Mineva leto dni od požara na Krasu in operativnih zdrsov vlade

Obrambni minister Marjan Šarec in zunanja ministrica Tanja Fajon. Vir: Splet / Facebook

Mineva leto dni od izbruha požara na Krasu. V spomin in opomin smo zbrali nekaj dejstev, kako se je vlada lotila reševanja te tragedije. Golob je gasilcem obljubljal denar, ki ga ni in ni bilo, Fajonova je trpljenje izkoristila za nasmeške in fotografiranje, Šarec pa je razglabljal o “zacvikani žički” vodnega topa, ki je v resnici namenjen za obvladovanje nasilnih množic. “Za sladico” pa je nakupil draga gasilna letala, medtem ko so jih Hrvati v okviru EU projekta prejeli zastonj. 

S tranzicijsko levico se končno lahko strinjamo, da je bilo v socializmu tudi nekaj dobrega! Se spomnite češkoslovaške risanke Pat in Mat. V njej nastopata strička, ki vedno znova nekaj poskušata, a se jima vsakokrat simpatično ponesreči. Gre za vrhunsko parodijo na aktualno vlado Roberta Goloba in njeno reševanje razmer v državi vse od zdravstva, financ, pitne vode, dolgotrajne oskrbe itd. Še posebej nam v mislih ostaja lanskoletni požar na Krasu, od katerega mineva leto dni. Spomnimo, kako je Golob po njegovem izbruhu gasilcem obljubljal denar, a se je že takoj začelo zapletati (več tukaj) … Se je pa denar našel za (ne/pro)vladnike (več tukaj). Pojavlja se vprašanje, kaj je k zajezitvi požara sploh doprinesel, če izvzamemo nekaj zmede pred fotografskimi objektivi in kamerami. (več tukaj).

Podobno je ravnala tudi zunanja ministrica Tanja Fajon, ki ni skrivala navdušenja, ko se je s helikopterjem spustila na pogorišče (več tukaj). Kako je to pomagalo prizadetim ljudem, ostaja neznanka. Vsaj tistega, za kar ima kot ministrica resnično pristojnost, pa ni korektno in pravočasno opravila. Konec julija lani smo poročali, da so bila italijanska gasilska letala pripravljena za akcijo na Krasu. Italijani so imeli v neposredni bližini meje s Slovenijo stalno pripravljena gasilska letala Canadair, ki pa so ostala prizemljena, namesto da bi pomagala gasiti tako kot hrvaška. Spraševali smo se, zakaj zunanja ministrica ni kontaktirala zunanjega ministra Luigija de Maia in ga prosila za pomoč. (več tukaj).

Tanja Fajon na pogorelem Krasu ni mogla prikriti navdušenja. (Foto: FB)

“Šel je štarter, ker je bila ena žička pri izdelavi preveč “zacvikana””
Za vrhunec tragikomedije pa je poskrbel obrambni minister Marjan Šarec, ko je razglabljal, zakaj se je vodni top, ki ga je vladajoča garnitura uporabila za gašenje(!!), čudežno pokvaril (več tukaj). Postregel je celo z novim šarcizmom: “Šel je štarter, ampak so takoj odpravili težavo, ker je bila ena žička pri izdelavi preveč “zacvikana”.”

Tako je Marjan Šarec pojasnjeval, zakaj se je pokvaril vodni top. Vir: Splet.

Vodni top je sicer namenjen obvladovanju javnih nemirov in nasilnih množic. Novonastala oblast je ob nenamenski uporabi v kriznem času ugotavljala, da je prav to pravi namen policijskega vozila.

Golobova vlada je za svoj agitrop zlorabila vodni top, ki se je med “gašenjem” pokvaril”. (Foto: Twitter)

Posebno poglavje pa je načrtovanje spopadanja z naravnimi katastrofami, kot so se ga lotili na ministrstvu za obrambo. Medtem ko so Hrvati od EU prejeli zastonj letala, je Slovenija zanje odštela 23 milijonov javnih sredstev (več tukaj)!! Zasluge za rešitev naravne nesreče lahko pripišemo predvsem junaškim gasilcem/civilni zaščiti, ki je neumorno garala noč in dan.

Domen Mezeg