fbpx

Mineva leto dni od pričetka cepljenja v Sloveniji: Zakaj se po precepljenosti kljub dostopnosti cepiva uvrščamo med slabše države unije?

Foto: epa

V ponedeljek bo minilo eno leto, odkar se je v Sloveniji začelo cepljenje proti covidu-19. Ob sprva omejenih količinah cepiva so bili cepljeni najprej najbolj ogroženi v domovih za starejše in najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci. Kljub temu, da je danes cepivo dostopno brezplačno za vsakogar, pa v Sloveniji na račun močne promocije proticepilcev dosegamo slabe rezultate. Za prvi odmerek se je do sedaj odločilo le 59 odstotkov prebivalcev, polno cepljenih pa je 56 odstotkov prebivalcev, kar nas uvršča med najslabše države v EU po precepljenosti.

V Sloveniji smo z množičnim cepljenjem pričeli sočasno z večino drugih držav Evropske unije, ko je Evropska agencija za zdravila (EMA) odobrila cepivo Pfizer/BioNTech za cepljenje proti covidu-19. Države so cepivo nestrpno pričakovale, saj je bila to edina možnost, ki bi nas ponesla k normalizaciji razmer in vrnitvi k javnemu življenju, ki smo ga bili vajeni.

Sprva smo prejeli le omejeno število odmerkov cepiva, saj proizvajalci niso mogli v tako kratkem času zagotoviti cepiva za vse. V Sloveniji so bili najprej cepljeni stanovalci domov za starejše, kjer je vladalo najbolj kritično stanje na področju širjenja okužb. Cepivo so prejeli tudi zdravstveni delavci, ki so delali neposredno z oskrbovanci, in najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci v bolnišnicah. Ko so precepili večino stanovalcev domov za starejše, je število obolelih in umrlih s covidom-19 tam izrazito upadlo, navaja STA.

Foto: epa

Premier Janez Janša, ki je po odstopu takratnega ministra za zdravje Tomaža Gantarja takrat začasno opravljal tudi funkcijo ministra za zdravje, je ob začetku cepljenja dejal, da se je začela zadnja tretjina spopada z epidemijo. Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pa je ocenil, da bodo do konca julija oziroma avgusta cepili do 1,2 milijona ljudi. Janša je v prihajajočih tednih nato napovedal, da lahko do začetka poletja dosežemo 70-odstotno precepljenost prebivalstva.

Premier Janez Janša (Foto: Facebook)

Žal pa so se napovedi vladnih predstavnikov o precepljenosti uresničevale počasneje, kot bi si želeli, želene 70-odstotne precepljenosti po enem letu še nismo dosegli. Po podatkih vlade je danes polno cepljenih 66 odstotkov odraslih prebivalcev Slovenije in 77 odstotkov starejših od 50 let, kar nas uvršča med države z najnižjo precepljenostjo med državami EU.

Precepljenost vseh prebivalcev z vsaj enim odmerkom v Sloveniji je po podatkih NIJZ dosegla 59 odstotkov (1.247.914 cepljenih), z vsemi odmerki pa 56 odstotkov (1.186.507 cepljenih). Za poživitveni odmerek se je doslej odločilo 445.596 oseb, pričakovati pa je, da se bo s približevanjem časovne omejenosti covid-19 potrdila za cepljene z osnovno shemo to število še povečalo.

Kot kaže, so bili nasprotniki cepljenja s svojimi vplivniki v Sloveniji premočni, da nismo mogli doseči takšnih rezultatov, kot jih beležijo najboljše države, kot so Islandija, Malta, Portugalska in Danska. Dvomi o cepljenju so se še povečali po smrti mlajše bolnice, kjer so prepoznali sum na zaplet po cepljenju s cepivom Janssen, nakar so začasno ustavili uporabo tega vektorskega cepiva. Kmalu po smrti bolnice je posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporočila prednostno uporabo mRNK cepiv pred vektorskimi.

Foto: STA

Število cepljenih je po večmesečnem počasnem dviganju hitrejše naraščalo po jesenski zaostritvi ukrepov, ko je s 15. septembrom pogoj preboleli, cepljeni ali testirani (PCT) z redkimi izjemami postal obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev. Cepilni centri so v dneh po spremembi odloka zabeležili opazen porast zanimanja za cepljenje, največ zanimanja je bilo za cepivo Janssen, pri katerem je za izpolnjevanje pogoja PCT zadostoval že en odmerek.

