združeno kraljestvo uveljavilo 50. člen Lizbonske pogodbe? Gospodarstvo ne mara negotovosti, še bolj pa ne prenese osamljenosti,” je bil jasen Zver, ki je dejal, da je zdaj čas, da “stopimo skupaj in pričnemo z delom za boljšo Unijo”, in dodal, da je jasno, da “ne more nihče žeti sadov Evropske unije in ob tem ne spoštovati njenih vrednot, načel in sprejetih zavez”.

O stališču Slovenije do brexita so danes razpravljali tudi predsedniki slovenskih političnih strank, ki so se zbrali na današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju. Ob vzdržanem stališču ZL so se poenotili o pozicioniranju Slovenije po brexitu. Naša država si bo aktivno prizadevala za uspešen razvoj EU, njen interes pa je, da ohrani in krepi svojo vlogo v najbolj povezanem delu EU, je pojasnil Pahor.

“Pred Evropsko unijo je nedvomno čas samorefleksije, čeprav nisem privrženec dejstva, da se ob vsaki krizi sprašujemo o smiselnosti skupnega bivanja. Verjamem, da bomo našli pot k boljši Uniji, ki naj bo velika in učinkovita pri velikih izzivih in majhna ter nevidna pri majhnih,” je dejal Zver.

M. P.