Trenutno so na voljo štiri cepiva, prihaja še peto
V Sloveniji so tako trenutno na voljo štiri različna cepiva proti covidu-19, in sicer mRNK cepivi Pfizerja in Moderne ter na željo posameznika tudi vektorski cepivi AstraZeneca in Janssen. Slovenija je v sklopu skupnega evropskega tudi že naročila cepivo Novavax, za katerega je EMA nedavno priporočila izdajo pogojnega dovoljenja za uporabo. Točen datum dobave zaradi težav pri proizvajalcu še ni znan, naj bi se pa to zgodilo v prihodnjih mesecih.

Foto: STA

Sedaj se lahko cepijo tudi otroci, starejši od pet let. Za starostno skupino od pet do 11 let se je na cepljenje treba naročiti, saj je zanje namenjeno posebej dozirano Pfizerjevo cepivo v manjši koncentraciji, ostali pa lahko na cepilna mesta pridejo nenaročeni. Iniciativa slovenskih zdravnikov je ob tej odločitvi objavila poziv k takojšnji ustavitvi cepljenja otrok in mladostnikov s covid-19 cepivi v Sloveniji. Strokovnjaki ekspertne skupine so ocenili, da avtorji v besedilu izkazujejo izrazito pomanjkljivo znanstveno utemeljevanje trditev, v besedilu pa gre pretežno za slovenske povzetke tipičnih proticepilskih tez, ki so iz proticepilskih revij v valovih lansirane na splet.

Da bi zvišali precepljenost prebivalstva, je v dneh pred prazniki potekala nacionalna kampanja Cepilni dnevi. Od 19. do 23. decembra so po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja opravili 76.544 cepljenj proti covidu-19. Ocenil je, da so z akcijo prihranili približno 2000 hospitalizacij, 500 sprejemov v enote intenzivne terapije in 300 smrti.

V zdravniških vrstah je ob tem zaradi hitrega širjenja bolj nalezljive nove različice omikron slišati vse glasnejše pozive k cepljenju s poživitvenim odmerkom, ki še poveča zaščito pred težjim potekom bolezni in hospitalizacijo. S tem namenom se je vlada odločila, da bo omejila veljavnost covid-19 potrdila na devet mesecev, potrdilo pa se obnovi po cepljenju s poživitvenim odmerkom.

Zdravniki pozivajo k izpolnjevanju pogoja PC oziroma obvezno cepljenje
V zadnjem tednu je minister Poklukar sicer večkrat izpostavil, da se bližamo trenutku, ko bomo kot družba morali sprejeti enotno odločitev glede položaja necepljenih. Po njegovih besedah sliši vse več razprav o uvedbi pogoja preboleli in cepljeni (PC) ter o obveznem cepljenju. Po njegovih besedah pa to ne more biti samo odločitev zdravstvene stroke, ampak tudi pravnih, socioloških, filozofskih in politoloških krogov. V Slovenskem zdravniškem društvu so medtem že pozvali državni zbor, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja preboleli ali cepljeni  oziroma obvezno cepljenje proti covidu-19.

Minister za zdravje Janez Poklukar (Foto: STA)

Vlada je jeseni z odlokom za zaposlene v državni upravi že poskušala uvesti pogoj PC, a je njegovo izvajanje zadržalo ustavno sodišče. Nedavno je tudi presodilo, da je bil odlok v neskladju z ustavo, saj so ustavni sodniki ugotovili, da je pogoj PC primerljiv z uvedbo obveznega cepljenja, kar pa bi bilo treba urediti v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih.

Pravilnost poteka cepljenja spremlja zdravstveni inšpektorat, ki je ugotovil že več kršitev, med drugim cepljenje mimo cepilne strategije in cepljenje mladoletnikov z vektorskimi cepivi, ki zanje niso odobrena. Zaradi manipulacije pri cepljenju je na delu tudi policija, ki je nazadnje ovadila pet moških, od katerih se je eden večkrat cepil v imenu preostalih osumljencev. Osumljenec se je po navedbah policije cepil kar sedemkrat, a mu osmič to več ni uspelo.

Sara Rančigaj